kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Prestasi positif pelan pendidikan

SEMPENA Hari Guru 2014 yang disambut hari ini, kita semua sudah tentu tidak mahu melepaskan peluang untuk mengucapkan terima kasih kepada cikgu yang telah mengerahkan keringat dan masa masing-masing untuk membolehkan kita menjadi insan berjaya.

Bagi individu yang berada dalam lingkungan umur 40-an, walaupun guru-guru disediakan kemudahan pengajaran yang serba kekurangan pada era 1970-an sehingga 1990-an, mereka tetap gigih untuk mengajar kita.

Itu adalah satu pengorbanan cukup tidak ternilai yang hanya Allah SWT yang dapat membalasnya.

Kepada generasi muda yang sedang bersekolah sekarang, mereka cukup bertuah kerana disediakan kemudahan serba lengkap khususnya melalui transformasi pendidikan yang sedang dilaksanakan oleh kerajaan sekarang.

Transformasi yang dijalankan menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 melibatkan pendidikan dari peringkat prasekolah, menengah hinggalah pengajian tinggi.

Matlamat PPPM yang dilaksanakan dalam tempoh 13 tahun adalah untuk memastikan prestasi sistem pendidikan Malaysia setaraf dengan di negara-negara maju.

Ia juga bertujuan memastikan setiap murid mempunyai enam ciri utama yang akan membolehkan mereka bersaing di peringkat global.

Ciri pertama, mempunyai pengetahuan membaca, menulis, mengira dan menguasai mata pelajaran teras seperti Matematik dan Sains serta mempunyai pengetahuan kukuh mengenai Malaysia, Asia dan dunia.

Ciri kedua, mempunyai kemahiran berfikir yang akan membolehkan mereka menghasilkan idea-idea baharu dan ketiga, kemahiran memimpin bagi membolehkan mereka berjaya dalam kerjaya masing-masing.

Ciri keempat pula, mempunyai kemahiran dwibahasa sekurang-kurangnya bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris. Ciri kelima, etika dan kerohanian yang akan membolehkan segala tindakan generasi akan datang dibuat berasaskan pertimbangan moral dan akhlak.

Setiap murid juga disasarkan untuk mempunyai ciri keenam iaitu identiti nasional. Ini bermakna tanpa mengira agama, etnik atau status sosioekonomi, mereka tetap berbangga dikenali sebagai anak Malaysia.

Untuk mencapai matlamat tersebut, tumpuan tidak lagi kepada pembelajaran secara hafalan, sebaliknya murid akan belajar menerusi kaedah yang lebih interaktif di dalam kelas.

Mereka juga mempunyai lebih kawalan ke atas proses pembelajaran masing-masing dan akan lebih banyak terlibat dalam kerja berkumpulan dan kolaborasi dengan rakan sekelas.

Pelajar juga akan diberi ruang untuk mengembangkan bakat masing-masing dalam bidang yang diminati seperti seni, sukan, badan beruniform dan khidmat masyarakat.

Sekarang sudah masuk tahun kedua transformasi berkenaan yang telah dilaksanakan mulai Januari 2013. Berdasarkan laporan terkini, ia telah berjaya meningkatkan pencapaian pelajar di sekolah.

Menurut Pengarah Eksekutif Unit Penyampaian Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Padu), Dr. Habibah Abdul Rahim, antara strategi pelaksanaan adalah membuat transformasi di peringkat pejabat pelajaran daerah (PPD) dengan Kedah dan Sabah dipilih sebagai projek perintis.

Beliau berkata, transformasi itu melibatkan penempatan lebih 300 pegawai pembimbing di peringkat PPD yang berperanan membimbing guru, pengetua dan guru besar bagi memastikan prestasi sekolah meningkat dengan drastik.

“Hasilnya, pencapaian kedua-dua negeri ini adalah sangat baik khususnya dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Dalam ketiga-ketiga peperiksaan awam berkenaan, ini kali pertama dalam tempoh 10 tahun pencapaian yang terbaik dicatatkan di Sabah dan juga Kedah.

“Ini adalah hasil inisiatif kita memberi sokongan yang lebih kepada guru yang memerlukan bantuan dalam bilik darjah bagi meningkatkan prestasi proses pengajaran dan pembelajaran," katanya ketika menjadi ahli panel pada Wacana Intelek PPPM 2013-2025 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Dalam pada itu, kata beliau, pihaknya akan menyiapkan Pelan Pembangunan Pendidikan Pengajian Tinggi (PPPPT) pada September ini yang akan menjadi pelengkap kepada PPPM.

“Ini akan membolehkan wujud integrasi menyeluruh terhadap sistem pendidikan di negara ini dari peringkat prasekolah sehinggalah ke peringkat pengajian tinggi," jelasnya.

Sementara itu, Rektor Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM), Sulaiman Wak berkata, salah satu prasyarat kejayaan transformasi pendidikan adalah guru yang mengajar perlulah benar-benar berkualiti.

Katanya, bagi memastikan hasrat itu tercapai, mulai tahun ini pihaknya mengenakan syarat ketat bagi kemasukan calon guru pelatih di IPGM iaitu sekurang-kurangnya mendapat minimum 5A dalam peperiksaan SPM.

“Walaupun kita mengenakan syarat ketat, jumlah pemohon yang memenuhi syarat ini yang telah membuat permohonan adalah seramai lebih 22,000 orang.

“Jumlah ini cukup besar berbanding bilangan guru pelatih yang akan diambil pada tahun ini iaitu seramai 3,000 orang," jelasnya.

Berikutan jumlah calon layak yang ramai, kata beliau, pihaknya juga mengadakan tapisan kedua yang dinamakan Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) bagi memastikan individu terbabit sesuai untuk menjadi seorang guru.

“Antara komponen dalam UKCG adalah ujian psikometrik bagi memastikan calon guru terbabit tidak mempunyai masalah mental.

“Satu lagi komponen adalah ujian kecergasan fizikal termasuk memastikan indeks jisim badan (BMI) adalah normal supaya mereka tidak menghadapi masalah di sekolah yang kini kebanyakan bangunannya lebih setingkat," katanya.

Menurutnya, selepas melepasi tapisan berkenaan, barulah calon guru terbabit dipanggil untuk sesi temu duga yang diadakan pada bulan ini.

“Walaupun ramai yang tidak lepas UKCG, tetapi bilangan yang ada masih cukup bagi membolehkan kita mengambil 3,000 calon guru untuk dilatih pada tahun ini," ujarnya.Utusan/Rencana/20140516 NIZAM YATIM nizam.yatim@utusan.com.my
Tags: guru, pppm
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments