kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perlu bantuan operator

A/B Black merupakan telefon awam buatan British yang dilengkapi dengan sebuah telefon lengkap dail bagi memberi kemudahan kepada sesiapa yang hendak menggunakannya.

Sebelum membuat sesuatu panggilan, pemanggil terlebih dahulu dikehendaki mendail '0' bagi mendapatkan khidmat bantuan operator yang dahulunya dikenali sebagai telefonis.

Menurut Penyelaras Bahagian Pengurusan Artifak Muzium Telekom, Jorimi Saib, operator berkenaan akan memberi arahan kepada pemanggil supaya memasukkan jumlah duit syiling mengikut kadar yang ditentukan berdasarkan destinasi yang hendak dihubungi.

"Duit syiling 10 sen, 20 sen dan 50 sen sahaja boleh digunakan. Terdapat tiga lubang mengikut nilai duit syiling disediakan di atas telefon awam berkenaan.

"Untuk membuat panggilan, pemanggil perlu memasukkan duit mengikut nilai yang ditentukan ke dalam lubang berkenaan. Semakin jauh lokasi panggilan, semakin tinggi jumlah duit syiling yang diperlukan," katanya.

Tambahnya, apabila duit yang dimasukkan sudah mencukupi, operator akan bertanyakan kepada pemanggil sekiranya mahu mendail sendiri nombor yang hendak dihubungi atau meminta bantuan operator tersebut.

"Sebelum itu, operator akan memaklumkan terlebih dahulu sama ada duit yang dimasukkan telah mencukupi atau tidak. Kemasukan duit syiling akan dipantau oleh operator.


SEBUAH patung menunjukkan peranan operator yang merupakan sebahagian penting
dalam perkembangan telekomunikasi.

"Operator mempunyai kemahiran dalam mengesan berapa jumlah duit syiling yang dimasukkan berdasarkan nada atau bunyi duit tersebut, jadi pemanggil tidak boleh melakukan penipuan," ujarnya.

Katanya, setelah pemanggil berjaya mendapat jawapan daripada individu yang dihubungi, pemanggil perlu menekan butang 'A' supaya perbualan boleh diteruskan di antara dua pihak.

"Suara daripada individu yang dihubungi tidak akan dapat didengari selagi pemanggil tidak menekan butang 'A'.

"Namun, sekiranya panggilan yang dibuat tidak dijawab setelah beberapa kali bunyi deringan, pemanggil boleh menekan butang 'B' untuk membatalkan panggilan.

"Duit yang dimasukkan sebelum itu akan dikeluarkan semula menandakan panggilan tidak berjaya," katanya,Utusan Malaysia Rencana 20140215
Tags: operator, telefon
Subscribe

 • Ergonomi, Peranti Mudah Alih dan Tempat Kerja

  Sejak Mac 2020, kebanyakan institusi mula dan diarahkan untuk bekerja di rumah. Bagi institusi pendidikan terutamanya kerja mendidik dijalankan…

 • Perjalanan panjang telefon awam

  SEJARAH dan perkembangan telefon awam di negara ini bermula ketika zaman pemerintahan British sekitar tahun 1930-an. Menurut Ketua Muzium Telekom,…

 • Tempat 'bergayut' demi cinta

  BERGAYUT jika dirujuk dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka bermaksud berpegang pada sesuatu dan kaki tidak menjejak tanah. Namun menariknya, istilah…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments