kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mengapa kita memerlukan PPBN

PENGALAMAN bersekolah di Jepun memberi saya peluang merasai sendiri bagaimana aktiviti sukan diberi keutamaan seiring dengan pencapaian akedemik. Walaupun terikat dengan jadual pembelajaran yang padat, guru-guru sentiasa memastikan kami mempunyai cukup masa untuk bersukan.

Ketika itulah saya mula jatuh hati dengan bola sepak. Di Jepun, walaupun besbol merupakan sukan paling popular namun ramai antara kami tidak pernah berenggang dengan bola sepak. Bahkan, kami sentiasa teruja untuk menjalani disiplin setiap sesi latihan bola sepak.

Bagi kami ia bukan sekadar menyepak bola tetapi diasuh dengan baik untuk memahami perkara asas sukan itu. Tiada kejayaan tanpa latihan intensif dan sistematik. Seperti kami dan kanak-kanak lain di seluruh dunia, bola sepak adalah segala-galanya.

Begitu juga di Malaysia, kegilaan terhadap bola sepak boleh dilihat di mana-mana tanpa mengenal batas umur. Sementara si cilik sibuk berebut bermain di posisi bintang kegemaran mereka, yang veteran pula berharap menghasilkan sepakan akhir terbaik masing-masing sebelum 'lutut tangkap' dan seterusnya 'bersara'.

Tidak ragu-ragu lagi, bola sepak merupakan sukan terbesar yang dimainkan di negara kita. Stadium di seluruh negara padat dengan penonton setiap kali perlawanan besar berlangsung, sementara gerai mamak pula penuh apabila perlawanan EPL ditayangkan.


Kejayaan pasukan bola sepak kebangsaan bukan sahaja menjadi harapan Perdana Menteri tetapi juga semua rakyat Malaysia.

Selepas kejayaan Malaysia dalam Kejohanan AFF 2010 serta Sukan SEA 2009 dan 2011, susah untuk kita mendapatkan tiket bagi perlawanan penting melibatkan pasukan kebangsaan.

Di sebalik semua itu, bagaimana pula dengan prestasi pasukan kebangsaan? Suatu ketika dulu, Jepun dan Korea Selatan perlu berhempas-pulas menyaingi kita dengan kehadiran barisan pemain prolifik seperti Mokhtar Dahari, Soh Chin Aun dan R. Arumugan dalam pasukan.

Namun ketika artikel ini ditulis, kita berada pada kedudukan 141 dalam ranking FIFA. Korea Selatan dan Jepun pula kini masing-masing selesa di kedudukan 60 dan 48 dunia serta turut layak ke Piala Dunia 2014.

Walaupun kita boleh berbangga apabila mendahului negara jiran Thailand di kedudukan 148, Singapura (149), Indonesia (154) dan Myanmar (173), Korea Utara pula, yang mana suku daripada populasi kanak-kanaknya mengalami masalah kekurangan nutrisi pemakanan kronik - juga di hadapan kita pada kedudukan 133 dan layak ke Piala Dunia 2010 lalu.

Filipina, sebuah negara yang lebih cenderung kepada bola keranjang, bola tampar dan tinju juga mendahului kita dalam bola sepak pada kedudukan 130. Begitu juga dengan negara-negara bergolak seperti Syria (137), Afghanistan (127) dan Iraq (103).

Apa kurangnya kita? Ada yang kata saiz fizikal kita menjadi penghalang. Jika itu alasannya, bagaimana pula kita menjelaskan kecemerlangan Sepanyol sebagai pasukan terbaik dunia, sedangkan tubuh mereka tidak banyak bezanya dengan kita. Apatah lagi pemain terbaik dunia, Lionel Messi hanya berketinggian 1.69 meter. Malah, Neymar dari Brazil dan Shinji Kagawa dari Jepun masing-masing 1.75 meter dan 1.72 meter.

Jadi, apakah faktornya? Adakah kerana kita tidak mempunyai corak permainan tersendiri? Bagaimana pula dengan kekuatan mental para pemain kita? Atau mungkin kita kekurangan dari segi jumlah perlawanan, tempoh latihan atau melibatkan soal kualiti kejurulatihan?

Analisis kementerian saya mendapati keadaan dan perkembangan bola sepak negara sekarang berpunca daripada kombinasi kesemua faktor di atas.

Penyelesaiannya jelas - untuk mempersiapkan sebuah pasukan kebangsaan yang mantap, kita perlu meluaskan platform pencarian dan pembentukan bakat berbanding yang ada sekarang.

Kita juga perlu menanam DNA bola sepak kebangsaan dan mewujudkan persekitaran persaingan yang tinggi di mana setiap pemain mahu menjadi sebahagian daripada pasukan cemerlang.

Amalan pencarian dan pengenalpastian bakat yang dibuat selama ini tidak lagi memadai. Struktur lama yang banyak bergantung pada pemilihan di peringkat Sekolah-sekolah Sukan Negara dan Negeri tidak mencukupi.

Kita memerlukan pusat-pusat latihan di setiap daerah agar pencarian bakat lebih menyeluruh dan merangkumi seluruh negara.

Di sinilah Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara memainkan peranannya. Ia bakal membentuk revolusi pemikiran generasi pemain yang mampu beraksi secara taktikal dan bijak dengan skil diperlukan.

Babak biasa seperti menyepak bola dari jauh tanpa arah ataupun sekadar menghantar bola ke atas dengan harapan disambut rakan sepasukan tidak akan berulang lagi.

Kita bakal menyaksikan ekosistem bola sepak yang baharu. Bukan sekadar menambah bilangan jurulatih, malah mereka juga akan dilengkapkan dengan pengetahuan seiring dengan piawaian semasa.

Para pemain pula akan didedahkan dengan jumlah perlawanan yang lebih banyak. Kita juga akan menambah jumlah para pencari bakat, di samping mengenal pasti ratusan padang di seluruh negara sebagai medan latihan para pemain.

Kemuncak kepada program ini ialah Akademi Bola Sepak Negara di Gambang yang akan menempatkan 500 pemain muda terbaik dari seluruh negara antara 13 dan 17 tahun. Impian saya, pusat ini bakal menjadi akademi elit serta sekolah berasrama yang cemerlang agar setiap aspek kehidupan mereka diurus secara sistematik.

Sebaik-baik dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan, saya telah menerima e-mel yang bersemangat dan penuh emosi daripada bekas pemain kebangsaan dan jurulatih remaja pasukan Bayern Munich, Lim Teong Kim, dari Jerman yang menyeru saya supaya memulihkan keadaan pembangunan bola sepak negara.

Namun apa yang tidak saya ketahui ialah kesungguhan Teong Kim untuk pulang dan melakukan perubahan di tanah air sendiri. Saya berbesar hati apabila beliau menyatakan kesanggupan untuk dilantik sebagai Pengarah Projek Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN). Saya juga amat teruja untuk melihat hasil fasa pertama pelan ini yang telah pun bermula di bawah kepimpinan beliau.

Bayangkan ribuan kanak-kanak sekolah dilatih secara sistematik, seterusnya membentuk generasi pemain yang benar-benar memahami formasi, skil serta gaya permainan asas. Inilah program pembangunan bola sepak yang menjadi harapan kita semua.

Kementerian Belia dan Sukan tidak mampu melaksanakan program ini secara bersendirian. Sokongan semua pihak amat diperlukan. Kemudahan dan penyelarasan Kementerian Pendidikan, pembiayaan mencukupi daripada sektor korporat serta bantuan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) penting dalam mewujudkan persekitaran sesuai untuk membentuk wira-wira bola sepak negara. Semua ini demi mengangkat Malaysia ke tahap lebih tinggi, yang hanya kita impikan selama ini.

Kita mulakannya sekarang.Utusan Rencana 20140406
Tags: fam, sukan
Subscribe

 • Peti pos merah sentiasa ‘sesak’

  SEBELUM Alexander Graham Bell mencipta telefon pada 1870, kaedah komunikasi jarak jauh manusia di seluruh dunia terlebih dahulu dipelopori oleh…

 • An open letter to the Malaysian postman

  DEAR Sir, I have a confession to make. I feel guilty that my bond with you isn't as close as it was before, and it's not your fault.…

 • Raya greetings came via post

  One main feature of all old press coverage of Hari Raya Aidilfitri was the mass exodus of people getting out of town, making their way back to…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments