kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Muliakan martabat ibu sepanjang zaman

Tempat mengadu hati nan lara
Selembut hati tiada pengganti
Dialah ibu insan nan mulia
Semoga Allah terus merahmati.DALAM kehidupan kita di dunia ini, seorang wanita yang bernama ibu perlulah sentiasa ditabalkan sebagai antara insan yang paling dihormati dan dikasihi.

Masakan tidak, peranan dan jasa ibu bukan calang-calang tahapnya. Ibulah insan yang sanggup menggadaikan nyawa semasa mengandung dan melahirkan anak-anaknya ke dunia. Saat anak-anak masih kecil, ibulah teman setia yang menyuapkan makanan, memberikan susu, mendodoikan tidur, mengajar bertatih dan sebagainya. Ibulah tempat anak-anak mengadu dan berkongsi sakit pening, suka-duka dan lapar dahaga.

Apabila anak-anak sedang membesar dan meningkat dewasa, ibu tidak putus-putus melaksanakan peranannya menjadi pendidik, menjadi tempat anak-anak bermanja dan mengadu nasib, menjadi penghibur dan pengubat rasa sedih dan duka nestapa.

Nabi Muhammad SAW telah memberi banyak isyarat yang jelas akan tingginya martabat seorang ibu dalam kehidupan kita. Dikatakan pada suatu hari datang seorang lelaki bertemu Rasulullah SAW dan lelaki itu berkata:

“Saya ingin melaksanakan jihad dan ikut pergi berperang di jalan Allah, tetapi ibu tidak sepenuh hati melepaskan saya untuk berbuat demikian." Rasulullah SAW kemudian menjawab: “Pulanglah kamu dan beradalah di sisi ibumu. Aku bersumpah dengan nama Tuhan yang mengutusku untuk menyampaikan kebenaran, bahawa untuk berada di sisi ibu bagi satu malam (dan melayan serta berbuat baik kepadanya) adalah lebih baik daripada mengikut berperang dan berjihad di jalan Allah selama setahun".

Begitu juga cerita seorang lelaki telah bertemu dengan Rasulullah dan menyoal: “Siapakah orangnya dalam dunia ini yang perlu saya hormati dan hargai?" Lalu Rasulullah menjawab, “Ibumu". Lelaki itu bertanya lagi sebanyak dua kali, “Siapakah selepas ibu?" dan jawapan Rasulullah tetap “Ibumu". Akhirnya bila ditanya lagi “Siapakah selepas ibu?" barulah Rasulullah menjawab “Bapamu".

Jelas bahawa mesej Rasulullah ini menganjurkan agar seorang ibu yang kaya dengan sifat lemah-lembut dan kasih sayangnya itu perlu diberikan penghargaan yang lebih tinggi berbanding insan-insan lain di dunia ini.

Allah SWT menegaskan dalam Surah al-Israa', ayat 23 maksudnya: “Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang daripadanya atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan-santun)."

Jelaslah, bahawa untuk anak-anak berkata “Ha" kepada ibupun ditegah oleh Allah, apatah lagi jika kita bersikap atau berkata kasar, biadab dan hingga ke tahap memukul mereka.

Kita harus ingat keredaan Allah itu terletak pada keredaan ibu. Murkanya ibu bermaksud, murka jualah Allah terhadap kita. Untuk itu sebagai anak-anak, kita bertanggungjawab meraikan dan memuliakan ibu sepanjang hayat.

Dari perspektif Islam dan budaya masyarakat kita, martabat seorang ibu sangat-sangat tinggi. Jangan sesekali seorang ibu itu disakiti hati dan perasaannya.

Secara rasminya Hari Ibu akan disambut di Malaysia setiap tahun pada 11 Mei sebagai tanda penghargaan kepada golongan wanita yang bergelar ibu. Banyaklah aktiviti yang dilaksanakan oleh pelbagai pihak untuk meraikan golongan ibu pada tarikh tersebut.

Namun, untuk meraikan ibu bukan sekadar tertakluk pada tarikh tertentu semata-mata, bahkan kita perlu meraikan ibu sepanjang masa yang kita mampu.

Begitu juga meraikan ibu bukan sekadar dengan melaksanakan aktiviti-aktiviti seperti menghadiahkan jambangan bunga atau mengucapkan rasa sayang, tetapi perlu diserlahkan melalui amalan-amalan lain yang bersifat lebih realistik dan bermakna. Sebagai anak, ibu perlu diberikan perhatian.

Bantu dan sokonglah ibu sebaik-baiknya tidak kira dari segi material, fizikal mahupun emosional. Patuh dan ikut segala nasihat dan permintaan mereka selagi ia tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Sebagai anak, kita juga memainkan peranan menegur ibu kita jika mereka ada membuat sebarang kesilapan yang mungkin boleh mendorong mereka tersasar dari batasan yang disyariatkan Islam dan norma-norma budaya dan masyarakat.

Bagi anak-anak yang menetap berjauhan dengan ibu, jenguk-jenguklah mereka selalu atau setidak-tidaknya keraplah bertanya khabar berita mereka. Dalam zaman serba canggih dengan gajet-gajet elektronik dan aplikasi komunikasi dalam telefon bimbit seperti Facebook, Twitter, Whatsapp dan sebagainya, kenapa kita perlu culas dan berasa sukar untuk turut sama berkomunikasi secara rancak dengan ibu saban hari, sebagaimana kita berhubung dengan rakan-rakan lain.

Begitu juga, jika dirasakan sesuai dan dipersetujui keluarga dan ibu sendiri, apa salahnya untuk ibu yang telah mencecah usia emasnya itu menetap bersama-sama supaya boleh dijaga makan-minum dan pakainya.

Kalau dulu seorang ibu berupaya menyuap makan dan menguruskan kehidupan semua anaknya, takkanlah anak yang sebegitu ramai tidak boleh menjaga seorang ibu yang telah tua dan kurang kudrat dan upayanya itu.

Penghormatan dan usaha meraikan ibu tidak terhenti pada saat terakhir nafas ibu dihembuskan di dunia ini. Walaupun ibu kita sudah meninggal dunia dan tidak lagi berada di hadapan mata, sebagai anak, kita perlu terus mendoakan kesejahteraan roh ibu agar sentiasa dirahmati Allah dan diletakkan dalam golongan orang yang beriman dan beramal soleh.

Seseorang ibu lazimnya tidak meminta-minta untuk kita membalas segala jasa dan pengorbanannya. Apa yang ibu lakukan adalah ikhlas kerana kita adalah zuriat kesayangannya. Namun, kerana wujudnya hubungan dan naluri yang telah terjalin di antara kita dengan ibu sejak berada dalam rahimnya lagi menuntut kita untuk menghargai, menyanjungi dan menyayangi mereka.

DR. KHAIRUNNEEZAM MOHD. NOOR ialah Pensyarah Kanan di Jabatan Dakwah dan Pengurusan Islam, Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan, Universiti Sains Islam Malaysia. Utusan/Rencana/20140512

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments