kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Datuk Abdul Aziz Sattar ikon seni sepanjang zaman

KUALA LUMPUR: Bagi peminat filem Melayu lama khususnya filem seniman agung Tan Sri P Ramlee, dialog "Walaupun rupamu tidak ku kenal, tapi lobang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku", pastinya mengundang ingatan kepada filem komedi 'Seniman Bujang Lapok'.

Dialog itu yang pernah menjadi ikutan ramai diungkap oleh watak yang dilakonkan oleh seniman serba boleh tanah air, Datuk Abdul Aziz Sattar atau nama sebenarnya Abdul Azeez Satta yang kembali ke rahmatullah awal hari ini.


Abdul Aziz yang mesra dengan panggilan Pak Ajis dilahirkan pada 8 Ogos 1925 di Surabaya, Indonesia sebelum dibawa berhijrah oleh ibu bapanya Satimah Jalal dan Satta Sawal ke Singapura ketika berusia tiga tahun.

Allahyarham yang dibesarkan di Kampung Panjang, Singapura hanya bersekolah setakat darjah lima di Sekolah Melayu Kota Raja dan bekerja sebagai pemandu lori untuk menampung kehidupannya.

Kehidupan awal beliau penuh onak dan ranjau, malah pernah ditangkap dan diseksa oleh tentera Jepun selepas dikatakan mencuri. Beliau juga pernah dimasukkan ke penjara bersama bapa seniwati Roseyatimah, dikenali Wak Jasni selepas disyaki terbabit dalam rusuhan 'Natrah'.

Kehidupan seniman ini mula berubah apabila beliau menjadi penterjemah di Studio Produksi Filem Melayu, Jalan Ampas selepas diajak oleh dua sahabat baiknya pelakon Salleh Kamil dan Shariff Dol.

Beliau yang pada masa itu aktif dalam Pancaragam Suara Hiburan Keroncong kemudian ditawar watak tambahan dalam filem 'Putus Harapan'.

Perjalanan kariernya semakin berkembang apabila dapat memegang watak utama dalam filem Arjuna (1954) diikuti siri Bujang Lapok (1957-1961) dan Aksi Kucing (1966).

Uniknya kebanyakan dialog dalam filem lakonan beliau diungkap secara spontan dan sering menjadi ikutan peminat filem-filem Melayu malar segar.

Melalui filem-filem ini jugalah beliau menjadi sahabat baik kepada Allahyarham P Ramlee.

Selain berlakon, Allahyarham juga pernah diberi kepercayaan mengarah filem selain menulis skrip antaranya filem 'Si Badol' (1979), 'Da Di Du' (1981), 'Setinggan' (1982), 'Darah Satria' (1984) dan Bujang Lapuk Kembali Da (1984).

Bakat seninya tidak dilupakan oleh penggiat seni era moden apabila sering diundang membintangi filem mereka antaranya 'Cicakman', 'Anak Halal', 'Setem' dan 'Pontianak Harum Sundal Malam'.

Kehebatannya sebagai anak seni diiktiraf menerusi beberapa anugerah antaranya Anugerah Seniman Veteran ketika Festival Filem Malaysia ke-11 (1994), Anugerah Seniman Veteran (Lelaki) ketika Anugerah Bintang Popular (2000) selain Anugerah Artis Sepanjang Zaman (Lelaki) pada Festival Filem Malaysia ke-25.

Allahyarham turut dianugerah Tokoh Budaya Kolej Burhanuddin Helmi oleh Universiti Kebangsaan Malaysia.

Pada 2007, beliau dikurnia Darjah Panglima Jasa Negara (PJN) yang membawa gelaran Datuk oleh Yang di-Pertuan Agong.

Abdul Aziz, 89, dimasukkan ke Hospital KPJ Ampang dua hari lepas setelah mengadu sakit dada dan meninggal dunia 2 pagi tadi.

Allahyarham meninggalkan tujuh anak hasil empat perkahwinan sebelum berkahwin kali kelima dengan Datin Hashimah Delan pada 2006.

- BERNAMA Berita Harian Mutakhir 06/05/2014
Subscribe

 • Tips For Handling Telemarketers

  Three Little Words That Work!! (1) The three little words are: ' Hold On, Please...' Saying this, while putting down your phone and walking…

 • E-Mail Tracker Program

  EMail Tracker Programs -- very interesting and a must read!!! The man that sent this information is a computer tech. He spends a lot of time…

 • Bolehkah ‘Ahli Kayangan’ Tidak Berkata Benar?

  Takiyuddin telah kelirukan Dewan bertarikh 29 Julai 2021 sepatutnya berbunyi ‘Malaysia dikelirukan dan di’ceritakan yang tidak…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments