kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perjalanan masih jauh

Putrajaya: “Biarpun beberapa kejayaan awal sudah dicapai bagi tahun pertama pelaksanaan PPPM, namun warga kementerian diingatkan supaya tidak leka atau berpuas hati,” kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata demikian ketika berucap membentangkan Laporan Tahunan 2013 Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Putrajaya Presint 11 (1) di sini, semalam.

Menurutnya, masih terlalu awal untuk berpuas hati dengan pencapaian itu kerana banyak cabaran khusus perlu ditangani terutama bagi merapatkan jurang pencapaian murid dan prestasi sekolah bandar dan luar bandar.

FotoFlexer_Photo_inisiatif_pppm

“Selain daripada jurang pencapaian, masih wujud jurang digital; status sosial ekonomi antara kaum dan jurang lokasi yang perlu diatasi supaya hasrat PPPM untuk memperluaskan akses; memperkukuhkan perpaduan; meningkatkan ekuiti; kualiti dan keberkesanan sistem pendidikan negara dapat dicapai. “Melangkah ke 2014, kementerian akan meneruskan lagi usaha bagi mencapai aspirasi seperti ditetap dan dihasratkan dalam PPPM seperti peningkatan penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan guru dan murid,” katanya.

Muhyiddin berkata, tahun ini juga kementerian meletakkan sasaran 100 peratus pengetua dan guru besar yang berpotensi tinggi untuk mengisi kekosongan jawatan dengan menggunakan syarat baru dan sasaran pencapaian 31 peratus sekolah berada dalam Band 1 dan 2.

Beliau berkata, setiap program transformasi menjanjikan perubahan, justeru, sebarang perubahan yang dilaksanakan pada 2014 adalah merentasi sistem pendidikan negara namun, guru masih menjadi tumpuan utama iaitu menjadi pemimpin dalam kelas.

“Pada masa sama, pengurusan sekolah perlu meluangkan lebih banyak masa melatih guru; menjadi ejen perubahan di sekolah dan komuniti manakala, pegawai di Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) pula boleh menjadi pembimbing termasuk kerap mengadakan lawatan kerja ke sekolah,” katanya.

Mengikut kajian, katanya, kira-kira 80 peratus transformasi berskala besar gagal mencapai hasil diharapkan dan ini bermakna, transformasi pendidikan yang sedang dilaksanakan kementerian kini perlu membabitkan perubahan amalan dan keupayaan mengurus perubahan.

Justeru, beliau menyeru semua barisan pemimpin baik di peringkat kementerian; JPN; PPD dan sekolah serta semua pihak berkepentingan supaya menjadikan PPPM sebagai keutamaan, satu agenda dan satu impian. Harian Metro Setempat 18 Jun 2014

Tags: pppm
Subscribe

 • Zon Selesa

  Memberi pengucapan awam., menghadiri acara dan urusan rangkaian, menghadapi rakan sekerja. Ini adalah tugas yang tidak selesa, tetapi kadangkala…

 • Ketam Gelong

  Jika anda memasukkan seekor ketam dalam baldi, ia boleh berusaha mencengkau atau mengepit ke atas dan keluar, dan kembali ke alam luar. Tetapi…

 • Ketam Mereng

  Istilah mentaliti ketam merujuk kepada tingkah laku ketam dalam baldi atau periuk yang cuba keluar mencari kebebasan. Ketam-ketam didalam baldi…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments