kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Banyak baiknya Waythamoorthy letak jawatan

Perhimpunan aman yang bertukar ganas Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf) yang merusuh dan menyerang polis di Kuala Lumpur, November 2007 tidak mudah untuk dilupakan. Ketika itu beberapa lokasi antaranya Batu Caves dan Jalan Ampang berdekatan pejabat Pesuruhjaya Tinggi Britain seolah-olah "ditawan."

Saya menyertai orang lain yang menjunjung kesopanan, kesusilaan dan undang-undang tidak dapat menerima cara ganas yang dibawa oleh Hindraf. Ini tidak sesuai di negara yang mempunyai undang-undang dan permaufakatan antara pelbagai kaum.

Tetapi Hindraf tidak wujud tanpa sebab. Hindraf adalah petanda penolakan terhadap parti yang kononnya memperjuangkan nasib kaum India. Pemimpin politik India juga mesti mencermin diri walaupun yang dilakukan Hindraf tidak wajar sama sekali.

Bagaimanapun kerajaan memperlihatkan dasar terbuka dan menjalinkan perjanjian persefahaman (MoU) dengan Hindraf demi masa depan kaum India. Sebagai bukti, pemimpin Hindraf, P. Waythamoorthy dilantik sebagai Timbalan Menteri Jabatan Perdana Menteri. Apa lagi Hindraf mahu?

Tetapi kita kecewa kerana suara Waythamoorthy begitu provokatif dan senada dengan Hindraf. Dia tidak boleh membezakan kedudukannya sebagai anggota kabinet, bukan pertubuhan haram. Ternyata keterbukaan kerajaan tidak dimanfaatkan sebaik-baiknya.

Baru-baru ini dia meletakkan jawatan. Alasannya dia kecewa kerana kerajaan gagal menunaikan komitmen memajukan kaum India. Tetapi dia tidak beritahu bahawa kerajaan menyalurkan dana hampir RM500 juta untuk membantu orang India. Malah antara 2008 hingga 2011 sahaja menerusi Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (TEKUN) kerajaan salurkan bantuan RM34.5 juta.

Sepatutnya dia telah lama meletakkan apabila memilih menjadi suara provokatif Hindraf. Ini lebih baik daripada menjadi duri dalam daging kepada kerajaan. Waythamoorthy harus ingat ketika dia dibawa masuk dalam kerajaan, bukan tidak ada pihak yang tersinggung.

Mereka pun hendak jawatan, bukan semuanya berjuang demi agama, bangsa dan negara. Tetapi kerana patuh kepada pemimpin, mereka diam dengan perasaan yang bungkam, penat berkerja jawatan tidak ada.

Hakikatnya kerajaan sudah terlebih buat membantu untuk membangunkan orang India. Kerajaan membuat semua ini bukan kerana Waythamoorthy. Dasar membantu tanpa memilih kaum telah lama dilakukan.

Menyalahkan

Suatu yang perlu diketahui adalah Waythamoorthy satu-satunya Timbalan Menteri yang secara terbuka menyalahkan polis kerana menembak mati gangster India. Saya ulang, gangster. Bukan orang India tetapi gangster. Ini tercatat dalam sejarah seorang Timbalan Menteri mempersoalkan polis sekali gus menghantar mesej yang tidak tepat kepada rakyat.

Kita tahulah dia seorang India, sudah tentu dia mahu memperjuangkan nasib orang India. Itu tidak ada salahnya. Tetapi yang sangat tidak betul apabila dia mempertahankan gangster yang sudah dikenalpasti polis sebagai penjenayah. Ini sangat bahaya.

Orang India mesti diberitahu bahawa tuduhan Waythamoorthy tidak benar. Polis bukan sahaja menembak gangster India. Gangster Melayu, Cina dan lain-lain pun kena ditembak apabila keselamatan terancam. Tidak ada pula Menteri Melayu mempertikaikan kenapa polis menembak gangster Melayu. Dasar polis tanpa memilih kaum perlu diperjelaskan dan jumlah bantuan kerajaan kepada orang India mesti dihebahkan.

Waythamoorthy sepatutnya menghargai sikap sangka baik kerajaan walaupun dia mempunyai sejarah silam yang sukar dimaafkan. Kerajaan sentiasa bersangka baik dengan harapan baiklah juga akhirnya.

Orang India kena sedar bahawa tolak ansur kerajaan sangat luar biasa kepada mereka. Patung besar di tepi bukit di Batu Caves misalnya sudah mencabar kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan. Tetapi tidak ada apa-apa tindakan. Jangan buat-buat tidak nampak pula patung Hindu gergasi yang memberikan gambaran yang salah mengenai negara ini.

Di pusat pentadbiran Putrajaya tidak lama lagi akan berdiri megah kuil Hindu, Sri Lalithambikai Alayam yang boleh menampung 10,000 orang dipercayai terbesar di rantau ini. Kuil Hindu di Putrajaya memang kelakar bunyinya. Ia kelakar kerana 99 peratus warga Putrajaya adalah Islam. Tetapi inilah hakikatnya. Saiz kuil yang dibayangkan itu mengatasi Masjid Putra mercu tanda Putrajaya, pusat pentadbiran bercitra Islam. Itu pun tidak dibantah. Saya fikir dalam soal ini kerajaan pun kena mengambil kira perasaan warga Islam di Putrajaya.

Waythamoorthy patut tahu perkara ini dan alasan kerajaan tidak memberi perhatian kepada kaum India tidak benar sama sekali. Dia mesti bertanggungjawab di atas kenyataan-kenyataannya yang boleh menyebabkan salah faham antara kaum. Malah dia patut faham pendekatan radikal Hindraf tidak sesuai di negara ini. Walaupun dia kecewa dengan kegagalan parti-parti politik India, itu bukan mencerminkan kegagalan kerajaan membantu kaum India.Ku Seman Ku Hussain Utusan Malaysia Rencana 20140216
Tags: hindraf, india
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Inspirasi rakyat

  Sebagai seorang pemimpin, perkara yang menjadi tuntutan berterusan adalah contoh-contoh yang anda berikan. Anda harus menjadi model yang…

 • Rancang kehidupan persaraan elak tekanan

  Ramai orang sering mempunyai idea-idea hebat tentang persaraan. Bayangkan dimana kita tidak perlu pergi bekerja dan bebas mengejar minat dan…

 • Bekerja Empat Hari Seminggu

  Isu bekerja empat hari seminggu terus mendapat momentum, dengan para peneraju menerajui isu berlangsung di United Kingdom, Ireland, Amerika Syarikat,…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments