kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Semakin kurang cintai bahasa Melayu?

Sejak Pidato Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri diperkenalkan pada 2007, saya cuma membaca beritanya. Tetapi Khamis lalu saya berpeluang menonton pusingan separuh akhir PABM 2014 di Pusat Kesenian Dan Kebudayaan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Universiti Putra Malaysia secara langsung.

Walaupun bukan bahasa ibunda mereka, tetapi 12 peserta kategori antarabangsa yang membentangkan hujah dalam bahasa Melayu, dengan gaya persembahan yang menarik, sungguh mengagumkan saya.

Peserta-peserta pidato menguasai bahasa Melayu dengan baik. Idea mereka juga menarik malah ada isi pidatonya mantap.

Pada saya, bukan soal kemenangan jadi topik minggu ini. Tetapi mesej tersirat daripada beberapa peserta PABM 2014 dalam hujah mereka.

Saya terkedu apabila peserta dari Korea Selatan, Kim Woo Jung berdiri di pentas pidato lalu meluahkan rasa kecewa dengan sikap pelajar warga Malaysia.

Dia telah mempelajari bahasa Melayu hampir tiga tahun di negaranya. Dan di Malaysia, dia ingin belajar bahasa ini dengan warga Malaysia sendiri. Dia tertarik bagaimana rakyat di negara ini yang mempunyai pelbagai kaum dan berlainan agama dapat bersatu melalui bahasa Melayu.

Tetapi dia rasa kecewa apabila bertemu dengan seorang pelajar universiti di negara ini. Dia meminta bantuan supaya pelajar itu mengajarnya mempelajari bahasa Melayu.

Bukan dengan rasa megah diterima oleh pelajar universiti itu, sebaliknya dibangkitkan pula pertanyaan balas kepadanya.

Kata Woo Jung, pelajar itu bercakap dalam bahasa Inggeris mempersoalkan apa faedah dia belajar bahasa Melayu. Alangkah terkejut Woo Jung dengan semangat pelajar warga Malaysia itu terhadap bahasa kebangsaan.

Mendengar hujah pidato Woo Jung itu, saya dan mungkin anda juga terkedu dibuatnya. Tapi di sudut hati saya berkata, dia bertanya kepada orang yang salah.

Orang yang Woo Jung bertanya dan minta bantuan itu barangkali pelajar berketurunan Cina, atau India, atau Sikh, atau Serani yang tidak mahir berbahasa Melayu.

Kalau dia bertanya kepada pelajar berbangsa Melayu, tak mungkin hasratnya ditolak kecuali pelajar Melayu itu sudah hilang semangat bangsa Melayunya.

Kisah yang dibangkitkan pelajar Korea Selatan itu menunjukkan ada kalangan pelajar Malaysia yang langsung tidak mempedulikan usaha mendaulatkan bahasa Melayu. Bagi mereka subjek itu hanya untuk mendapatkan sijil atau ijazah dan bukan sebagai alat komunikasi.

Begitu juga hujah daripada peserta dari Ghana, Abdul Hamid Abdul Wahab dan peserta Amerika Syarikat, Briget Johnson. Saya rumuskan hujah kedua-duanya yang melemparkan persoalan, jika ingin melihat bahasa Melayu mampu menjadi bahasa ilmu dan antarabangsa, maka rakyat negara ini harus menghargai bahasanya sendiri.

Rakyat Malaysia harus berfikir dan bercakap dalam bahasa Melayu. Kalau tidak digunakan, bahasa Melayu akan hilang dan tidak mungkin dapat menjadi bahasa ilmu.

Soalnya, adakah rakyat Malaysia sekarang menganggap bahasa Melayu itu bahasa ilmu dan ‘bahasa mereka’? Rasanya tidak. Mereka lebih utamakan bahasa ibunda masing-masing. Kalau tidak pun mereka lebih gemar menggunakan bahasa Inggeris dalam semua urusan harian.

Benarkah orang Malaysia sudah tidak peduli apatah lagi mencintai bahasa kebangsaannya?

Beginilah nasib bahasa Melayu. Semakin banyak kita bangkitkan usaha dan kempen kesedaran tentang penggunaan bahasa Melayu, semakin kuat pula cabarannya. Kita sendiri dapat lihat di sekeliling, seolah-olah bahasa Inggeris pula menjadi bahasa utama negara ini.

Dewan Bahasa dan Pustaka yang diberi amanah mendaulatkan bahasa kebangsaan ini kena aktif mempergiatkan kempen seperti kempen Cintailah Bahasa Kita ketika zaman Datuk Hassan Ahmad.

DBP kena berani ke tengah untuk menegur dan memastikan semua rakyat Malaysia menggunakan bahasa Melayu dalam apa juga urusan. Banyak yang kita lihat, baca dan dengar sekarang menyalahi penggunaan bahasa Melayu yang betul, tapi tak siapa yang berani tegur! AZMAN ANUAR Utusan Rencana 20140427

Tags: linguistik, melayu
Subscribe

 • Manusia Tanpa Kemanusiaan

  Manusia dan kemanusiaan harusnya seiring. Kata orang lama di tempat saya , manusia tanpa kemanusiaan umpama haiwan atau binatang. Sejak kecil…

 • Latah Wilayah atau Negeri

  Adalah saya merujuk kepada artikel ‘ Ada apa dengan istilah ‘wilayah’,’negeri’? ’ bertarikh…

 • Jujur kepada diri sendiri dalam hidup

  Kejujuran atau bersikap jujur adalah suatu perkara yang paling penting. Sentiasalah bersikap jujur dengan diri anda tanpa ragu-ragu mengenai…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments