kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Laporan Audit: Tidak adil salahkan kerajaan

LAPORAN Audit datang lagi. Seper­ti biasa dan akan menjadi kebiasaan sampai bila-bila adalah pembaziran, wasangka rasuah, salah guna kuasa, wasangka gagal menjalankan tugas dengan amanah serta kegagalan menunaikan tanggungjawab secara jujur menjadi kemestian setiap kali laporan audit dibentangkan.

Malangnya, kelemahan ini tidak akan dapat dikenal pasti kerana kega­galan kita mengenal pasti masalah. Kalau sudah masalah tidak dapat dikenal pasti, bagaimana boleh diselesaikan jauh sekali diperbaiki.

Menjadi kebiasaan rakyat Malaysia termasuk yang beragama Islam akan menuduh dan menuding pada Barisan Nasional, UMNO, Perdana Menteri, menteri malahan mantan Perdana Menteri yang sudah lama bersara juga pun diheret sama. Diri sendiri sahaja betul orang lain salah.

Untuk rekod, sejumlah 1.4 juta rakyat Malaysia yang 90 peratus orang Islam merupakan penjawat awam yang bersama-sama bertanggungjawab dalam ketirisan perjalanan operasi kerajaan termasuk belanjawannya.

Tidak adil untuk menyalahkan parti pemerintah kerana majoriti penjawat awam juga merupakan penyokong kepada pembangkang. Seramai 4,402 pengundi Putrajaya yang 90 peratus bekerja dengan kerajaan mengundi calon luar Husam Musa daripada Pas.

Bilangan kakitangan awam seluruh Malaysia termasuk polis, tentera malahan GLC seperti TNB, Tele­kom juga ramai yang menyokong pembangkang. Jelaslah, jika permainan tuding menuding diadakan dalam pembaziran wang kerajaan ini, maka pemenangnya adalah pengadil sama seperti kisah tinju dalam filem Labu Labi.

Sebagai umat Muhammad SAW yang baik, haruslah kita berhenti menuding jari dan muhasabah diri apatah lagi sebagai penjawat awam yang menerima gaji dari duit pembayar cukai. Jika kita adalah pembuat keputusan ingatlah Allah Maha Melihat dan waima kita hanya kuli yang mengikut arahan, kita juga mampu melakukan perubahan.

Hentikan guna kertas kerajaan, mesin cetak dan photostat kerajaan untuk tujuan peribadi, hentikan masa minum luar masa kerja, jangan curi tulang, jangan bawa kertas kerajaan balik, kurangkan jamuan mesyuarat, ganti masa yang diambil untuk solat fardu zohor dan asar dengan balik 20 minit lewat, peganglah amanah, laksanakan tugas dengan jujur dan berserah pada-Nya dan paling penting, takutlah pada Allah seolah-olah Tuhan berada di sebelah kita sepanjang masa.

Insya-Allah dengan berhenti menyalahkan orang lain, mencari salah diri sendiri dan perbaikinya, umat Islam atau hampir 1.4 juta penjawat awam mampu merubah laporan audit akan datang lebih lagi dapat menaikkan imej agama Islam sebagai agama paling suci. Jom Ubah, Jom Jihad!

Mustaqim Abdul Rahman Utusan/Forum/20140619

Tags: audit
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments