kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sengkek sangatkah peminjam nak bayar PTPTN?

Melihat tunggakan pinjaman yang belum dapat dikutip Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) berjumlah lebih RM1.3 bilion, kita tertanya-tanya kenapalah liat sangat peminjam hendak membuat pembayaran balik?

Mengikut laporan, tunggakan itu membabitkan lebih 183,000 peminjam yang dikategorikan sebagai ‘tegar’ yang sepatutnya membuat bayaran balik mulai tahun 1998 hingga tahun 2010.

Setahu kita, PTPTN sudah melakukan pelbagai cara untuk memudahkan urusan pembayaran balik termasuk menggunakan online, membuka kaunter di seluruh negara dan melantik bank sebagai ejen.

Malah, peminjam tegar ini juga berulang kali dinasihatkan supaya berunding dengan PTPTN bagi membuat bayaran bulanan mengikut kemampuan mereka.

Namun, nasihat itu bagai ‘mencurah air di daun keladi.’ Sengkek sangatkah mereka ini hingga tidak boleh bayar langsung pinjaman PTPTN?

Kalau mereka belum bekerja, kita fahamlah. Tetapi kita percaya ramai sudah bekerja atau berniaga kerana paling kurang sudah empat tahun mereka keluar universiti.

Mengikut laporan BH semalam, ada peminjam beri alasan kos sara hidup tinggi, tetapi ironinya mereka boleh pula beli kereta, sering bertukar telefon bimbit canggih, melancong atau kumpul duit untuk berkahwin.

Sebab itu ada yang cadangkan supaya peminjam terbabit disenarai hitam saja supaya tidak boleh buat pinjaman bank atau ke luar negara.

Ada juga secara berseloroh sarankan PTPTN minta jabatan agama syaratkan bakal pengantin kemukakan surat pengesahan PTPTN sebelum dibenarkan berkahwin.

Tak tahulah sama ada saranan ini boleh dibuat, tetapi mesejnya cukup jelas, PTPTN kena lebih tegas dan tidak boleh berlembut lagi. Tunggakan pinjaman itu sepatutnya boleh membiayai lebih 50,000 peminjam baharu.

Kalau hendak dengar alasan peminjam tegar ini, macam-macam sebab boleh diberi. Memanglah kos sara hidup sekarang agak tinggi, tetapi itu bukanlah masalah yang menyebabkan mereka tidak boleh membayar balik pinjaman. Masalah sebenarnya ialah gaya hidup mereka.

Jadi ini berkaitan soal sikap. Kalau peminjam itu bertanggungjawab, sudah tentu mereka boleh melangsaikan pinjaman PTPTN.

Bak kata pepatah kalau hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.
Kalau ramai peminjam lain boleh bayar balik hutang PTPTN, tidak ada sebab peminjam tegar ini berdolak-dalik lagi.

Barangkali juga mereka ini sengaja tidak mahu membayar balik kerana terpengaruh dengan hasutan pembangkang yang dalam kempen Pilihan Raya Umum lalu berjanji untuk menghapuskan pinjaman PTPTN.

Kita percaya ramai peminjam tegar ini juga orang Melayu dan beragama Islam. Jadi, renung-renungkanlah hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah SWT mengampunkan segala dosa orang yang mati syahid (di jalan Allah) kecuali (dosa yang melibatkan) hutang piutangnya.” Wallahualam.   Berita Harian Kolumnis 2014/06/23 - 18:13:03 PM Mahfar Ali
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments