kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Analisis Mingguan: Bisik-Bisik Awang Selamat

Menjunjung kasih

Bagi mengelakkan sebarang salah faham, disalah erti dan dimanipulasi terutama pihak yang mahu menangguk di air keruh, Awang memulakan ruangan ini dengan menjunjung kasih ke atas Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.

Juga ikrar taat setia kepada baginda. Tidak sesekali terbit di hati untuk menyinggung perasaan atau membuatkan baginda murka. Perlu dinyatakan bahawa Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia ialah akhbar paling komited mempertahankan perlembagaan, kedudukan Islam dan Raja-raja Melayu.

Sesiapa sahaja boleh membuat kajian mengenainya. Sampai hari ini Utusan tidak goyah biar apa pun dugaan yang dilalui. Ketika institusi Raja diasak, dihina dan ditohmah oleh pelbagai pihak, Utusan berada di hadapan mempertahankannya. Apatah lagi jika berdepan dengan golongan yang mahu menulis semula perlembagaan dan menghapuskan sistem Raja Berperlembagaan, Utusan telah terbukti mengambil pendirian yang berani dan lantang menentang mereka. Utusan tidak pernah lari daripada perjuangan murni ini, yang sudah menjadi kepercayaan kami.

Namun media juga harus memainkan peranan sebenar. Kasih sayang kepada institusi Raja juga bererti bersama-sama melindunginya daripada terdedah kepada penghinaan apalagi terhakis keyakinan rakyat. Maka menjadi tanggungjawab untuk media melahirkan pandangan dan kritikan yang membina jika dirasakan sangat perlu, asalkan dalam lingkungan yang positif . Itulah semangat yang dibawa dalam memperkatakan isu Rang Undang-Undang bagi menubuhkan Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor (LPHJ).

Tiada sebarang niat serong. Jika laporan mengenainya dimurkai, Awang pasrah. Biarlah dimurkai Raja asalkan dapat membawa suara rakyat kerana antara rakyat dan Raja berpisah tiada. Seharusnya pembesar istana berlapang dada dan responsif terhadap apa sahaja maklum balas. Itulah juga resipi menjadikan institusi Raja lebih disanjung dan disayangi rakyat. Daulat Tuanku.

Lemahkah?

Ramai gusar apabila Menteri Besar Johor, Mohamed Khaled Nordin menegaskan bahawa Rang Undang-Undang bagi menubuhkan LPHJ tetap akan dibentangkan di Dewan Undangan Negeri, esok.

Nampaknya ia bercanggah dengan suara pelbagai pihak meliputi badan-badan bukan kerajaan, tokoh akademik, penganalisis perundangan, politikus hinggalah kepada negarawan.

Jika mahu mengambil semangat demokrasi memandangkan isu tersebut mempunyai implikasi besar, elok ia ditangguhkan. Tidak rugi apa-apa dan untuk apa tergesa-gesa. Dapatkanlah terlebih dahulu maklum balas pelbagai pihak terutama rakyat Johor sama ada mahu berpegang kepada Raja kuasa mutlak atau Raja Berperlembagaan.

Awang tidak mahu mempertikaikan kewujudan LPHJ walaupun tanpa lembaga seumpama itu agenda perumahan kos rendah dan mampu milik termasuk untuk bumiputera boleh dilaksanakan sebagaimana di negeri lain. Yang penting ialah kemahuan politik yang tinggi dalam agenda perumahan rakyat, memantau pelaksanaan dan menghukum pemaju yang gagal dalam tanggungjawab mereka. Tetapi biarlah kerajaan Johor dengan formulanya sendiri. Cuma yang menjadi persoalan, lemahkah pentadbiran negeri sehingga terpaksa mewujudkan LPHJ dengan penglibatan Sultan? Apakah ada jaminan tiada campur tangan Sultan walaupun Menteri Besar menekankan bahawa beliau tetap ada kuasa eksekutif? Bab inilah yang lebih dikhuatiri.

Dilema MB

Menjadi harapan ramai agar Menteri Besar benar-benar menggunakan kuasa eksekutif dalam pentadbiran negeri. Cakap-cakap berlegar di Johor bahawa beliau dikatakan terikat tangannya dan lebih akur kepada banyak campur tangan istana terutama dalam pembangunan hartanah. Awang tidak pasti sejauh manakah kesahihan. Mungkin ada asas kebenaran atau ia sekadar persepsi yang berlegar begitu meluas. Tetapi sebahagian rakyat Johor resah dengan perkembangan di negeri itu. Mereka berkongsi banyak cerita dalam sektor hartanah dan kebocoran maklumat daripada para pegawai awam negeri yang membuak-buak rasa tidak senang.

Lalu timbul dakwaan liar merumuskan Khaled lemah dan asyik tunduk, yang Awang tidak fikir begitu. Inilah dilema mana-mana Menteri Besar yang mudah disalahertikan, adakalanya ditohmah. Awang tetap menyokong Khaled dan percaya potensi besar beliau akan lebih menyerlah selepas ini.

Semua orang tahu bukan mudah untuk menjadi Menteri Besar di Johor tetapi itu bukan alasan untuk Khaled mengambil jalan selamat. Apa pun, beliau harus menggunakan isu ini untuk memperlihatkan kualiti kepimpinannya. Krisis jika ditangani dengan betul akan menguatkan lagi seseorang pemimpin. Cuma beliau perlu tampil memberikan penjelasan lebih meyakinkan masyarakat yang makin kritis pemikiran mereka. Ingatlah bahawa beliau ialah ADUN yang dipilih oleh rakyat dan diberi mandat oleh Kerajaan Pusat untuk menjadi Menteri Besar. Dahulukanlah kepentingan rakyat biar apa cabaran sekali pun. Hal itu mesti kelihatan apatah lagi pada waktu yang kritikal.

Suara YB

Ucapan Ahli Undangan Negeri (ADUN) Kempas, Johor, Tengku Putra Haron Aminur Rashid pada persidangan DUN baru-baru ini, menarik perhatian. Beliau membangkitkan beberapa isu antaranya kegiatan perjudian yang berleluasa di Johor. Begitu juga isu penjualan tanah kepada pelabur asing, yang hangat diperkatakan sekarang.

Memetik kata-kata beliau: "Kesetiaan, ketaatan dan kemurniaan hati warga Johor jangan sekali-kali dirobek apabila kita melayan orang asing atas nama menggamit pelaburan."

Beliau meminta agar pentadbiran Menteri Besar tidak akan merelakan mana-mana pihak untuk membuat rakyat Johor khususnya di bumi Kempas menitis air mata mereka.

Tentu ada sebab, petunjuk sekelilingnya dan latar belakang yang kuat sehingga Tengku Putra boleh menzahirkan ucapan tersebut. Lebih mengejutkan apabila ADUN itu membuat pendedahan tentang satu memorandum persefahaman (MoU) antara hartawan negara jiran dengan pihak tempatan bagi mewujudkan sebuah syarikat keselamatan di Wilayah Pembangunan Iskandar. Syarikat asing itu bukan hanya untuk membekalkan 600 orang pengawal lengkap bersenjata malah dilengkapi jaringan peralatan serba canggih termasuk sistem perisikan.

Kebimbangan Tengku Putra Haron adalah dari aspek ancaman keselamatan dan kedaulatan Johor, yang tidak boleh diambil mudah. "Jangan sampai rakyat di negeri Johor menang bersorak tetapi negerinya tergadai." Tahniah YB atas keyakinan untuk bersuara.

Mengadap...

Seorang teman bertanyakan kepada Awang, apakah wakil Utusan Malaysia dipanggil mengadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar berikutan laporan di muka depan kelmarin berhubung isu rang undang-undang LPHJ dan kuasa sultan.

Itulah pertanyaan biasa dalam kalangan orang media setiap kali ada isu sensitif yang menyentuh istana Johor. Apa yang Awang boleh tolong jawabkan bagi pihak Utusan - tiada.

Keresahan orang media terhadap perkara seperti itu patut dihentikan. Sebenarnya tiada sebab dalam era moden terutama landskap media yang baharu, pembesar istana boleh sesuka hati memanggil editor atau wartawan, apatah lagi untuk dimarahi. Itu bukan cara wajar.

Awang pun kalau menjadi bos media tidak mahu datang sekiranya dipanggil mengadap untuk tujuan seperti itu melainkan jika diundang untuk berbuka puasa atau hal-hal lain yang kita semua boleh merasa selesa.

Jika ada sebarang teguran atau mahukan penjelasan daripada media, cukup sekadar Sultan atau pihak istana mengutuskan wakil untuk bertemu dengan orang media. Adalah tidak sesuai bagi Sultan mencemar duli berurusan secara langsung dengan mana-mana editor jika timbul situasi yang tidak menyenangkan. Itulah juga amalan pihak istana di Eropah, Jepun dan Thailand malah kesultanan negeri lain di negara ini kerana tidak mahu wujud salah tanggapan seolah-olah ada pihak seperti dibuli.

Awang percaya Sultan Johor walaupun terkenal dengan sikap tegasnya, adalah seorang budiman dan tidak akan merendahkan nilai serta darjatnya sebagai seorang Raja. Lebih-lebih lagi, zaman telah berubah.   Utusan/Rencana/20140608

Tags: sultan
Subscribe

 • Kisoh Igak Ikang

  Doh wak gane ni orrrkk , kisoh petang ning lepah ' minung bir' .... bace deh ... kawang daghi ganu ato ... jangang maghoh ke ambe plok ...…

 • Kursus Bahasa Untuk Penerbangan ~ Loghat Perthliess (Abi)

  Tuan-Tuan dan Puan-Puan, Sat lagi kita nak mendaghat di Lapangian Teghebiang Cupin Tali pinggiang tu tulung pakai takut nye pelantin pi depan sat…

 • History of the Old Melake

  Soalan KBAT atau Higher Order Thinking Skills Malayan Examination Chong worried over emphasis on exam results JERANTUT: An education system that…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments