kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

IPGM medan persiapkan bakal guru

Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) berjaya mempersiapkan bakal guru menempuhi kehidupan sebagai seorang guru walau di mana saja mereka ditempatkan.

Ilmu pengetahuan yang dibekalkan bukan sahaja dapat menjadikan guru-guru muda lebih cekal, tetapi juga mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu.

Saya percaya pendedahan yang diterima di IPGM menjadikan setiap guru cukup bersedia untuk berkhidmat di kawasan kampung atau pedalaman bagi membantu pelajar sekali gus mengurangkan jurang pendidikan luar bandar.

Kekurangan kemudahan pembelajaran daripada segi teknologi maklumat seperti Internet atau infrastruktur moden bukan satu masalah.

"Pelbagai cara boleh dilakukan antaranya kaedah pembelajaran di luar bilik darjah atau menggunakan bahan-bahan terpakai dan semula jadi untuk memudahkan pelajar faham.

"Saya akan sahut cabaran untuk bertugas di mana-mana sahaja termasuk di kawasan luar bandar. Inilah peluang untuk menimba pengalaman, tidak semua diberikan peluang keemasan sebegitu." IPGM medan persiapkan bakal guru Apa kata bakal guru Kursus-kursus yang diikuti di IPG banyak membentuk keperibadian bakal-bakal guru.

"Kami diberi suntikan motivasi, dilatih supaya bersedia daripada segi mental dan fizikal sebelum menyertai dunia perguruan sebenar.

Saya merasa sangat beruntung kerana berpeluang melanjutkan pelajaran dalam bidang yang menjadi cita-cita saya sejak kecil lagi.

Segala ilmu yang diperoleh di sini menjadikan warga pendidik seorang yang berfikiran inovatif dan kreatif selain mempunyai jiwa yang lembut tetapi pada masa sama bersikap tegas ketika menggalas peranan agenda transformasi pendidikan negara.

"Kursus-kursus yang kami ikuti sepanjang menjadi pelajar di institut ini sedikit sebanyak berjaya membentuk keperibadian kami untuk memasuki persediaan ke alam perguruan sebenar."

Sulaiman Ali Bakal guru Utusan/Pendidikan/20140616

Tags: guru
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments