kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ybhg, YBhg atau YBhg.?

KALAU kita seorang yang cinta akan bahasa, kita pasti akan peka apabila melihat kain pemidang atau membaca buku program pelbagai majlis rasmi, sama ada pada peringkat daerah, negeri, kebangsaan malah pada peringkat antarabangsa sekalipun.

Terdapat pelbagai cara penulisan singkatan dan yang paling biasa kita lihat ialah penggunaan singkatan bagi frasa Yang Amat Berhormat. Ada yang menulis sebagai Y.A.B dan tidak kurang juga yang menulis YAB. Mana satukah yang betul?

Sungguh memalukan jikalau dalam majlis-majlis rasmi yang dihadiri oleh pemimpin-pemimpin tertinggi negara tertera penggunaan singkatan yang tidak tepat dari segi bahasanya. Sebenarnya kesalahan ini telah lama berleluasa namun tidak diambil peduli oleh pihak penganjur kerana menganggap perkara tersebut tidak penting.

Sebenarnya Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) telah mengeluarkan panduan penulisan singkatan untuk rujukan semua pihak. Sepatutnya semua pihak merujuk panduan tersebut supaya gaya penulisan kita selaras dan tidak mengelirukan.

Singkatan ialah sesuatu yang disingkatkan atau dipendekkan untuk membawa maksud tertentu. Selain digunakan dalam keadaan biasa, singkatan juga banyak digunakan dalam bidang teknik untuk menggantikan keterangan yang panjang.

Terdapat beberapa cara penulisan singkatan dalam bahasa Melayu yang telah dikenal pasti:

i) Singkatan nama negara, ibu negara, negeri, ibu negeri, jabatan, institusi, organisasi, tahun dan nama-nama khas ditulis tanpa titik (.). Selain itu, huruf yang digunakan ialah huruf besar yang merupakan huruf pertama bagi setiap perkataan seperti AS (Amerika Syarikat), KL (Kuala Lumpur), PP (Pulau Pinang), KK (Kota Kinabalu), DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka), PBB (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu), TM (Tahun Masihi), SM (Sebelum Masihi) dan lain-lain lagi.

ii) Singkatan sapaan atau rujukan hormat, jawatan, dan pingat yang lebih daripada satu perkataan juga tidak menggunakan titik dan ditulis dengan huruf  besar  semuanya, contohnya YAB (Yang Amat Berhormat), YB (Yang Berhormat), YAM (Yang Amat Mulia), KSN (Ketua Setiausaha Negara), AMN (Ahli Mangku Negara) dan lain-lain lagi. Persoalan yang saya timbulkan di atas telah terjawab dengan panduan ini.

iii) Singkatan gelaran, jawatan, pangkat, dan sapaan yang terdiri daripada satu perkataan pula ditulis menggunakan titik di hujungnya, contohnya Dr. (Doktor), Prof. (Profesor), Kol. (Kolonel), En. (Encik), Tg. (Tengku) dan Tn. (Tuan).

iv) Singkatan gelaran, jawatan, pangkat dan sapaan yang terdiri lebih daripada satu perkataan dengan gabungan huruf besar dan huruf kecil perlu diletakkan titik di hujung singkatan, contohnya YABhg. (Yang Amat Berbahagia), YBhg. (Yang Berbahagia), YABrs. (Yang Amat Berusaha) dan YBrs. (Yang Berusaha).

v) Singkatan umum yang terdiri daripada frasa juga ditulis menggunakan titik, dan tanda titik digunakan pada setiap kata yang disingkatkan, contohnya b.p. (bagi pihak), s.k. (salinan kepada), u.p. (untuk perhatian), a.n. (atas nama), m.s. (muka surat) dan t.p. (tanpa nama).

vi) Singkatan umum yang terdiri daripada tiga huruf atau lebih pula ditulis menggunakan satu titik di hujung, contohnya dsb. (dan sebagainya), dll. (dan lain-lain), jln. (jalan), hlm. (halaman) dan spt. (seperti).

vii) Singkatan khusus yang menjadi lambang atau simbol tidak menggunakan titik, contohnya m (meter), in (inci), cm (sentimeter), kg (kilogram) dan kb (kilobait).

viii) Singkatan bagi perkataan pinjaman daripada bahasa Arab yang popular ialah ALLAH SWT (ALLAH Subhanahuwataala), Muhammad SAW (Muhammad Sallallahualaihiwasallam) dan Ibrahim a.s. (Ibrahim alaihissalam).

Dalam situasi rasmi, penggunaan singkatan tidak digalakkan terutama untuk nama orang kecuali benar-benar diperlukan seperti nama dan gelaran yang terlalu panjang.

Jikalau hendak digunakan juga singkatan dalam penulisan, ejaan penuh perlulah ditulis terlebih dahulu dan diikuti oleh singkatan dalam tanda kurung, contohnya Amanah Saham Nasional (ASN). Hal ini perlu dilakukan apabila menggunakannya pada kali pertama, setelah itu barulah singkatan boleh digunakan secara berterusan.   Muhammad Daud Sinar Harian Kolumnis 12 Jun 2014
Tags: melayu
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments