kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ke mana hilangnya budi bahasa orang muda?

Cadangan Penasihat Kerajaan Dalam Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan, Tan Sri Dr. Rais Yatim agar mata pelajaran budi diwujudkan di sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT) bagi memastikan rakyat negara ini bertamadun dan mengamalkan nilai murni serta sahsiah budaya yang disegani perlu diberi perhatian.

Rais berkata, perkara itu penting kerana masyarakat kini dilihat semakin hilang punca terutama dalam aspek berkaitan budaya dan budi bahasa.

Memberi contoh perkara berkaitan kematian, ada sesetengah pihak yang tidak tahu bagaimana bentuk bahasa yang hendak digunakan, mereka sewenang-wenangnya menggunakan perkataan kesat dan tidak disenangi masyarakat lain.

Katanya, masalah ini berlaku disebabkan kurangnya aspek pendidikan berkaitan budi bahasa dalam kalangan masyarakat yang jika tidak dilakukan sesuatu pada hari ini, tamadun Malaysia pasti akan hilang.

Jelasnya lagi, silibus berkenaan tidak semestinya dijadikan subjek tetap, sebaliknya cukup dengan guru-guru atau cendekiawan bidang berkenaan yang boleh mendidik dan menanam nilai tersebut dalam masyarakat.

Di dalam zaman teknologi perhubungan dan komunikasi (ICT) semakin berkembang kita semakin lupa meluangkan masa mengajar anak-anak kita erti budi bahasa hingga kita sendiri kadang kala memberi arahan kepada anak-anak ala tentera di kem.

Di zaman ini golongan muda kurang bijak menzahirkan rasa hormat kepada orang lebih tua hinggakan perilaku yang dianggap mereka sopan sebenarnya tidak mencerminkan sikap yang sebenar.

Jika kita pergi ke sebuah restoran yang menghidangkan makanan barat, kedatangan dan kepulangan pelanggan akan disapa sila masuk dan selamat tinggal dan datang lagi dalam Bahasa Inggeris.

Sedangkan yang disapa dan menyapa adalah orang Islam. Sepatutnya pemilik restoran perlu bersikap masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak. Berpijaklah di bumi nyata.

Jika mata pelajaran yang mempamerkan kemahiran diri (soft skill) ini tidak dipupuk di peringkat sekolah dibimbangi kita akan mencipta robot bukannya manusia. Diprogramkan mengikut situasi bukannya mempunyai jati diri yang bersifat anti virus yang kuat yang kekal kukuh dalam sistem pemikiran dan dalam tindakan.

Selain bahasa mesej pesanan ringkas (SMS) yang ringkas dan entah apa-apa maknanya, remaja hari ini terlalu didedahkan dengan teknologi hari esok hingga langsung tidak mahu melihat sejarah kewujudan negara dan mengapa orang Melayu dan bumiputera dilindungi hak-hak istimewa mereka.

Hingga sampai satu tahap graduan yang dilahirkan di institut pengajian tinggi awam negara ini boleh berkata sejarah tidak penting, kerana ia telah berlalu dan tidak relevan dengan perancangan hari esok.

Mutakhir ini orang Melayu harus bangkit dan mendidik anak-anak di rumah agar lebih menjadi Melayu dan bukan semakin Melayu diperbodohkan 'orang' lain yang tidak bersyukur dengan keterbukaan orang Melayu menerima mereka atas prinsip 1Malaysia.

Sebagai bangsa Melayu mereka harus melihat kepentingan mereka dilindungi terus oleh Perlembagaan Persekutuan di bawah Artikel 160.

Di dalam subjek budi bahasa yang perlu diwujudkan segera anak-anak kita perlu diterapkan nilai cintakan bangsa dan agama yang dianuti.

Sikap menghormati antara satu sama lain yang mendasari penubuhan Malaysia perlu dididik untuk diteruskan sehingga kiamat. Hari ini rasa hormat hilang disebabkan fitnah oleh pemimpin-pemimpin yang tidak dapat menerima kekalahan mereka semasa pilihan raya.

Justeru, cadangan bernas Rais perlu dilihat secara tersurat dan tersirat. Kita melihat bibit-bibit menakutkan melanda negara ini apabila ada yang menganggap kemakmuran yang dinikmati datang secara tiba-tiba tanpa melalui proses yang panjang.

Cukup-cukuplah negara ini cuba diruntuhkan dengan siri-siri perhimpunan haram yang melibatkan kanak-kanak atas nama kebebasan pilihan raya, LGBT, GST dan entah apa alasan lagi sikap tidak berbudi bahasa ini. Kementerian Pendidikan perlu bertindak segera kerana jika adat sudah mati ada anak berdozen pun sudah tidak berguna lagi.   Utusan/Rencana/20140617   Abdul Razak Idris  

Subscribe

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • What students need to know

  Unwrapping standard is a simple strategy for teachers to identify the skills and content knowledge needed in a lesson to ensure students are…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments