kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Terasa berada di negara dunia ketiga

AMAT mengecewakan melihat kerajaan sekarang tidak ambil berat isu lambakan pekerja asing dan PATI walhal perkara ini sering disuarakan rakyat melalui pelbagai medium termasuk komen SMS dalam akhbar dan di laman sosial.

Malaysia yang sekarang bukan sama seperti era Tun Dr. Mahathir. Pada zaman Dr. Mahathir, projek pembangunan juga hebat dengan pelbagai projek mega tetapi jumlah pekerja asing masih terkawal.

Tetapi sekarang hendak berjalan-jalan di Kuala Lumpur pada hujung minggu pun terasa seperti berada di negara dunia ketiga dengan ribuan warga asing berkumpul di sana sini.

Bukan sahaja Kuala Lumpur malah bandar-bandar lain seperti Klang, Cameron Highlands, Batu Pahat, Ipoh dan lain-lain turut mengalami situasi yang sama.

Memanglah pekerja asing penting demi pertumbuhan ekonomi negara tetapi kerajaan tidak sedarkah ramai di antara mereka ini membuat negara ini seperti milik mereka?

Jika kita lihat sekarang, warga asing bukan sahaja diambil bekerja untuk jenis pekerjaan yang berat, kotor dan susah malah sektor lain seperti di pasar raya, hotel dan restoran juga lebih mengutamakan pekerja asing berbanding rakyat tempatan.

Tetapi kerajaan seperti biasa ghairah mengejar angka pertumbuhan tinggi tanpa memikirkan perasaan dan kebajikan rakyat sendiri yang terpaksa hidup bersama-sama dengan warga asing di kawasan perumahan, berkongsi sistem pengangkutan awam dan bersaing dengan mereka dalam dunia pekerjaan.

Utusan/Forum/20140619

Tags: pati
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments