kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Dahulu gereja kini masjid

MASJID akan terus wujud di atas muka bumi ini..." Satu kenyataan yang terjadi di United Kingdom (UK) pada hari ini. Populasi penduduk Muslim yang semakin bertambah setiap hari itu telah mengalih fungsi tempat ibadah agama lain menjadi sebuah masjid.Di UK, tidak semua masjid yang ada ketika ini adalah dibina di atas tanah kosong, khususnya yang mempunyai reka bentuk tempatan. Tetapi ia telah dibeli oleh komuniti Islam setelah tempat ibadah agama lain itu terbiar kosong dalam tempoh yang agak lama.

Ia juga sejajar dengan pertambahan jumlah penganut Islam, sama ada warga tempatan atau pendatang di sesebuah kawasan di UK itu sehingga sejumlah gereja yang ditinggalkan oleh penganut Kristian telah dialihfungsikan menjadi masjid.

Berikut beberapa bangunan yang dahulunya adalah gereja yang terletak di pelbagai bandar di UK yang telah ditransformasikan menjadi institusi masjid.

Masjid Zakariyya, Bolton

DI Peace Street 20, Bolton, berdiri sebuah bangunan besar berkubah dan dilengkapi dengan menara yang tinggi. Tempat itu dikunjungi ramai warga Bolton, terutama yang memeluk Islam bagi menunaikan solat, termasuk solat Jumaat dan bangunan itu dikenali sebagai Masjid Zakariyya.

Sejarah masjid itu bukanlah satu kisah yang singkat. Antara 1965 hingga 1967, penganut agama Islam di Bolton dan Blackburn tidak mempunyai tempat yang kekal untuk melaksanakan ibadah solat, termasuk solat Jumaat.

Sehinggakan untuk melakukan solat Jumaat, mereka terpaksa menggunakan The Aspinal, sebuah disko dan tempat majlis tari-menari yang 'hidup' pada sebelah malam. Namun, pada setiap Jumaat tempat tersebut akan dibersihkan oleh para sukarelawan untuk tujuan menunaikan solat Jumaat.

Menyedari peningkatan jumlah jemaah yang semakin bertambah dari semasa ke semasa, maka sekumpulan penganut Islam telah memulakan langkah mencari bangunan yang sesuai untuk dijadikan masjid dan sekali gus sebagai pusat Islam di kawasan itu.

Maka pada 1967, ada penawaran bagi pembelian sebuah bangunan bekas gereja komuniti Methodist yang terpaksa dijual kerana terbakar. Dengan dana sebesar GBP$2,750 (RM 14,780) hasil sumbangan daripada komuniti Muslim setempat, akhirnya bangunan bekas gereja itu telah menjadi milik umat Islam.

HASHNAN ABDULLAH Utusan Bicara_Agama 20140415
Tags: masjid
Subscribe

 • Minuman manakah yang terbaik untuk penghidratan?

  Apabila anda dahaga dan memerlukan minuman, minuman manakah yang terbaik untuk memastikan anda terhidrat ? Pasti, anda sentiasa boleh…

 • Menghormati Hari Ibu

  Hari Ibu ialah percutian menghormati keibuan yang disambut dalam pelbagai bentuk di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat, Hari Ibu 2023 akan…

 • Mencari IKIGAI Anda

  Kita semua pernah mendengar pepatah, "Ikuti keghairahan anda," bukan? Baiklah, di sini adalah untuk memberitahu anda bahawa ia tidak…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments