kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kerajaan harus naikkan gaji guru miliki sarjana, PhD.

BARU-BARU ini, kerajaan mengumumkan berita baik untuk semua penjawat awam khasnya guru apabila mengumumkan struktur gaji baru kepada guru baru (pemohon baru) yang memiliki sarjana dan PhD. Bagi guru yang memiliki sarjana, gaji permulaan ialah RM2,733.98 dan bagi PhD, gaji permulaan ialah RM 3,3040.60.


Hal ini bererti tangga gaji permulaan mereka amat tinggi berbanding guru dengan ijazah sarjana muda. Namun kegembiraan ini hanya dirasai oleh mereka yang baru memasuki perkhidmatan pendidikan. Gembira kerana tangga gaji mereka berbeza berbanding guru dengan ijazah sarjana muda.

Bagaimanapun, bagi guru yang lama dalam perkhidmatan malah puluhan tahun mencurah bakti, kemudian memiliki sarjana dan PhD, berita gembira ini adalah berita duka buat mereka.

Kegigihan mereka melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana dan PhD dan tetap setia berkhidmat dengan sekolah, tanpa mahu menerima tawaran bekerja sebagai pensyarah atau bekerja di kementerian dan sebagainya seperti tidak dihargai.

Kerajaan seharusnya menghargai guru pemegang ijazah sarjana dan PhD ini dengan sekurang-kurangnya memberikan hadiah kenaikan gaji satu tangga untuk pemegang ijazah sarjana dan dua tangga untuk PhD. Pemberian hadiah kenaikan gaji ini diharapkan dapat menyuntik semangat kepada guru sarjana dan PhD ini untuk terus berada di sekolah.

Guru-guru yang memiliki ijazah sarjana dan PhD di sekolah sebenarnya dan sepatutnya boleh dimanfaatkan kehadiran mereka untuk merancakkan program penyelidikan dan kajian tindakan demi memperkasa inovasi di sekolah. Ilmu yang diperoleh boleh dimanfaatkan untuk membantu membimbing guru-guru muda.

Kegagalan kerajaan mengiktiraf dan memberi penghargaan kepada guru pemilik sarjana dan PhD menyebabkan mereka mungkin hilang semangat untuk terus berada di sekolah dan akhirnya merugikan dunia pendidikan.ESA ABD. SAMAD Rawang, Selangor Utusan Malaysia Forum 20140121
Tags: gaji, guru
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments