kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Suis dan kabel dalam perniagaan

Kunta Kinte minta izin sambung sikit lagi cerita tauke YTL Corporation, Tan Sri Francis Yeoh Siok Ping, nafi dia kroni Tun Dr Mahathir Mohamad. Dia didakwa kata, kerana kerajaan utamakan Bumiputera, usahawan kecil dan sederhana Cina tak dapat pinjaman awam.

Berkenaan pinjaman kerajaan kepada usahawan kecil dan sederhana, Kunta Kinte dah cerita dalam ruangan minggu lepas iaitu hanya 31% pinjaman SME dibagi kepada usahawan Bumiputera tahun lalu. Yang lain kepada bukan Bumiputera. Kalau tolak pinjaman mikro oleh Amanah Ikhtiar Malaysia, pinjaman SME kepada Bumiputera hanya 15%.


Walaupun Siok Ping dah minta maaf terbuka, banyak pihak tak puas hati juga. Di Tenaga Nasional Berhad, kesatuan sekerja tunjuk perasaan gesa tamatkan semua urusan perniagaan dengan YTL. Di tempat-tempat lain pula, perniagaan YTL mula diteliti dan dihalusi oleh orang ramai. Dah tak boleh main kayu tiga dan cakap besar lagi.

Kunta Kinte ada baca sebuah simpulan bahasa Cina yang bunyi huo cong kou chu atau lebih kurang macam tulah. Ertinya lidah yang tak terkawal boleh sebabkan banyak masalah. Lebih kurang sama dengan kerana pulut santan binasa kerana mulut badan binasa dalam bahasa Melayu. Kalau tak tepat Kunta Kinte minta ampun.

Kunta Kinte tak tahulah sama ada tauke YTL itu tahu atau sedar adanya simpulan bahasa macam itu dalam bahasa Cina pasal sepanjang yang Kunta Kinte tahu, dia ni berpelajaran Inggeris di luar negara. Dalam Siok Ping dok nafi dia bukan kroni kerajaan dan YTL maju sebab pandai berniaga, kita dengar syarikat anak-beranak itu dapat satu lagi konsesi IPP di Johor secara usaha sama dengan sebuah syarikat nama SIPP Energy Sdn Bhd dan TNB. YTL dah ada sebuah IPP di Pasir Gudang.

Alasan yang Kunta Kinte baca dari surat khabar bunyi sama dengan bila YTL dibagi kontrak pertama bina IPP di Paka, Terengganu pada tahun 1993. Projek itu diswastakan kepada YTL atas alasan hendak disiapkan dengan cepat.

Kunta Kinte tak berapa faham apa yang nak dicepatkan kerana Kunta Kinte tak dengar pula berita kita kurang bekalan elektrik.
Tak tahulah kalau cepat itu ertinya tak payah susah-susah buat kajian itu dan ini dan tak perlu patuhi syarat itu dan ini. Bila projek yang selalunya ambil masa untuk dirancang dan dilaksanakan tapi dok tak dok boleh dibuat dengan cepat dan diam-diam ia tentulah akan cetus tanda tanya. Misalnya, adakah ia jadi cepat dan segera sebab ada orang istimewa yang terbabit atau campur tangan?

Yang Kunta Kinte dengar dan baca dari media massa, sekarang ini kontrak besar akan dibagi ikut tender terbuka. Satu lagi khabar yang Kunta Kinte kira tak masuk akal ialah YTL terbabit dalam rancangan ambil alih syarikat Kulim (Malaysia) Berhad milik Perbadanan Johor (Johor Corp.)

Kunta Kinte kata tak masuk akal sebab kita tak dengar pula Kulim ada masalah kewangan yang teruk dan YTL pula tak pernah terbabit dengan perladangan. Kulim ni syarikat ladang dan makanan.


Elok berjaga-jaga

Tapi Kunta Kinte rasa kena sebut juga sebab dah banyak hal dan perkara yang kita tak sangka atau tak masuk akal tiba-tiba berlaku. Jadi eloklah kita berjaga-jaga. Tapi kalau tak betul, Kunta Kinte minta maaf.

Kunta Kinte dengar FELDA dan Sime Darby pun minat nak beli Kulim. Kalau antara YTL, FELDA dan Sime Darby, Kunta Kinte kata eloklah FELDA yang memang pun agensi perladangan dan Sime Darby yang asal usulnya perladangan juga. Lagi pun kalau jual kepada FELDA atau Sime Darby, tak timbullah tuduhan kroni yang Siok Ping benci sangat tu.

Yang terbaru Kunta Kinte baca dalam surat khabar ialah YTL dah tarik diri daripada projek IPP di Johor. Laporan dalam surat khabar kita semalam kata, YTL tarik diri kerana “salah anggap terhadap projek terbabit serta keraguan terhadap komitmen kerajaan dalam memupuk ketelusan dan pentadbiran yang baik.”

Nak salahkan usahawan Cina dan India pun susah juga. Mereka pandai cari suis untuk dipetik dan kabel untuk ditarik bila mereka mahu sesuatu daripada kerajaan. Bukan perkara baru pun. Sejak zaman empayar Melayu lagi mereka dah berjaya. Kalau tak boleh guna raja mereka guna bendahara, laksamana dan syahbandar. Dalam istana ada watak-watak macam Raja Mendaliar dan si Kitol.

Tapi orang Melayu susah nak tiru sebab ada haram dan halal, dosa dan pahala. Ada rasa malu dan segan. Rasa hormat dan taat. Nak bagi hadiah, sagu hati dan belanja melancong apatah lagi rasuah rasa bersalah kerana budi dan iman. Yang berani atau baik sangat dengan istana silap-silap kena fitnah.

Kunta Kinte dengar ada pembesar Melayu yang marah dan tuduh usahawan Melayu cuba nak sogok mereka melalui derma dan sedekah. Tapi tak malu dan tak marah bila peniaga Cina dan India bagi habuan. Wallahuaklam. Berita Harian Kolumnis 2014/06/23 - 18:08:01 PM Kunta Kinte
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments