kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Martabat bahasa Melayu mengikut pada ketulenannya

Martabat bahasa Melayu, sudah tentu yang mulia sifat dan tinggi kedudukannya, boleh wujud dalam pelbagai corak. Antaranya darjat terhormat yang diperuntuk dalam perundangan negara dan sanjungan luhur dalam kehidupan seharian masyarakat.


Ketulenan bahasa Melayu juga perlu diambil kira dalam hal ini. Sehubungan ini, ia menyangkut persoalan mengutamakan penggunaan bentuk asli dan mengurangkan penyerapan bentuk asing secara berwenang, baik dari segi perkataan, binaan ayat mahupun gaya wacana.

Selain ini, ia ikut membabitkan keazaman kaum Melayu selaku penutur jati bahasa Melayu, untuk memastikan bahasa Melayu yang kini menjadi bahasa negara, tidak terlalu mudah dan banyak sekali dikuasai bahasa Inggeris sebagai bahasa dunia terpenting.

Dengan ini, ketulenan bahasa Melayu dihubungkan dengan usaha mengenal pasti bentuk asli untuk digunakan. Ini agar ia bukan sahaja mudah difahami masyarakat marhaen, terutamanya rakyat jelata yang bukan golongan elit berbahasa Inggeris.


Bentuk asli bahasa Melayu

Lebih penting lagi ialah bentuk asli bahasa Melayu ini, misalnya ungkapan hormat wanita dan bukannya respek wanita, dapat bukan sahaja memupuk dan seterusnya melestarikan jati diri bahasa Melayu. Ia juga didapati boleh menegakkan semangat kebangsaan yang berkait rapat pula dengan Kebudayaan Kebangsaan.

Sebaliknya, penggunaan bentuk bahasa Inggeris boleh menimbulkan masalah kefahaman dari segi maknanya. Ramai dalam kalangan masyarakat Malaysia, yang tidak cekap berbahasa Inggeris, tidak dapat memahami kebanyakan kata bahasa Inggeris yang digunakan kini, walaupun dalam wacana bukan ilmiah.

Dalam hal ini, sudah tentu perkataan perdamaian itu cepat difahami daripada rekonsiliasi yang dipadankan daripada bahasa Inggeris, untuk menggambarkan usaha menangani permusuhan politik yang masih menjadi-jadi setelah selesai Pilihan Raya Umum Ke-13.

Kelebihan penggunaan bentuk asli bahasa Melayu lain ialah ia dapat mempertingkat keupayaan bahasa Melayu dan juga kewibawaan komuniti bahasa Melayu, dari segi perwatakannya. Bahasa Melayu dan komunitinya kental dan tidak mudah menggunakan bentuk asing dengan sewenang-wenangnya.

Penggunaan bentuk asli bahasa Melayu juga dapat terus mengekalkan struktur bahasa Melayu dari segi ciri dan sifatnya yang tulen. Dengan ini, bahasa Melayu yang sememangnya memiliki sistem yang baik lagi cekap, tidak perlu pun menggunakan ungkapan Sains Tauhidik untuk padanan bahasa Inggerisnya Tauhidic Science.

Sebaliknya, ia dengan mudah lagi tepat berdasarkan sistemnya yang mapan, boleh mengambil bentuk Sains Ketauhidan, yang menggunakan kaedah pembentukan kata kita sendiri yang tidak kurang pun keberkesanannya.


Melestarikan jati diri

Keperluan memupuk dan melestarikan jati diri bahasa Melayu melalui ketulenannya, ikut merangkumi bidang penyebutan, khususnya sewaktu kita menyebut kata dan ungkapan bahasa Inggeris yang telah diserapkan ke dalam sistem bahasa Melayu.

Dalam hal ini, kita seharusnya menyebut kata nasional misalnya mengikut sistem bunyi bahasa Melayu. Oleh itu, ia tidak boleh sekali-kali berbunyi ‘nesyenel’.

Penyebutan begini yang berleluasa kini bukan sahaja tidak mampu menonjolkan jati diri bahasa Melayu. Ia sebenarnya mengancam sistem bahasa Melayu.

Ini kerana dengan keengganan kita menyebut kata dan ungkapan itu mengikut sistem bahasa Melayu, bahasa Melayu kini sudah boleh dikatakan telah berubah sistem.

Perubahan ini adalah daripada yang asalnya yang menetapkan setiap bunyi bahasa Melayu mendukung hanya satu nilai bunyi, kepada yang membenarkan sesuatu bunyi bahasa Melayu itu mendukung lebih daripada satu nilai bunyi.

Dengan kata lain, sistem bunyi bahasa Melayu kini telah berubah untuk menyerupai sistem yang diamalkan oleh bahasa Inggeris. Fenomena ini bukan sekadar perubah-an status linguistik, yakni daripada yang tidak sama dengan yang bahasa Inggeris, kepada yang sama dengan bahasa Inggeris.

Ia juga tindakan tidak cerdik kita untuk mengikut-ikut secara melulu amalan komuniti bahasa Inggeris. Lebih mudarat lagi ia boleh disifatkan sejenis penaklukan budaya bikinan kita sendiri. Ini kerana kita sengaja memilih untuk mengamalkan cara pihak lain, walhal ia bertentangan dengan cara kita.

Sesungguhnya martabat bahasa Melayu boleh hilang apabila kita terus menggunakan bentuk asing sesuka hati. Untuk ini, ia perlu dielakkan tatkala padanannya boleh ditemui dengan senang dalam bahasa Melayu.   Teo Kok Seong ialah Profesional Bahasa Melayu Berita Harian Kolumnis 2014/06/12 - 08:40:01 AM
Tags: melayu
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments