kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sultan Azlan tokoh pelbagai bidang

ALMARHUM Sultan Azlan Shah Ibni Almarhum Sultan Yusuf Izzuddin Shah yang mangkat pada usia 86 tahun tengah hari semalam akan dikenang sebagai seorang pemimpin dan tokoh yang banyak berjasa kepada negara menerusi penglibatan baginda dalam bidang perundangan, pendidikan dan sukan.

Sejarah hidup Almarhum bermula apabila diputerakan pada 19 April 1928 di Batu Gajah, Perak.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kerajaan (Inggeris) Batu Gajah yang kini dikenali Sekolah Sultan Yussuf Batu Gajah, Sultan Azlan kemudiannya melanjutkan pelajaran menengah di Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK) sebelum menyambung pengajiannya dalam bidang undang-undang di University of Nottingham, United Kingdom.

Almarhum dikurniakan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang pada 1953 dan pada 23 November 1954, diterima sebagai ahli dalam The English Bar oleh The Honorable Society of Lincoln"s Inn.


Sultan Azlan Shah bergambar bersama keluarga semasa istiadat mengangkat sumpah
sebagai Paduka Seri Sultan Perak yang ke-34 pada 9 Disember 1985.

Memulakan perkhidmatan awam sebaik sahaja kembali dari United Kingdom, Almarhum bertugas sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Setelah itu baginda menceburi Perkhidmatan Undang-Undang dan Kehakiman Persekutuan Tanah Melayu sebagai Majistret Kelas Pertama dan Presiden Mahkamah Sesyen.

Almarhum kemudiannya dilantik menjawat beberapa jawatan iaitu sebagai Peguam Persekutuan dan Timbalan Pendakwa, Penasihat Undang-Undang Negeri Johor dan Pahang serta Pendaftar Mahkamah Tinggi Persekutuan Tanah Melayu.

Setelah itu Almarhum dilantik sebagai Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan.

Kemuncak kerjaya baginda dalam bidang kehakiman dan perundangan adalah apabila dilantik sebagai Hakim Mahkamah Tinggi Malaya pada 1965 ketika baru berusia 37 tahun.

Pelantikan itu menjadikan Sultan Azlan sebagai hakim paling muda pernah dilantik dalam sejarah kehakiman negara-negara Komanwel.

Pada 1973, Almarhum dilantik menjadi Hakim Mahkamah Persekutuan dan berkhidmat selama enam tahun sebelum dinaikkan pangkat sebagai Ketua Hakim Mahkamah Tinggi Malaya pada 1979 - jawatan yang dipegang baginda sehinggalah dilantik sebagai Ketua Hakim Persekutuan Malaysia pada 12 November 1982.

Pada 1 Julai 1983, Sultan Azlan dimahkotakan sebagai Raja Muda dan seterusnya mewarisi takhta negeri Perak pada 3 Februari 1984.

Baginda ditabalkan sebagai Sultan Perak yang ke-34 secara rasmi pada 9 Disember 1985, menggantikan Almarhum Sultan Idris al-Mutawakkil Alallahi Shah.

Pada 26 April 1989, Almarhum mengambil giliran sebagai Yang di-Pertuan Agong kesembilan selepas mengangkat sumpah dan menandatangani surat pengisytiharan di Balai Rong Seri, Istana Negara, Kuala Lumpur, menggantikan Almarhum Sultan Iskandar Shah.

Sultan Azlan menduduki takhta sebagai Yang di-Pertuan Agong sehingga 25 April 1994.

Almarhum dikenang sebagai pemerintah yang mengutamakan kepentingan ilmu dan pendidikan serta sering mengadakan majlis kenduri kesyukuran dan bacaan tahlil di Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar.

Ia menggambarkan pertalian rapat baginda dengan rakyat jelata.

Almarhum juga sultan keempat yang menyambut Jubli Perak pemerintahan dalam sejarah Kesultanan negeri Perak pada Februari 2009.

Sambutan Jubli Perak baginda bagaimanapun sedikit tenggelam berikutan krisis politik negeri ketika itu yang menyaksikan peralihan kepimpinan kerajaan negeri dan pertukaran menteri besar dalam bulan yang sama.

Walaupun mempunyai kepakaran dan pengalaman mendalam dalam sistem perundangan negeri dan negara, sesetengah pihak dilihat cuba mempertikai kuasa dan pemahaman baginda selaku Sultan Perak kerana tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) ketika itu.

Beberapa kejadian selepas krisis itu yang menghina dan cuba mempertikai kedudukan Sultan Perak dikatakan sedikit-sebanyak membantu menyedarkan orang Melayu khususnya di Perak tentang sikap dan sifat sebenar orang politik tertentu terhadap kedudukan Raja-Raja Melayu.

Baginda berkahwin dengan Raja Permaisuri Perak Tuanku Bainun pada 1955 dan dikurniakan lima orang cahayamata iaitu dua putera dan tiga puteri.

Putera sulung baginda, Raja Dr. Nazrin Shah diputerakan pada 27 November 1956 dan kini Pemangku Raja Perak.

Anakanda baginda yang lain ialah Raja Datuk Seri Azureen yang diputerikan pada 9 Disember 1957, Raja Datuk Seri Eleena pada 3 April 1960 dan puteri bongsu, Raja Datuk Seri Yong Sofia pada 1961.

Anakanda ketiga, Raja Kecil Sulung Perak, Datuk Seri Raja Ashman Shah yang diputerakan pada 28 Disember 1958, mangkat pada 30 Mac 2012 akibat serangan asma.

Sebagai tokoh dalam bidang pendidikan, Almarhum menyandang pelbagai jawatan antaranya Canselor Universiti Sains Malaysia (USM) dari 4 Oktober 1971 hingga Februari 1984, Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Pendidikan Tinggi (1 November 1974-31 Oktober 1976) dan Canselor Universiti Malaya (UM) mulai 8 Februari 1986.

Baginda dianugerahkan Ijazah Kehormat Kedoktoran Kesusasteraan oleh UM pada 30 Jun 1979 dan Ijazah Kehormat Undang-Undang oleh USM pada 28 Jun 1980.

Kecemerlangan dan pencapaian Sultan Azlan juga diiktiraf oleh pelbagai universiti luar negara seperti University of Nottingham yang menganugerahkan baginda Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-Undang pada 11 Julai 1986 diikuti Lincoln"s Inn, London, menerusi Kerusi Kehormat pada 1988.

Pada 2 Oktober 1991, baginda dianugerahkan Keahlian Kehormat The Royal College of Physician of Ireland.

Almarhum turut dianugerahkan pelbagai darjah kebesaran atas kecemerlangan dalam perkhidmatannya, baginda telah dianugerahkan dengan pelbagai anugerah kehormat sama ada di peringkat Persekutuan mahupun dari luar negara.

Antaranya The Most Auspicious of the Rajamitrabhorn (Thailand); Grand Order of Mugunghwa (Republik Korea); Collar of The Japanese Order Chrysanthemum dan Grand Cordon of The Supreme Order of Chrysanthemum (Jepun); Civil Order; 1st Class (Oman) dan Order Al-Merito De Chile (Republik Chile); Bintang Adipurna (Republik Indonesia) dan Jon. Knight Grand Cross (Civil Division) of The Order of The Bath (UK).

Bidang sukan turut menerima sentuhan Sultan Azlan yang begitu meminati hoki sejak zaman persekolahannya lagi.

Almarhum pernah menerajui Persekutuan Hoki Malaysia (MHF) dan menjadi Naib Presiden Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH).

Kejohanan Hoki Piala Sultan Azlan Shah yang bertaraf antarabangsa dan diadakan setiap tahun di Ipoh, bersempena nama baginda adalah bukti minat mendalam almarhum terhadap sukan berkenaan.

Sukan golf turut menarik minat baginda yang menjadi penaung Kelab Golf Diraja Perak.

Nama Almarhum telah pun diabadikan pada spesies orkid yang memenangi Anugerah Tanaman Terbaik pada Ekspo Pelancongan Domestik Perak 1992 iaitu Doritinopsis Sultan Azlan Shah.

Seumpama bunga orkid yang menyerlah unik dan istimewa dalam pelbagai spesies, begitu jugalah Almarhum Sultan Azlan Shah akan terus dikenang sampai bila-bila sebagai tokoh pelbagai bidang - baik perundangan, pendidikan mahupun sukan - namun lebih penting lagi sebagai "Sultan yang sentiasa mekar di hati rakyat!"

SAYED HESHAM IDRIS pengarang@utusan.com.my ialah Ketua Biro Utusan Perak. Utusan/Rencana/20140529

Tags: tokoh
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments