kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Azizah lawan Mei Fun

INI bukan nama satu kes yang telah diputuskan atau sedang dibicarakan di mahkamah kita. Sebaliknya ia adalah rujukan ringkas kepada pertarungan yang berlaku di Kajang sekarang dan minggu yang mendatang. Kemuncaknya akan berlaku pada 23 Mac depan.

Pihak pertama ialah Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan pihak kedua pula lawannya, Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun. Calon wanita lawan calon wanita. Azizah nyata sekali proksi suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim, manakala Mei Fun ialah pilihan pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN).

Mei Fun telah memfailkan kertas pencalonannya pada 9.07 pagi Selasa 11 Mac 2014, sementara Azizah memfailkan kertas pencalonannya pada 9.10 pagi. Disebabkan tidak ada calon lain yang bertanding, Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara dua wanita ini. Walaupun ada yang menggelar kedua-duanya sebagai `ikon wanita’, saya tidak yakin semua pengundi atau pemilih di Kajang berfikiran sedemikian.

Dalam satu sidang akhbar baru-baru ini, Azizah memberitahu wakil media bahawa dia mewakili rakyat biasa yang ditindas dan dianiayai, terutama golongan wanita. Bila ditanya wartawan apakah tujuannya bila bertanding ini semata-mata `menyelamatkan kerusi’ untuk suaminya (seperti yang pernah dilakukan pada satu masa dulu di Permatang Pauh), Azizah menjawab; "Biarlah mereka kata apa yang mereka suka".

Apa yang penting namanya telah dipilih dan sebagai presiden parti, dia mesti memikul tanggungjawab ini.

Lim Kit Siang pernah dipetik sebagai berkata, Azizah ialah calon ‘paling layak’ dan DAP menyokong pencalonannya.

Yang menghairankan, beberapa hari sebelumnya, Anwar ada menyatakan 12 nama telah disenarai pendek sebagai calon yang dikira layak mengambil tempatnya.

Sebelum ini nama Datuk Saifuddin Nasution juga disebut-sebut sebagai calon pengganti Anwar, tetapi khabarnya Saifuddin tidak berminat bertanding. Dia mahu terus menumpukan perhatian kepada jawatannya sebagai setiausaha agung parti.

Begitu juga, sebelum ini Datuk Zaid Ibrahim ada menyatakan niatnya untuk bertanding, semata-mata mahu melawan Anwar. Kata bekas menteri ini ada sebab tertentu kenapa dia perlu lawan Anwar di Kajang. Kini setelah Anwar tidak bertanding kerana hilang kelayakan, Zaid tidak lagi minat bertanding.

Anwar pernah berkata, isterinya itu ada banyak kali menyebut hasratnya untuk "berehat dan meluangkan lebih banyak masa dengan cucu dan suami". Tetapi kini lain pula cerita.

Sementara Azizah bersedia menggalas kerja yang sepatutnya dipikul oleh Anwar dalam pertarungan sengit yang akan berlangsung pada 23 Mac depan, soalan sama ada (sekiranya Azizah menang) dia juga sanggup nanti meneruskan cita-cita suaminya untuk menjadi Menteri Besar Selangor, itu masih lagi jadi tanda-tanya.

Mei Fun, 50, pula mempunyai pengalaman luas dalam arena politik dan pentadbiran negara. Dia ialah bekas Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara (dua penggal), bekas Senator, bekas Ketua Wanita MCA dan pernah memegang jawatan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Dalam PRU-12, Mei Fun dikalahkan oleh calon DAP, Tony Pua. Beliau mengundur diri daripada politik MCA pada April 2010, tidak lama selepas Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek menang jawatan Presiden MCA.

Setelah tiga tahun dipinggirkan, Mei Fun kembali dalam arus perdana politik MCA apabila memenangi jawatan naib presiden MCA dalam pemilihan parti Disember tahun lalu.

Kalau kita bandingkan kekuatan vokal (bercakap, berceramah, berinteraksi dengan orang awam, menjawab soalan dan sebagainya) antara dua wanita ini, saya akan pilih Mei Fun sebagai personaliti yang lebih mampu, bertenaga dan meyakinkan. Dia juga punyai bahasa badan yang lebih baik.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin sendiri mengakui bahawa pucuk pimpinan BN sebulat suara memilih Mei Fun kerana "beliau pernah berkhidmat dalam kerajaan, berpengalaman luas dalam bidang politik serta berjiwa rakyat".

Pada mulanya saya jangkakan PRK Kajang akan ditandingi oleh banyak pihak. Selain wakil BN dan wakil pakatan, nama-nama lain yang turut disebutkan sebagai ingin bertanding (selain Zaid) ialah Senator Datuk S Nallakaruppan (pada satu ketika kawan rapat Anwar), peguam Yuktes Vijay (pada satu ketika peguam Anwar) dan penyanyi Herman Tino. Nampaknya mereka telah ubah pendirian atau sudah tidak minat lagi.

Kajang mempunyai 38,965 pengundi berdaftar, terdiri daripada pengundi Melayu 48%, pengundi Cina 41% dan pengundi India 10%. Kira-kira separuh pengundi Kajang terdiri daripada golongan wanita.

Dalam PRU-13, pengundi telah memberi sokongan kuat kepada calon Pakatan Rakyat, dengan lebihan hampir 7,000 undi. Soalnya apakah sokongan yang sama besar akan terus diberi kepada Azizah pada kali ini?

Sementara ada pihak yang menyifatkan tindakan Azizah bertanding di Kajang sebagai usaha ‘meneruskan agenda politik suaminya yang terhalang’, ada pula pihak lain berpendapat tindakannya ini sebagai langkah yang mesti diambil demi ‘meneruskan kesinambungan dinasti keluarga Anwar dalam PKR’.

Ada juga penganalisis politik yang menganggap Azizah tidak lebih daripada hanya ‘boneka kepada suaminya’ (lihat http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/wan-azizah-teruskan-agenda-terhalang-anwar-di-kajang).

Mei Fun berharap pengundi Kajang akan menyokongnya pada 23 Mac nanti bagi membolehkannya menjadi wakil pembangkang dalam Dewan Undangan Negeri Selangor.

"Saya memohon restu dan sokongan daripada pengundi Kajang supaya saya dapat dipilih sebagai ADUN, yang mana dapat memperkuatkan lagi peranan parti pembangkang memantau dan menegur dalam kerajaan Selangor," katanya lagi.

Pada 1 Mac lalu, Kit Siang dipetik sebagai berkata bahawa musuh sebenar calon PKR dalam PRK Kajang adalah perpecahan dan perbalahan dalam parti. Menurut pemimpin veteran DAP ini lagi, calon yang diletakkan BN bukan punca sebenar yang mempengaruhi undi majoriti di Kajang sebaliknya perbalahan dalaman PKR yang menjadi musuh utama.

Seorang penganalisis politik dipetik oleh sebuah portal propembangkang sebagai berkata bahawa pengundi Kajang akan memberikan undi simpati kepada Azizah ekoran keputusan Mahkamah Rayuan dalam kes Sodomi II yang diputuskan baru-baru ini. Penganalisis itu berpendapat, kredibiliti Wan Azizah sama dengan Anwar dan berkemungkinan jumlah undi akan lebih meningkat daripada jangkaan pengundi untuk Anwar.

Pada 21 Februari lalu, Mei Fun ada berkata bahawa menentang seorang pemimpin ‘bertaraf dunia’ seperti Anwar bukan satu laluan mudah baginya dalam PRK Kajang. Kata-katanya itu diucapkan kerana dia memikirkan dia akan menentang Anwar. Tetapi kini setelah nyata Anwar tidak bertanding, apakah Mei Fun masih berfikiran sama?

Walter D. Wintle pernah menulis dalam satu puisinya, "If you think you’ll lose, you’ve lost".Salleh Buang Utusan Malaysia Rencana 20140312
Tags: mca, pilihanraya, pkr, politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments