kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PTPTN realisasi hasrat pelajar miskin ke IPT

Ketika dipilih untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Sains Malaysia (USM) pada tahun 1978, saya berdepan dengan masalah besar. Dengan pendapatan keluarga yang hanya bergantung kepada rumbia, ternyata itu cabaran besar pertama yang perlu saya hadapi. Dengan harga sekerat rumbia hanya 70 sen, bagaimana mungkin keluarga saya dapat mengumpul walau RM100?

Nasib ada seorang saudara kami yang baik hati bekerja dengan syarikat Shell di Miri. Tanpa pilihan, dengan rasa malu abang saya menghubungi saudara saya itu untuk meminjam RM700 dan beliau bersetuju memberi pinjaman. Jika tidak, mungkin hasrat menjejakkan kaki di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) tidak kesampaian. Sebab kos penerbangan saja begitu mahal kerana saya perlu menaiki tiga pesawat berlainan. Ada pelajar miskin terutama dari kawasan luar bandar dan pedalaman terpaksa membenamkan saja cita-cita mereka hanya kerana keluarga tidak mampu.

Sejak pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) diwujudkan pada tahun 1997, penderitaan pelajar miskin dapat dikurangkan.

Ada pihak yang tidak setuju dengan inisiatif kerajaan itu, meskipun hakikatnya begitu ramai pelajar menerima pinjaman dan mampu mengubah nasib diri serta keluarga. Jika tidak, kemungkinan ada yang terus dicengkam kemiskinan.

Dengan adanya skim pinjaman itu, lebih ramai pelajar dapat dibantu berbanding sebelumnya. Sebelum itu kerajaan hanya mampu menyediakan 26,000 biasiswa kepada pelajar untuk melanjutkan pelajaran setahun. Tanpa memilih bulu atau ideologi politik, pelajar daripada keluarga yang memenuhi syarat, biasanya diberi pinjaman.


227,209 peminjam pada tahun 2011

Misalnya, pada tahun 2011, sebanyak 227,209 pelajar mendapat manfaat daripada tabung itu. Sudah pasti keluarga berpendapatan kurang RM3,000 sebulan menarik nafas lega kerana mereka tidak perlu pening kepala lagi ekoran cek RM1,500 sampai di tangan sebelum anak mereka bertolak ke universiti.

Setidak-tidaknya, wang berkenaan dapat digunakan untuk pelbagai keperluan. Bagi pelajar dari Sabah dan Sarawak yang menuntut di Semenanjung dan pelajar Semenanjung yang menuntut di dua negeri itu, wang berkenaan dapat digunakan membeli tiket penerbangan.

Bagi sebahagian besar pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), wang itu amat bermakna kerana 70 peratus pinjaman digunakan untuk menampung kos sara hidup, manakala 30 peratus lagi membayar yuran.

Tidak dinafikan terdengar dakwaan ada pelajar menyalahgunakan wang itu untuk membeli telefon bimbit, motosikal dan barangan yang tiada kaitan dengan pengajian, namun pada keseluruhannya, pelajar menggunakannya untuk tujuan yang betul. Pelajar diingatkan wang itu perlu digunakan dengan rasa tanggungjawab, bukannya boros berbelanja.

Dilaporkan 50,000 pelajar baharu yang bakal melanjutkan pelajaran ke IPTA dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) bagi sesi akan datang berdepan kemungkinan tidak mendapat pinjaman PTPTN.

Puncanya kerana kebanyakan peminjam gagal membayar balik pinjaman sehingga agensi itu berdepan kekurangan dana yang teruk, sekali gus tidak dapat membuat pusingan semula untuk diagihkan kepada pelajar baharu.


Bantuan kerajaan RM4 bilion

Hakikatnya Kementerian Kewangan meluluskan dana RM4 bilion untuk tahun ini, namun jumlah itu hanya cukup membiayai 75 peratus peminjam baharu dan sedia ada, manakala baki 25 peratus lagi tidak akan mendapat pinjaman.

Pihak PTPTPN mengambil pelbagai langkah termasuk memberi potongan, selain memperkenalkan sistem penukaran pinjaman tiga peratus kepada pembiayaan ujrah satu peratus, namun masih ada yang liat melunaskan hutang.

Benarkah pengangguran dan pendapatan tidak setimpal dengan kelayakan menjadi punca? Benarkah kos sara hidup tinggi dipikul peminjam menyebabkan mereka tidak mampu membayar balik?

Hakikat ada daripada siswazah dibayar gaji kurang daripada RM1,500, dapat difahami bahawa kehidupan mereka tersepit. Wang sebanyak itu digunakan untuk membayar rumah, belanja dapur dan untuk membayar tambang ke tempat kerja atau semuanya bertolak daripada sikap yang tidak betul?

Sebahagian mereka endah tak endah meskipun notis amaran diberikan. Ada peminjam tidak ada niat hendak lari daripada tanggungjawab, namun memang ada langsung tidak bertanggungjawab. Kepada golongan ini, tindakan tegas perlu diambil termasuk menyekat mereka daripada keluar negara dan mengenakan tindakan mahkamah.

Sebagai individu yang memperoleh nikmat daripada pinjaman berkenaan dan membantu meringankan beban kewangan ketika belajar, mereka perlu mempunyai kesedaran dan rasa tanggungjawab yang tinggi untuk melunaskan hutang walaupun dengan jumlah minimum sesuai dengan tuntutan etika mahupun agama.


Jeniri Amir ialah Pensyarah di Universiti Malaysia SarawakBerita Harian Kolumnis 2014/06/23 - 18:09:25 PM
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments