kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Apa sudah jadi, 7 DPMM berpecah !

Baru-baru ini saya hadir majlis berbuka puasa di sebuah hotel ternama di ibu negara. Selepas berbuka dan solat Maghrib, ada sesuatu yang kurang enak didengar.


Kisah dalam kelambu Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) dalam diam tak diam sudah tersebar dalam kalangan ahli perniagaan Melayu. Cerita tentang kekecohan kes mahkamah berkaitan pemilihan pucuk kepimpinan pada 2010 dan 2013 pun belum selesai, kini timbul pula kisah tujuh DPMM negeri dikatakan di ambang perpecahan. Malahan ada yang sudah ingin menubuhkan persatuan perniagaan yang baharu.

Apa nak jadi kepada peniaga Melayu kita?

Mereka sepatutnya tumpukan sepenuh perhatian kepada perniagaan dan peluang projek pembangunan untuk bantu ahli, tetapi sebaliknya mereka sibuk main politik dalaman.

Keadaan terumbang-ambing ini dikatakan berpunca sejak pemilihan pucuk kepimpinan DPMM peringkat negeri hingga pusat pada 2010 dan bertambah parah pada pemilihan pucuk pimpinan 2013.

Jangan pelik bila terdengar cerita kedua-dua belah kumpulan saling tuding-menuding tuduhan. Satu kumpulan didakwa mengambil alih kepimpinan DPMM negeri dengan cara tidak teratur, tak telus dan tidak sah di sisi undang-undang.

Malah sudah terdengar desas-desus dan kata-mengata yang kepimpinan hanya mengejar projek untuk syarikat sendiri sahaja.

Ada juga mendakwa barisan kepimpinan atasan DPMM negeri sekarang tidak mempunyai pengalaman dalam bidang perniagaan sehingga menyaksikan dewan gagal melaksanakan fungsi sebagai tempat ahli mengadu masalah berkaitan perniagaan. Mungkin kumpulan satu lagi akan mendakwa pihaknya bukan sebagaimana dituduh.

Paling mengecewakan apabila khabarnya ada pintu pejabat DPMM di Lembah Klang selalu dikunci. Dahulu di situlah tempat latihan, kursus dan taklimat peluang-peluang perniagaan, dialog usahawan dan lain-lain diadakan untuk peniaga Melayu.

Bertambah marah

Hal begini yang menyebabkan ahli-ahli DPMM bertambah marah. Di mana mereka ingin mengadu hal dan mohon bantuan? Maka ada yang mahu menubuhkan persatuan lain.

Jika begini caranya, apakah peranan sebenar DPMM dalam membantu peniaga-peniaga Melayu bagi menyelesaikan masalah mereka?

Tujuan asal DPMM ditubuhkan adalah untuk menyatupadukan dan membangunkan usahawan Melayu supaya kedudukan mereka selari dengan usahawan bangsa lain.

Tetapi sekarang, pemimpin ekonomi Melayu bergaduh sesama sendiri. Mereka sudah tak peduli agenda bangsa - yang diutamakan ialah kepentingan peribadi dan politik diri.

Nampaknya pemimpin ekonomi Melayu sendiri membawa persatuan perniagaan kembali bergerak dalam kegelapan. Teraba-raba mencari cahaya untuk memandu mereka keluar daripada kegelapan.

Kesan kecelaruan kepimpinan ini cukup ketara apabila tujuh DPMM negeri - Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Terengganu, Pahang, Perak dan Johor didakwa sudah tidak berfungsi. Ini merupakan perpecahan yang teruk apabila separuh daripada 14 DPMM negeri gagal berfungsi.

Hakikatnya pemimpin DPMM negeri juga ibarat pemimpin ekonomi Melayu bagi negeri-negeri berkenaan. Jika mereka berbalah dan pulau-memulau, mangsanya ialah ahli-ahli bawahan.

DPMM ialah simbol kekuatan ekonomi Melayu. Jika kepimpinannya bermasalah dan berpecah belah, yang rugi ialah Melayu sendiri.

Pada masa kini, Presiden DPMM yang menjadi Pengerusi Dewan Perniagaan Malaysia (DPM) yang turut dianggotai Dewan Perniagaan Cina Malaysia dan Dewan Perniagaan India Malaysia. Jika perkara ini berlarutan, tidak mustahil teraju DPM akan bertukar tangan. Bangsa lain yang akan membawa hala tuju ekonomi Malaysia pula.

Oleh itu tidak ada jalan lain lagi kecuali mencari orang tengah bagi menyelesaikan perpecahan dalam DPMM.

Selain DPMM, Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) dilihat mempunyai pengaruh dalam kalangan persatuan perniagaan Melayu.

Gabem perlu diminta campur tangan demi ekonomi Melayu. Gabem di bawah pimpinan Tan Sri Rahim Thamby Chik dilihat patut memainkan peranan menyatukan pemimpin PPMM supaya bertaut kembali.

Kebanyakan kekalutan berpunca daripada isu individu dan merebut jawatan. Kalau dibiarkan, krisis kepimpinan ini boleh menjadi api dalam sekam.

Gabem boleh memanggil pemimpin DPMM yang masih berada dalam kepimpinan dan di luar kepimpinan untuk menjernihkan kekalutan selama ini. Kalau perlu boleh diajak Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar dan Penasihat Gabem, Tan Sri Dr. Jamaluddin Jarjis supaya duduk bersama dan berbincang demi mengembalikan kekuatan DPMM.

Langkah ini perlu segera digerakkan.   Azman Anuar: Utusan/Rencana/20140720

Tags: melayu
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments