kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bisik-Bisik Awang Selamat ~ Perginya Seorang Seniman Bujang Lapok III

SEMALAM, seorang lagi seniman tersohor, Datuk Abdul Aziz Sattar meninggalkan kita. Sumbangan seni beliau yang bermula awal 50-an lagi dan berterusan sehingga 80-an telah melayakkannya digelar seniman sepanjang zaman. Bakatnya cukup terserlah dengan lakonan dan dialog-dialog menarik lagi bersahaja.

Renung dan hayatilah watak-watak yang dilakonkan beliau khususnya dalam filem-filem Melayu lama seperti siri Bujang Lapok, kita dapat melihat betapa bakatnya terserlah.

Sudah pasti sumbangan beliau termasuk semasa bersama-sama Tan Sri P. Ramlee, telah menyumbang kepada kemajuan filem-filem Melayu dan seterusnya meletakkan karya seni tersebut ke suatu tahap yang boleh dibanggakan sehingga hari ini.

Awang yakin, darah seninya telah mendorong beliau dalam usia emas untuk terus berkarya dan berlakon. Ini termasuklah dalam filem-filem seperti Pontianak Harum Sundal Malam, Cicakman dan Bujang Lapuk Kembali Da.

Justeru tidak hairanlah apabila beliau diberi pengiktirafan atas sumbangannya itu. Antara lain beliau pernah menerima Anugerah Seniman Veteran dan Artis Sepanjang Zaman.

Pemergian beliau sebenarnya menggamit cabaran kepada anak seni nasional kita. Benar hilangnya sukar dicari ganti, namun para penggiat seni tanah air perlu memastikan kelangsungan hidup filem-filem tempatan. Tanggungjawab kita yang masih hidup untuk mengembalikan kegemilangan dunia filem kita. AWANG - Al-Fatihah.Utusan Rencana 20140507

Tags: bujang, mati
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments