kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Buku, teka silang kata, sudoku cabar minda Pak Ungku pada usia 92

HARI ini genap usia Profesor Diraja Ungku Aziz 92 tahun. Mesra dipanggil Pak Ungku, pemilik nama ini sebenarnya tidak perlu diperkenalkan lagi.

Naib Canselor Universiti Malaya (UM) yang pertama, pencetus penubuhan Asasi Sains UM, pengasas Tabung Haji dan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) - sumbangan beliau cukup besar dalam pembangunan negara yang sewajarnya dikenang oleh setiap warga Malaysia.

Justeru kesempatan bertemu Pak Ungku pada Sabtu lalu tidak saya lepaskan sama sekali.

Empat hari sebelum ulang tahun beliau yang ke-92, saya cukup teruja melihat keadaan tokoh akademik ini.

Siapa yang tak kenal Pak Ungku? Beliau ialah ikon kesihatan dan kecergasan. Menyebut namanya sahaja akan tergambar seorang lelaki berwajah Melayu-Arab berjambang putih sedang berjoging.

Namun setibanya saya di kediaman beliau di Astana Damansara, disambut mesra isterinya, Rahaiah Baheran, usia yang menjangkau satu alaf nampaknya terkesan jua pada raut wajah Pak Ungku.

Dan beliau mengakui kudratnya tidak seperti dulu lantas aktiviti joging yang menjadi kebiasaan sejak muda terpaksa ditinggalkannya.

Beliau kini hanya melakukan senaman ringan dengan mengayuh basikal statik, bergayut pada monkey bar dan turun naik tangga pangsapurinya.

“Masalahnya kaki saya sekarang tak berapa tahan," katanya. “Tetapi minda saya masih pantas dan aktif sebab sentiasa dicabar."

“Saya sentiasa membaca buku dan akhbar selain membuat teka silang kata dan sudoku," katanya.

Jelas sekali kekangan fizikal akibat faktor usia tidak sedikit pun melemahkan minda Pak Ungku.

Mungkin disebabkan minat beliau yang cukup mendalam terhadap buku selain faktor usia, Pak Ungku kini tak boleh berpisah daripada cermin mata.

Menariknya beliau mempunyai tujuh set cermin mata untuk pelbagai fungsi yang berbeza iaitu membaca buku dan akhbar, menonton televisyen, menggunakan komputer, menulis, bersenam dan bersantai.

“Inilah kehidupan saya. Mesti cukup senaman, makanan, bahan bacaan dan rehat," ujarnya.

Beliau membaca empat surat khabar setiap hari. Seorang fast reader, beliau boleh menghabiskan membaca empat akhbar dalam bahasa Melayu dan Inggeris tidak sampai setengah jam.

Namun jika ada rencana menarik, Pak Ungku akan memotong dan menyimpan keratan akhbar itu untuk dibaca lebih teliti pada masa lapang.

Oleh kerana kecintaan yang mendalam terhadap buku, setiap bulan beliau akan menerima satu beg dari Amazon.com - iaitu buku-buku yang ditempahnya daripada laman atas talian itu yang nilainya antara RM200 hingga RM300 setiap penghantaran.

Sehingga kini, Pak Ungku mempunyai kira-kira 4,000 buku dalam simpanannya.

“Saya punya peraturan, kalau sudah beli mesti baca!" ujar beliau.

Buat masa ini, Pak Ungku sedang ralit membaca karya terbaru pencipta Harry Porter, J. K. Rowling menggunakan nama pena Robert Galbraith iaitu The Cuckoo’s Calling.

Mengakui cukup minat dengan kisah detektif atau penyiasatan, karya-karya Jane Austen turut menjadi koleksi kesayangannya. Pada masa sama, beliau turut mencuba karya penulis baru seperti Barbara Ismail dengan Princess Play - Kain Songket Misteries.

Ditanya tidakkah beliau sendiri mahu menulis buku atau setidak-tidaknya autobiografi tentang perjalanan hidupnya, Pak Ungku dengan tegas menjawab tidak berminat. “My life is my life (Hidup saya adalah kehidupan saya)," katanya.

Namun saya berpendapat kisah hidup Pak Ungku memang patut ditulis.

Perjalanan hidup beliau cukup berwarna-warni untuk dibukukan. Daripada susur galur ibu keturunan Turki dan bapa kerabat diraja Johor, kehilangan ibu pada usia muda dua tahun, menjelajah di Eropah bersama datuknya, kehidupan sebagai tokoh pendidikan dan ekonomi, sehinggalah sekarang.

Walaupun Pak Ungku enggan dikaitkan lagi dengan Angkasa yang disifatkan beliau sebagai sudah putus habis umpama kepala dipenggal dengan pedang samurai, jasanya terhadap pembangunan koperasi tidak boleh dinafikan.

Pak Ungku patut menjadi ikon hidup kepada rakyat Malaysia. Rahsia kesihatan dan kecergasan beliau wajar dicungkil dan dikongsi untuk dicontohi kita semua yang kini berhadapan bermacam-macam penyakit gaya hidup.

Lebih penting, budaya membaca yang diamalkan Pak Ungku patut menjadi ikutan bagi membentuk minda rakyat Malaysia yang aktif dan cerdas.

Sepatah kata Pak Ungku; “Minda saya mesti dicabar setiap hari. Use it or you lose it (gunakannya atau anda akan kehilangannya)."Coretan Marhaen Utusan Malaysia Rencana 20140128
Tags: buku, minda, tokoh, ungku
Subscribe

 • Education is a learning curve

  TERTIARY level students, especially those in their final year, are a step away from graduation and have one foot in the working world. I must admit…

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments