kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Isu-Isu Akhbar Cina - Air dan Berita Palsu

JANGAN SEBAR BERITA PALSU


AKHBAR China Press bertarikh 11 Mac 2014 menyiarkan artikel mengenai kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 pada awal pagi Sabtu lalu yang masih menjadi misteri.

Artikel bertajuk ‘Kehilangan kapal terbang merisaukan rakyat’ yang diambil daripada laman blog China yang ditulis oleh Qiao Mu disiarkan dalam ruangan Kedai Kopi Orang Ramai halaman C15.

Situasi pesawat MH370 yang masih tidak dapat dijejaki oleh pihak berkuasa amat merisaukan dan mendapat perhatian semua pihak.

Keluarga penumpang dari China yang ditempatkan di Hotel Lido, Beijing pada hari kedua kejadian telah mengemukakan tiga permintaan.

Pertama, mendesak pihak MAS menjelaskan kedudukan sebenar kejadian itu sebelum pukul 5 petang hari berkenaan.

Kedua, meminta Kementerian Luar Negara China supaya mengambil perhatian serius untuk menyelesaikan masalah itu.

Ketiga, meminta kerajaan China menghantar pegawai-pegawai ke Hotel Lido bagi menghulurkan bantuan kepada keluarga penumpang pesawat dan bekerjasama dengan pihak MAS.

Apabila berlaku insiden seperti ini, semua orang merasa sedih terutama ahli keluarga. Kita boleh memahami perasaan mereka tetapi mereka harus mengelak daripada menjadi terlalu beremosi. Ada ahli keluarga yang bergegas masuk ketika pengurusan atasan MAS sedang memberikan sidang akhbar untuk bertanyakan soalan. Adakah wakil syarikat itu boleh menjawabnya dalam bahasa Mandarin?

Ada seorang lagi yang tidak dapat menahan sabar telah menyimbah air mineral ke muka pengurusan atasan syarikat itu. MAS bukan tidak mahu menjelaskan perkara sebenar. Di waktu ini kapal terbang masih belum ditemui, bagaimana syarikat itu dapat menjelaskan apa yang sebenarnya terjadi?

Syarikat itu juga menempatkan keluarga penumpang pesawat tersebut di hotel dan segera menghantar 92 kakitangan mereka ke Beijing untuk memberikan bantuan. Ini menunjukkan pihak MAS begitu ikhlas.

Desakan ahli keluarga dalam waktu yang terdekat dan terhad ini akan lebih merumitkan keadaan dan memberi tekanan kepada pihak MAS dan mereka yang melakukan operasi mencari dan menyelamat (SAR). Mereka juga harus faham bahawa kerajaan China hanya boleh memberikan cadangan, tetapi tidak boleh campur tangan secara terus. Ini berikutan operasi SAR melibatkan banyak negara dan pesawat berkenaan adalah milik syarikat asing.

Pada masa sama, pelbagai berita dan maklumat bertebaran dalam laman sosial di Internet. Ramai orang mengambil kesempatan untuk menghangatkan perbincangan.

Dengan mudah dan cepat kita dapat mengenal pasti bahawa berita yang datangnya daripada pelbagai sumber yang tidak dapat disahkan adalah palsu.

Oleh kerana pihak media sendiri tidak dapat pergi ke lokasi kejadian untuk membuat liputan mengenai apa yang sebenarnya berlaku, ahli keluarga terbabit terpaksa bergantung kepada berita dan maklumat Internet yang bersifat ramalan.

Dalam keadaan seperti itu, tidak mungkin mereka akan mendapat maklumat yang sahih dan boleh dipercayai.

Walaupun tidak putus-putus mencari menerusi berita dan maklumat di alam maya, pencarian itu tidak mungkin menjadi kenyataan. Ini kerana di alam nyata mereka tidak mempunyai kelengkapan dan peralatan canggih untuk turut sama dalam pencarian itu. Pada hakikatnya mereka terpaksa menunggu berita dan maklumat sahih daripada pihak berwajib sahaja.

Kenapa pihak MAS sehingga sekarang masih belum dapat memberikan jawapan dan penjelasan? Ini kerana pesawat MH370 yang berada pada ketinggian berpuluh ribu meter dan dengan kelajuan 800 kilometer sejam tiba-tiba hilang daripada radar.

Untuk mencarinya adalah sesuatu yang sangat payah, terutama jika pesawat tersebut berkecai dan serpihan bertaburan di kawasan lautan yang keluasannya ratusan kilometer. Ia akan menjadi seperti kata pepatah mencari sebatang jarum di tengah lautan.

Cara terbaik yang boleh dilakukan semua pihak sekarang adalah untuk tidak menyebarkan berita palsu dan mengelak daripada memberikan tekanan kepada ahli keluarga terbabit dan pihak berkuasa.

BEKERJASAMA SELESAI ISU AIR

MEMORANDUM persefahaman (MoU) antara kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor dengan Kerajaan Pusat berkaitan penstrukturan semula industri air baru-baru ini turut diulas oleh akhbar Nanyang Siang Pau bertarikh 10 Mac 2014.

Artikel yang ditulis oleh pengkritik isu-isu semasa, Datuk Dr. Cheah See Kian bertajuk ‘Perbincangan air menjadi modal politik?’ disiarkan dalam ruangan Pendapat Yuan Lun halaman W3.

Antara kandungan MoU pada 26 Februari lalu adalah Kerajaan Pusat bersetuju supaya anak syarikat kerajaan negeri, Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) membeli ekuiti empat syarikat konsesi air dengan nilai RM9.65 bilion.

Kerajaan Pusat juga bersetuju untuk menghulurkan pinjaman RM2 bilion kepada kerajaan Selangor dan sebagai syarat pertukarannya, kerajaan negeri PKR berkenaan membenarkan Kerajaan Pusat meneruskan pembinaan Pusat Penapisan Air Hulu Langat 2.

Sebelum ini, ketika Selangor dikuasai oleh kerajaan Barisan Nasional (BN), isu air tidak menimbulkan sebarang masalah kerana kerajaan di peringkat negeri dan Pusat mempunyai aliran politik yang sama. Contohnya, Kerajaan Pusat menubuhkan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) Sdn. Bhd. untuk menguruskan konsesi air di negeri itu. Syabas diberi kontrak mengurus air selama 30 tahun dan syarikat berkenaan turut membeli air bersih daripada tiga syarikat lain.

Selepas tsunami politik 2008, kerajaan Selangor bertukar tangan kepada pihak pembangkang dengan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dilantik sebagai Menteri Besar.

Pada peringkat awal pentadbirannya, Abdul Khalid masih meneruskan pendekatan berbalah dengan Kerajaan Pusat dan syarikat-syarikat konsesi air di negeri itu.

Mengikut perjanjian dengan syarikat konsesi, harga air akan dinaikkan sebanyak 37 peratus pada tahun lepas.

Oleh kerana dibantah oleh Abdul Khalid, syarikat konsesi air telah menuntut ganti rugi sebanyak RM380 juta.

Selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), Abdul Khalid terus mentadbir negeri Selangor. Cuma yang berbeza kali ini adalah berlaku perselisihan faham antara beliau dengan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali. Ini menyebabkan wujud dua kumpulan iaitu puak Abdul Khalid dan puak Azmin.

Perbalahan itu tidak dapat diredakan sehinggalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang, Lee Chin Cheh meletak jawatan.

Ini memberi laluan kepada Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding dan menjadi Menteri Besar Selangor, sekali gus menyelesaikan persengketaan antara kedua-dua puak.

Malangnya, strategi itu tidak menjadi setelah Anwar dijatuhkan hukuman oleh mahkamah pada 7 Mac lalu sehingga menyebabkan beliau tidak layak bertanding. Perkembangan terbaharu ini mewujudkan krisis besar dalam PKR.

Nampaknya, Abdul Khalid akan dapat mengekalkan jawatan Menteri Besar yang beliau sandang. Perubahan juga telah berlaku apabila beliau dilihat telah condong untuk memihak dan berbaik dengan Kerajaan Pusat.

Bagi rakyat, kerjasama antara kerajaan PKR Selangor dan Kerajaan Pusat adalah satu langkah terbaik bagi menyelesaikan masalah air yang sedang dihadapi mereka. Adalah amat penting segala yang dipersetujui dalam MoU itu tidak dihentikan separuh jalan.

Adakah harapan kita ini akan menjadi kenyataan? Ini semua bergantung kepada pendirian Anwar yang sebelum ini telah memberi amaran kepada Abdul Khalid supaya jangan terlalu cepat berbincang isu air dengan Kerajaan Pusat.

Pada dasarnya, Anwar bersetuju dengan MoU berkenaan, cuma beliau tidak mahu ia ditandatangani dengan tergesa-gesa kerana dikhuatiri harga air akan dinaikkan.

Abdul Khalid telahpun memberi jawapan bahawa dalam masa tiga tahun, harga air tidak akan dinaikkan dan beliau akan mengumumkan butir penuh memorandum tersebut dalam masa seminggu. Setakat ini, hanya Abdul Khalid seorang sahaja yang tahu apa kandungan sebenar MoU terbabit.

Walaupun Anwar tidak boleh bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang, peranan beliau masih boleh memberi satu impak yang berbisa. Tidak kurang penting juga apakah tindakan susulan Abdul Khalid dalam menentukan masa depan politik beliau? Sama-samalah kita tunggu dan lihat.Utusan Malaysia Rencana 20140313
Tags: air, berita
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments