kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Menteri jangan politikkan isu pendidikan demi kaum tertentu

SAYA tertarik dengan kenyataan Datuk Dr. Wee Ka Siong dan Datuk Dr. Liow Tiong Lai berkaitan dengan Penempatan 51 guru Bahasa Cina daripada UPSI di Sekolah Berasrama dan Sekolah Vokasional dalam surat khabar The Star yang dikeluarkan pada Isnin, 30 Jun 2014.

Sebagai seorang bekas guru yang telah mengajar lebih 10 tahun di pelbagai posisi di Kementerian Pendidikan saya terpanggil untuk mengulas kenyataan pemimpin tersebut.

Bagi saya bakal-bakal guru ini adalah mereka yang tidak berterima kasih dengan sistem pendidikan yang ada dan wajar jika mereka ini tidak ditempatkan langsung mengajar di sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia manakala pemimpin yang menimbulkan perkara ini seolah-olah menangguk di air keroh dan seperti gunting dalam lipatan.

Sedarkah mereka dasar pendidikan Malaysia adalah berasaskan kepada tolak ansur dan kerjasama semua kaum. Dewasa ini tiada lagi negara di dunia ini yang sekolahnya masih dipisahkan oleh aliran mengikut bangsa.

Sedarkah mereka juga daripada awal kemerdekaan guru-guru dari bangsa lain terutama bangsa Melayu tidak pernah gagal untuk ditempatkan di SRJKC mengajar di serata Malaysia.

Walaupun mereka ditempatkan dengan hati yang berat namun demi tugas dan tanggungjawab mereka teruskan jua mengajar di SRJKC dan SRJKT. Akhirnya lahirlah ramai bangsa Cina dan India yang memenuhi hampir separuh universiti terkemuka Malaysia termasuklah universiti swasta.

Dasar pendidikan Malaysia adalah satu dasar unik, dibentuk bagi melahirkan warga Malaysia harmoni dan bertoleransi. Janganlah kerana politik sempit ini menjadikan dasar ini diketepikan.

Andaikan jika semua guru Melayu di SRJKC menarik diri, mohon tidak mahu mengajar di SRJKC atas alasan yang sama.

Alasan Guru Melayu ini ialah mereka tidak berpuas hati mengajar Bahasa Melayu di SRJKC sebab sukatan mata pelajaran Bahasa Melayu UPSR di SRJKC lebih mudah dan tidak mengikut sukatan pelajaran murid SK. Apa akan jadi di SRJKC? Ada kemungkinan SRJKC yang ada di Malaysia boleh di tutup. Adakah kaum Cina rela SRJKC ditutup sebab masalah kekurangan guru kerana dari pemerhatian saya rata-rata guru-guru yang mengajar di SRJKC bukan sahaja mengajar Bahasa Melayu tetapi mengajar juga mata pelajaran yang lain. Malahan dari pemerhatian saya ramai juga guru-guru Melayu yang mengajar di SRJKC.

Dalam situasi sekarang, penempatan guru adalah sukar berikutan kekurangan tempat. Beribu lagi guru belum ditempatkan di sekolah akibat kekurangan penempatan di sekolah.

Mereka telah terpilih untuk ditempatkan malahan bukan di pedalaman tetapi di sekolah-sekolah di tengah pekan dan di tengah bandar.

Dari aspek mengajar tidak mengikut sukatan. Itu bukan isu sebetulnya. Sebagai guru yang baru ditempatkan dengan pengalaman yang kurang jika beliau mengajar Bahasa Cina di sekolah lain pun belum tentu mereka akan mengajar mengikut apa yang mereka kehendaki.

Saya masih kurang faham kehendak guru-guru ini atau mereka sebetulnya dipergunakan oleh puak tertentu bagi melayan hasrat mereka.

Saya mohon janganlah menjadikan bidang pendidikan sebagai agenda politik mereka. Selama lebih 50 tahun kita merdeka sistem pendidikan telah berjalan dengan sempurna tanpa ada perselisihan yang teruk antara kaum.

Jangan kerana isu seperti ini ia menjadi onar dalam sistem kita. Saya juga ada kebimbangan, adakah politik sebegini yang diharapkan oleh YAB Perdana Menteri menarik pemimpin MCA ke Kabinet.

Baru berapa hari di Kabinet, isu sebegini ditimbulkan. Dan implikasinya jika isu sebegini terus ditimbulkan, kaum Cina tidak akan menyokong BN kerana MCA kalahpun kerajaan masih beri apa yang mereka minta, manakala sokongan Melayu pada BN pun akan jatuh kerana merasa diri tertindas. Marissa Abdullah Utusan/Forum/20140707

Tags: kaum, politik
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Zon Selesa

  Memberi pengucapan awam., menghadiri acara dan urusan rangkaian, menghadapi rakan sekerja. Ini adalah tugas yang tidak selesa, tetapi kadangkala…

 • Ketam Gelong

  Jika anda memasukkan seekor ketam dalam baldi, ia boleh berusaha mencengkau atau mengepit ke atas dan keluar, dan kembali ke alam luar. Tetapi…

 • Ketam Mereng

  Istilah mentaliti ketam merujuk kepada tingkah laku ketam dalam baldi atau periuk yang cuba keluar mencari kebebasan. Ketam-ketam didalam baldi…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments