kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perjalanan panjang telefon awam

SEJARAH dan perkembangan telefon awam di negara ini bermula ketika zaman pemerintahan British sekitar tahun 1930-an.

Menurut Ketua Muzium Telekom, Mohd. Hasnan Abd Jalil (gambar), pada masa itu A/B Black merupakan telefon awam pertama yang dibawa masuk oleh British ke Tanah Melayu.

"Tiada catatan menunjukkan di mana lokasi pertama pemasangan telefon awam bermula, namun difahamkan Selangor merupakan kawasan paling awal menggunakan kemudahan tersebut," katanya.

Beliau berkata, Telekom Malaysia Berhad (TM) yang dahulunya dikenali sebagai Jabatan Telekom Malaysia (JTM) sebelum diperbadankan dan diswastakan merupakan agensi pertama mengendalikan kemudahan telefon awam.

JORIMI Saib menunjukkan ibu sawat telefon yang pernah digunakan suatu ketika dahulu dan kini dipamerkan
di Muzium Telekom, Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur.

"JTM merupakan sebuah jabatan kerajaan (ditubuhkan pada 1 April 1946) yang bertanggungjawab dalam pembentukan dan pembangunan prasarana telekomunikasi termasuk kemudahan telefon awam di negara ini.

"Jabatan kerajaan itu kemudian diswastakan pada 1987 (dikenali sebagai Syarikat Telekom Malaysia Berhad) seterusnya ditukar menjadi TM setelah diperbadankan dan disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)," katanya.

Tambahnya, terdapat satu bahagian yang dinamakan sebagai 'payphone' berperanan mengendalikan operasi dan kemudahan telefon awam.

Katanya, menerusi penswastaan itu, kualiti perkhidmatan dan rangkaian telekomunikasi di negara ini berkembang pesat termasuk dari segi kemudahan telefon awam.

Transformasi itu menyaksikan pelbagai perubahan dari segi reka bentuk mahupun kaedah penggunaannya.

"Pada mulanya, semua telefon awam menggunakan duit syiling. Kaedah penggunaannya kemudian berubah apabila kad telefon diperkenalkan sekitar tahun 1990-an.

"Selepas itu, penggunaan telefon awam dipelbagaikan sama ada menggunakan duit syiling atau kad sahaja atau kombinasi kedua-duanya," katanya.

Tambahnya, perubahan turut berlaku dari segi kaedah mendail.

"Telefon awam pada mulanya menggunakan sistem dail putar sebelum bertukar kepada butang tekan," katanya.

Reka bentuk telefon awam pula menurutnya, ada jenis yang berpondok, berbumbung (tanpa pintu), tergantung, 'melekat' di dinding atau dipasang di tiang.

"Ada juga yang berbentuk seperti 'kotak' yang diletakkan di atas meja. Pemilik kedai atau restoran dahulu selalu menggunakan telefon jenis itu.

"Biasanya, mereka ini menjadi ejen yang menyewa telefon dan kemudian menyediakan kemudahan itu untuk kegunaan orang awam.

"Duit syiling akan dikutip oleh ejen berkenaan dan mereka turut membayar sejumlah duit kepada syarikat yang menyediakan perkhidmatan telefon awam mengikut kadar ditetapkan," katanya.

Katanya, sebagaimana pengangkutan awam, telefon awam pada suatu ketika dahulu menjadi keperluan yang sangat penting kepada masyarakat.

"Ketika itu, orang ramai belum mampu memiliki telefon rumah atau telefon bimbit sendiri.

"Jadi, telefon awam menjadi keperluan utama penduduk sama ada yang tinggal di bandar mahupun di luar bandar untuk saling berhubung di antara satu sama lain," katanya.

Dalam pada itu menurutnya, kos pemasangan telefon awam bergantung kepada jarak ibu sawat dengan lokasi kemudahan itu hendak dipasang.

"Kos turut mengambil kira dari segi reka bentuk serta berapa jumlah bilangan yang hendak dipasang dalam satu tempat. Selain itu, ia turut bergantung kepada saiz ibu sawat.

"Namun, kos akan menjadi lebih murah sekiranya di kawasan perumahan itu sudah ada penyambungan telefon rumah.

"Penentuan bilangan telefon awam pula bergantung kepada populasi penduduk di satu kawasan," katanya.

Tambah beliau, dahulu pemasangan telefon awam di lokasi terpilih dilakukan sama ada menerusi inisiatif TM mahupun berdasarkan permohonan daripada pemimpin di sesuatu tempat.

"Ketika itu, ketua kampung atau wakil rakyat di sesuatu kawasan turut membuat permohonan supaya telefon awam didirikan di kawasan mereka berdasarkan permintaan penduduk," katanya.

Tambahnya, panggilan menggunakan telefon awam sebelum ini boleh diketahui dengan melihat dua digit terakhir yang jika dicampur menjadi 11.

Menurut Mohd. Hasnan, TM pada masa itu menetapkan pelan nombor telefon dan kod kawasan sebagai rujukan mereka.

"Nak kenal nombor telefon awam, kena lihat hasil campur dua digit nombor di belakangnya menjadi 11 contohnya 74, 65 atau 83.

"TM mengindekskan nombor tersebut bagi memudahkan mereka mengenal pasti sesuatu panggilan sekiranya pemanggil bertanyakan kepada operator," katanya.

Menurut beliau, secara lazimnya dalam pelan nombor telefon di negara ini, dua digit terawal sesuatu nombor mewakili kod kawasan dan digit seterusnya pula merupakan daerah.

"Sebagai contoh Selangor menggunakan kod 03, digit seterusnya misalnya 7 pula mewakili daerah seperti Kelana Jaya, Petaling Jaya dan Subang," katanya.

Bagaimanapun, beliau tidak pasti sama dua digit terakhir bagi telefon awam masih sama seperti dahulu atau sudah berubah.

Utusan Malaysia Rencana 20140215
Tags: telefon
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments