kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tinggalkan politik demi seni

SAYA bersyukur kerana kesan positif saya tidak lagi terlibat dalam politik parti ialah dapat menumpukan masa dengan kegiatan penulisan dan kesenian umum". Itulah luahan Raja Ahmad Aminullah Raja Abdullah yang merupakan Pengarah galeri RA Fine Arts di Solaris, Dutamas, Kuala Lumpur.

Dalam perjalanan hidupnya, anak kelahiran Ipoh, Perak itu pernah memilih bidang politik sebagai kariernya. Jawatan yang disandangnya tidak kurang penting iaitu sebagai Naib Ketua UMNO Bahagian Ipoh Timur pada 1990-an dan kemudian selaku Ketua Parti Keadilan Nasional Cabang Lembah Pantai pada 2002.

Walaupun telah begitu lama bergelumang dan masak dengan dunia politik, Raja Ahmad Aminullah merasakan bidang itu tidak dapat memberikan kepuasan seperti apa yang dirasainya berbanding aktiviti kesenian. Apatah lagi, kesibukan dalam politik menyebabkan masa untuk aktiviti kesenian yang mendarah daging dalam dirinya menjadi terhad.

"Selepas 2004, entah macam mana saya seolah-olah hilang minat dengan dunia politik khususnya dengan parti politik," kata Raja Ahmad Aminullah.

Menurut Raja Ahmad Aminullah, sebagai seorang yang tidak lagi terlibat dalam politik, beliau mengharapkan rakan-rakannya sama ada dalam parti kerajaan atau pembangkang supaya dengan penuh keinsafan dan kejujuran melakukan yang terbaik untuk masyarakat serta negara.

"Kalau ada perbezaan, anggaplah ia sebagai proses untuk menjaring rahmat bagi mencari penyelesaian terbaik dalam konteks berlumba-lumba melakukan kebajikan. Sudah tentu bukan kerana kepentingan peribadi atau populariti semata-mata," kata bekas Ahli Lembaga Pengarah Kumpulan Utusan itu.

Kecintaan mendalam Raja Ahmad Aminullah terhadap bidang seni tidak sukar untuk dimengertikan. Darah seni yang mengalir dalam dirinya diwarisi daripada bapanya yang pernah menjadi penerbit Warta Kinta iaitu sebuah akhbar harian dalam tulisan jawi di Lembah Kinta, Perak yang popular sekitar 1938 hingga 1941.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui, Raja Ahmad Aminullah merupakan antara pengasas Yayasan Kesenian Perak pada 1996. Antara yang terlibat dengan beliau pada masa itu ialah Sasterawan Negara, Datuk Dr. Baharuddin Zainal atau nama penanya Baha Zain, Seniman Negara, Allahyarham Datuk Syed Ahmad Syed Jamal, Allahyarham Mohd Redza Piyadasa, A. Rahim Abdullah dan Siti Zainon Ismail.

Salah satu program besar yang dianjurkan oleh yayasan itu ialah Festival Antarabangsa Pekan Seni Ipoh yang menghimpunkan penyertaan daripada 10 buah negara luar termasuk Indonesia, Brunei, Thailand, Singapura, Australia, Mexico, Iran, Bosnia dan Perancis.

Penglibatan Raja Ahmad Aminullah dalam kegiatan seni bermula sejak alam persekolahan lagi. Beliau menjadi ketua pengarang majalah-majalah sekolah semasa berada di Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), Perak. Malah, beliau merupakan pelajar pertama di MCKK menganjurkan bengkel penulisan kreatif untuk pelajar tingkatan satu dan dua di sekolah tersebut.

Platform

"Mereka yang menghadiri bengkel penulisan kreatif itu kini banyak menjawat jawatan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di pelbagai syarikat besar sekarang. Ini bermakna, berkesenian bukan sekadar untuk menjadi pelukis atau penulis tetapi ia sebenarnya bertujuan mewujudkan pemikiran yang menjurus kepada luar kotak," katanya.

Minat beliau terhadap dunia kesenian diteruskan semasa menuntut di sebuah universiti di United Kingdom. Di sana, Raja Ahmad Aminullah menerajui dua persatuan pelajar iaitu Kesatuan Melayu UK (KMUK) dan Majlis Persatuan-persatuan Pelajar Malaysia di UK dan Eire (kini digantikan oleh Majlis Pelajar Malaysia United Kingdom dan Ireland).

KMUK merupakan sebuah persatuan pelajar Melayu yang ditubuhkan sejak 1920-an dan banyak tokoh besar negara pernah memimpin persatuan itu. Antaranya, Yang di-Pertuan Agong pertama, Tuanku Abdul Rahman Muhammad serta dua bekas Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan Tun Abdul Razak Hussein.

Sewaktu memimpin KMUK, Raja Ahmad Aminullah menganjurkan simposium tahunan yang menjadi platform kepada tokoh-tokoh intelektual termasuk Syed Muhammad al Naquib bin al-Attas membentangkan kertas kerja mereka.

"Di Majlis Persatuan-persatuan Pelajar Malaysia di UK dan Eire pula, saya menganjurkan konvensyen tahunan selama dua hari berturut-turut di London. Konvensyen ini dihadiri intelektual-intelektual terkemuka seperti penulis terkemuka dari Pakistan, Altaf Gauhar," tambah beliau.

Mengulas tentang minat beliau dalam bidang kesenian, Raja Ahmad Aminullah memberitahu, paling diminatinya ialah bidang penulisan kreatif bagi menerokai idea-idea baharu untuk membangunkan masyarakat yang dikasihinya.

"Sebagai seorang yang bergelut dengan dunia idea, saya anggap pembacaan dan hubungan dengan buku-buku tidak pernah terputus. Saya meminati buku karya penulis besar Nusantara seperti Prof. Dr. Haji Abdul Malik Karim Amrullah yang lebih dikenali sebagai Hamka, Tengku Amir Hamzah, Chairil Anwar, Marah Roesli, Datuk Usman Awang, Harun Mohd. Amin (Harun Aminurrashid) dan Zainal Abidin Ahmad (Za'ba).

"Karya dunia luar yang saya baca pula termasuk Pablo Neruda, Federico Garcia Lorca, Gabriel Garcia Marquez, Milan Kundera dan William Shakespeare," ujarnya yang turut menulis dan menyusun beberapa buku seperti Minda Tertawan: Intelektual, Rausyanfikir dan Kuasa, Nuansa, Menyarung Jiwa, Nuansa Nusantara, Katahati dan Soulship.

Setiap orang mungkin mempunyai pandangan masing-masing tentang bidang seni tetapi bagi Raja Ahmad Aminullah, kegiatan kesenian lebih berpaksikan asas kemanusiaan atau bagi memanusiawikan manusia.

"Saya anggap kegiatan kesenian sebagai upaya merubah kemanusiaan. Kegiatan seni pada umumnya boleh mengurangkan sisi-sisi tajam dari kehidupan seharian. Kita belajar untuk lebih menghormati nilai-nilai asas," katanya.

Bercerita tentang galeri RA Fine Arts, Raja Ahmad Aminullah memberitahu, ia merupakan galeri lukisan swasta bagi mempromosikan karya-karya seniman terutama generasi baharu yang mahu menjadi karyawan sepenuh masa iaitu pendapatan mereka bergantung kepada jualan lukisan.

Sebelum mengakhiri perbulan, insan seni itu berharap golongan seniman dihargai semasa hayat mereka dan bukan selepas mereka sudah tidak ada lagi di dunia ini. Legenda seni ulung negara, Tan Sri Dr. P. Ramlee dan tokoh penting teater tempatan, Datuk Krishen Jit Amar Singh merupakan antara contoh seniman yang hanya menerima anugerah selepas kematian mereka.

"Sebagai contoh, pembikin filem Yassin Salleh yang filemnya, Dia Ibuku mendapat 10 anugerah dalam Festival Filem Malaysia 1981. Kenapa kita tidak dengar namanya sekarang? Soalan saya kepada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), pernahkah terfikir untuk menjemput seniman seperti Yassin bagi mengisi acara-acara Finas," katanya. AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI: Utusan/Rencana/20140720

Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments