kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Malaysia, Piala Dunia dan dua teori

KEJOHANAN bola sepak Piala Dunia FIFA 2014 bakal memasuki pusingan kedua. Banyak perlawanan pusingan pertama telah berlangsung membabitkan pasukan ternama dunia seperti Brazil. Dalam pada itu, banyak juga kejutan telah dihasilkan.


Juara Piala Dunia, Sepanyol, tersingkir; pasukan kurang ternama dari benua Amerika Tengah, Costa Rica, berjaya menewaskan Uruguay, satu pasukan yang dikatakan setanding dengan Brazil dan Argentina; manakala Switzerland, satu pasukan yang pernah menjadi pasukan belasahan di Eropah pada suatu ketika dahulu berjaya menewaskan satu lagi pasukan terkuat dari benua Amerika Selatan, Ecuador.

Apa yang pasti, sepanjang kejohanan ini berlangsung, kita dapat melihat banyak keputusan yang mengejutkan dan di luar jangkaan. Mungkin juga takhta juara Piala Dunia FIFA bakal beralih tangan kepada negara kuasa bola sepak dunia yang baharu. Dalam bola sepak, tidak ada yang mustahil, 'bola itu bulat, apa sahaja boleh berlaku'.

Penyertaan sesebuah negara dalam kejohanan seperti Piala Dunia FIFA 2014 ini sesuatu yang sangat bermakna dan bernilai khasnya bagi sukan bola sepak di negara tersebut. Bagi sesetengah negara yang baharu pertama kali berjaya melayakkan diri, ia satu kejayaan besar dan membanggakan. Walaupun mungkin gagal memenangi sebarang perlawanan dalam kejohanan tersebut, kelayakan ke Piala Dunia sudah cukup untuk meletakkan sesebuah negara itu di satu tahap yang tinggi dalam ranking FIFA.

Inilah yang sangat diidamkan oleh banyak negara apabila bertanding dalam sebarang perlawanan kelayakan untuk ke Piala Dunia. Malaysia juga antara negara yang sudah pasti mempunyai cita-cita tersebut. Tetapi bagaimanakah Malaysia mencapai cita-cita tersebut? Ini kerana jalan menuju ke Piala Dunia khasnya bagi negara seperti Malaysia sangat berliku dan mencabar.

Terdapat dua teori yang boleh menerangkan kepada kita mengenai persoalan ini. Teori pertama mengatakan Malaysia boleh melayakkan diri ke Piala Dunia dengan menawarkan diri sebagai 'tuan rumah' kejohanan tersebut. Teori kedua pula mengatakan Malaysia boleh melayakkan diri menerusi saluran biasa iaitu dengan bertanding di peringkat kelayakan.

Teori pertama mungkin agak mudah dari segi penyediaan pasukan untuk ke Piala Dunia, tetapi agak 'berat' dari segi implikasi kewangan. Ini kerana penganjuran kejohanan besar seperti ini sememangnya memerlukan belanja yang sangat tinggi.

Dari segi ekonomi, penganjuran bola sepak Piala Dunia boleh diumpamakan seperti satu bentuk pelaburan jangka panjang. Hasil pelaburan ini bergantung sepenuhnya kepada perancangan yang dibuat beberapa tahun sebelumnya. Greece, sebagai contoh, dikatakan hampir bankrap selepas penganjuran Sukan Olimpik beberapa tahun dahulu.

Untuk menjadi penganjur kejohanan besar seperti Piala Dunia ini tidaklah mustahil sekiranya perancangan rapi dan teliti dilakukan sebelum menawarkan diri sebagai tuan rumah. Jepun dan Korea Selatan, membuktikan bahawa negara Asia juga mampu menjadi tuan rumah Piala Dunia menerusi kerjasama menganjurkan kejohanan tersebut beberapa tahun lalu.

Selepas tamatnya kejohanan di Brazil ini, satu lagi negara Asia, Qatar, bakal menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2018.

Apakah negara ini mampu membiayai kejohanan besar seperti Piala Dunia ini? Sejauhmanakah pasukan bola sepak Qatar mampu mengharungi kejohanan tersebut? Persoalan yang pertama sangat mudah untuk dijawab. Ini kerana Qatar dikenali sebagai antara negara terkaya di dunia.

Persoalan kedua pula, agak sukar untuk dijawab. Ini kerana prestasi pasukan bola sepak Qatar sendiri tidak konsisten dan mungkin hanya bertaraf Asia sahaja.

Malaysia pada suatu ketika dahulu pernah dipilih sebagai tuan rumah kejohanan Piala Dunia Remaja. Tetapi pengendalian kejohanan besar seperti Piala Dunia FIFA ini sangat berbeza dan pasti memakan kos yang sangat tinggi. Persoalannya, jika Malaysia ingin membida sebagai tuan rumah Piala Dunia FIFA, sebagai satu jalan 'singkat' ke Piala Dunia, apakah Malaysia mampu menanggung semua kos tersebut?

Mungkin teori kedua iaitu layak ke Piala Dunia menerusi saluran biasa - bertanding dalam perlawanan kelayakan - lebih sesuai bagi Malaysia ketika ini. Pun begitu, satu lagi persoalan di sini, apakah Malaysia sudah bersedia ke Piala Dunia FIFA, mungkin dalam masa lima atau 10 tahun dari sekarang?

Sukan bola sepak sudah bertapak di Malaysia sebelum negara ini mencapai kemerdekaan lagi. Kejohanan bola sepak tempatan merebut Piala HMS Malaya pernah diadakan di negara ini. Begitu juga kejohanan besar tempatan seperti Piala Malaysia.

Pasukan bola sepak Malaysia juga tidak pernah terkecuali daripada menyertai perlawanan kelayakan pra-Piala Dunia sejak selepas merdeka hingga sekarang. Tetapi semua percubaan tersebut gagal.

Kejayaan paling membanggakan bagi pasukan bola sepak Malaysia di peringkat antarabangsa ialah melayakkan diri ke Sukan Olimpik di Munich, Jerman, pada 1970 dan Sukan Olimpik di Moscow pada 1980. Malaysia bagaimanapun memboikot Sukan Olimpik di Moscow atas sebab-sebab politik berikutan isu campur tangan bekas Soviet Union di Afghanistan. Selain itu, pasukan bola sepak Malaysia bertanding dalam beberapa kejohanan di peringkat Asia dan Asia Tenggara sahaja.

Walaupun selalu gagal dalam perlawanan di peringkat kumpulan untuk pra-Piala Dunia, hasrat dan cita-cita tersebut secara umumnya tidak pernah padam. Malaysia dan seluruh rakyat serta mereka yang berkecimpung dalam sukan bola sepak masih percaya bahawa satu hari nanti pasukan negara bakal beraksi di Piala Dunia FIFA.

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) beberapa tahun lalu menyasarkan 2014 sebagai tahun untuk Malaysia layak ke Piala Dunia FIFA. Kini, ternyata pasukan bola sepak Malaysia masih gagal ke Piala Dunia FIFA. Menteri Belia dan Sukan menyatakan dengan jelas di Parlimen bahawa antara punca kegagalan itu ialah kekurangan peruntukan untuk pembangunan aktiviti bola sepak sama ada di peringkat pusat mahupun negeri.

Menurut beliau, majoriti peruntukan kewangan bagi pengurusan bola sepak di Malaysia dan di negeri-negeri habis untuk membayar gaji dan elaun anggota pengurusan persatuan bola sepak, pemain-pemain senior negara, jurulatih serta pemain import.Sekiranya kenyataan ini benar, maka tidak ada maknanya Malaysia menyimpan hasrat dan cita-cita tinggi untuk ke Piala Dunia FIFA kerana kosnya terlalu mahal.

Apakah aspek bola sepak bertaraf dunia yang mampu dibangunkan oleh Malaysia dengan hanya berbekalkan peruntukan kewangan yang sedikit? Kita semua harus sedar bahawa untuk ke Piala Dunia, ia memerlukan bukan sahaja pengorbanan masa dan tenaga, tetapi juga wang ringgit. Perancangan yang rapi dan teliti juga perlu bagi memastikan negara berjaya mencapai matlamat tersebut.

Malaysia boleh mengambil contoh Jepun dan Korea Selatan yang mempunyai sistem dan rancangan pembangunan bola sepak antara yang terbaik di dunia atau setidak-tidaknya, terbaik di Asia.

Pasukan bola sepak Korea Selatan untuk ke Piala Dunia FIFA pada 1990, dibentuk sejak awal 1980-an lagi. Mereka ini mula diketengahkan dalam kejohanan Sukan Asia 1986 dan Sukan Olimpik 1988. Malaysia juga sebenarnya turut mempunyai satu pasukan bola sepak yang setanding dengan Korea Selatan.

Pada awal 1980-an, satu pasukan yang dikenali sebagai skuad Harimau Malaysia telah dibentuk khas bagi menghadapi beberapa kejohanan serantau dan antarabangsa tetapi program pembangunan pasukan tersebut selepas beberapa tahun telah 'diabaikan' oleh pihak pengurusan bola sepak negara. Jika tidak, mungkin kita sudah mampu beraksi di Piala Dunia FIFA pada tahun ini.

Pihak-pihak yang mempunyai kepentingan dalam sukan bola sepak di Malaysia perlu bersikap lebih realistik dalam merancang program-program bagi tujuan peningkatan mutu bola sepak tempatan. Ketika ini, sangat tidak masuk akal untuk pemain bola sepak Malaysia beraksi dalam EPL kerana ranking FIFA pasukan Malaysia yang kurang memberangsangkan.

Sementara kejohanan bola sepak Piala Dunia FIFA 2014 sedang berlangsung, ada baiknya pihak pengurusan bola sepak di Malaysia termasuk di negeri-negeri berfikir sejenak bagaimana melayakkan diri ke Piala Dunia FIFA dalam edisi akan datang. Pengurusan tertinggi FAM pula, kurangkanlah 'berpolitik' demi bola sepak negara. Kita tidak ada sumber kewangan yang banyak seperti Korea, Jepun dan Qatar. Tetapi kita ada akal fikiran dan sumber tenaga manusia yang boleh digembleng.

Hidup bola sepak Malaysia! Hidup Harimau Malaya!

MUHAMMAD AFIFI ABDUL RAZAK pengarang@utusan.com.my   ialah pensyarah di Pusat Pengajian Antarabangsa, Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa (COLGIS), Universiti Utara Malaysia (UUM). Utusan/Rencana/20140623
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments