kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Apa Status Guru Perpustakaan dan Media DG44 dan DG48

GURU Perpustakaan dan Media (GPM) merupakan jawatan yang mula diwujudkan pada tahun 2006. Sebelum ini jawatan GPM dikenali sebagai Penyelaras Pusat Sumber Sekolah (PPSS).

Jawatan GPM adalah lantikan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan guru yang terlibat adalah yang dicalonkan oleh pengetua (sekolah).

Pada awal tahun 2006, sewaktu jawatan GPM baru hendak diwujudkan, pihak KPM telah meminta pengetua di setiap sekolah mencalonkan seorang guru yang layak untuk mengisi jawatan tersebut.

Kebanyakan guru cuba untuk mengelak daripada diminta mengisi jawatan tersebut.

Ini kerana mereka merasakan jawatan GPM memerlukan komitmen yang tinggi terhadap senarai tugas yang telah diperincikan, terpaksa menghadiri kursus untuk memahami selok-belok tugas yang bakal dijalankan terutamanya berkaitan pengurusan maklumat dan pustakawan, serta terpaksa melalui suasana rutin tugas baharu.

Dalam kebanyakan kes, guru PPSS tidak dapat mengelak untuk memikul tanggungjawab baharu sebagai GPM.

Semua GPM di sekolah menengah yang dilantik pada tahun 2006 adalah dari kalangan guru yang berada di gred DG41.

Antara situasi yang terpaksa dilalui oleh GPM pada setiap hari ialah mereka terpaksa mengurangkan masa untuk berbincang dengan rakan-rakan di bilik guru apatah lagi di kantin.

GPM perlu berada di Pusat Sumber Sekolah dan mereka adalah 'penunggu' setia PSS.

Pusat Sumber adalah tempat guru dan para pelajar mendapatkan maklumat tambahan sama ada melalui buku, akhbar, majalah, CD, TV pendidikan, akses melalui internet dan seumpamanya.

Kesemua bahan dan peralatan di PSS perlu direkodkan dan disebarkan maklumatnya untuk digunapakai oleh warga sekolah.

Tugasan ini bukanlah mudah. Apatah lagi jika GPM tidak disediakan pembantu khas di PSS.

Jika ini berlaku semakin banyaklah masa yang perlu diperuntukan oleh GPM di PSS kerana PSS akan dikunjung oleh guru dan pelajar sepanjang sesi persekolahan.

Jika GPM tidak mempunyai pembantu maka kebanyakan mereka terpaksa membawa bekal ke sekolah bagi mengurangkan pergerakan kerana GPM bertanggungjawab menjadi 'penunggu' PSS dan melayan kehendak pelanggan yang datang ke PSS.

Isu yang kami ingin paparkan di sini ialah kini sebahagian besar GPM yang dilantik pada tahun 2006 telah berada di gred DG48.

Terdapat segelintir pentadbiran sekolah berpendapat GPM ini sudah tidak layak lagi untuk memegang jawatan GPM kerana mereka dilantik dahulu adalah pada gred DG41.

Segelintir GPM DG48 telah dipecat gara-gara tanggapan pentadbir yang mereka sudah tidak layak.

Contohnya satu kes terbaru seorang GPM yang telah berkhidmat lebih 20 tahun sebagai GPM/Penyelaras PSS telah dipecat dengan alasan beliau telah berada di gred DG48 dan sekolah lebih memerlukannya untuk bertugas mengajar mata pelajaran tertentu.

Masalahnya di sini ialah guru tersebut merupakan seorang yang mengidap lima jenis penyakit dan di antaranya dianggap kronik.

Selain itu, beliau perlu menerima rawatan di empat klinik pakar (bagi setiap jenis penyakit yang berlainan) secara berkala.

Sebelum dipecat beliau telah memaklumkan kepada pihak pentabir sekolah masalah sakit yang dialaminya dan menjelaskan bahawa sekiranya beliau dikekalkan sebagai GPM berkemungkinan tekanan yang dihadapinya dapat dikurangkan kerana jika beliau dipecat maka beliau terpaksa menempuh rutin tugas yang berbeza sedangkan tugas sebagai GPM telah dilaluinya lebih 20 tahun.

Maka lebih mudah bagi beliau melaksanakan tugas-tugasnya sebagai GPM di sekolah. Apa yang menyedihkan GPM tersebut tetap dipecat oleh pihak sekolah.

Bagi saya, sepatutnya biarlah GPM tersebut meneruskan tugas-tugasannya sebagai GPM demi mengisi sisa-sisa usia perkhidmatannya yang tingggal beberapa tahun lagi dan beliau pula mengidap beberapa jenis penyakit.

Berdasarkan peristiwa GPM ini, kami guru-guru GPM yang baru setahun dua berkhidmat sebagai GPM ingin mengajukan dua soalan kepada pihak KPM iaitu:

1. Benarkah GPM yang telah berada di gred DG48 tidak layak lagi memegang jawatan tersebut? Jika benar mereka ini tidak layak mengapakah masih banyak sekolah mengekalkan GPM bergred DG48 di sekolah mereka?

2. Wajarkah dari kaca mata perkhidmatan dan moral, guru yang telah berkhidmat lebih 20 tahun sebagai GPM/Penyelaras PSS dipecat sedangkan guru tersebut kini terpaksa menjalani rawatan di empat klinik pakar perubatan (berlainan jenis penyakit) secara berkala sedangkan beliau telah memberitahu status kesihatannya kepada pentadbir sekolah yang beliau mungkin lebih selesa menjalankan tugas GPM dengan masalah kesihatan yang dihadapinya?

Harapan kami, pihak KPM dapat memberikan jawapan yang tuntas terhadap isu ini agar kami GPM yang baru memegang jawatan ini lebih yakin untuk melaksanakan tugas-tugas yang diberi dan yang lebih penting kami tidak ingin menjadi mangsa yang sama setelah kami berada di gred DG48 kelak.

Berilah penjelasan melalui surat yang diedarkan kesemua sekolah dan dijawab secara terbuka memalui akhbar ini.GPM Junior, Limau Kasturi Kelantan Utusan Malaysia Forum 20140128
Tags: gaji, guru
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments