kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Israel, zionisme perkukuh kedudukan abad ke-21

Jurnal Israel Studies keluaran terbaru yang memberikan fokus khas bertajuk, Zionism in the 21st Century berada di tangan saya seminggu sebelum tentera Zionis melancarkan serangan roket ke Semenanjung Gaza pada 7 Julai. Sehingga semalam serangan itu mengorbankan 337 rakyat Palestin termasuk kanak-kanak. Jurnal yang memuatkan wacana tentang politik, sosial dan budaya di Israel oleh sarjana-sarjana Yahudi berbeza dengan tingkah laku tentera Zionis dalam serangan itu.


Tentera Zionis mempamerkan perilaku yang angkuh dan hina, bukan sahaja kali ini tetapi sejak sebelum pembentukan negara Israel pada 1948 lagi. Sebaliknya wacana dalam jurnal ini memberikan yang baik-baik tentang ideologi Zionis. Tidak ada sebaris pun diungkapkan kehinaan penganut ideologi Zionis seperti yang sedang diperagakan di Gaza.

Antara dimuatkan dalam edisi khas jurnal ini ialah provokasi adakah Zionisme di Israel sudah tidak relevan selepas tertubuhnya negara Yahudi itu pada 15 Mei 1948? Ini kerana dalam kalangan Zionis ada menganggap mereka telah berjaya merampas tanah milik Palestin dan berdirinya negara Israel. Tetapi para sarjana yang menyumbangan wacana dalam jurnal ini mengingatkan bahawa cabaran Zionis pada abad ke-21 sangat hebat. Kegagalan Zionis menguasai ekonomi, budaya dan intelektual akan menjadi pemangkin kepada kejatuhan Zionis di Israel.

Selain wacana intelektual, jurnal ini juga meneroka pengalaman tokoh berinteraksi dalam budaya dan sosial di Israel yang secara tidak langsung membentuk perubahan politik yang dinamik di negara berkenaan. Walau apa sekalipun, jurnal yang dianggap memuatkan wacana intelektual ini tidak memberikan gambaran sebenar sikap Zionis Israel. Realitinya Zionis sejak 1948 mempunyai gagasan yang jitu untuk mengusir dan merampas tanah milik rakyat Palestin.

Jurnal yang disunting oleh Ilan Troen, Pengarah Pusat Schusterman untuk pengajian Israel di Brandels University dan Donna Robinson Divin, profesor pengajian Yahudi di Smith College ini tidak lebih sebuah poskad yang memaparkan sudut-sudut yang indah tentang Zionisme di Israel kepada masyarakat dunia. Tetapi tidak dibincangkan tentang pembunuhan beratus-ratus kanak-kanak dan wanita di kem pelarian di Sabra dan Satila pada 1987 oleh tentera Zionis. Ternyata jurnal ini bukan cermin untuk melihat realiti pemikiran satu bangsa yang tidak bernegara kini menjadi hantu raya belaan Amerika Syarikat untuk mengawasi Asia Barat.

Dengan menggunakan kuasa intelektual, Israel cuba membina sisi putih lagi suci di mata masyarakat dunia. Salah satunya menerusi penerbitan berkala jurnal akademik Israel Studies ini. Siapa menyangka satu bangsa yang digambarkan mempunyai teras budaya intelektual yang tinggi menguasai ekonomi, sebenarnya satu bangsa yang paling hina. Penganut Zionisme hilang rasa kemanusiaan sesama manusia. Membunuh rakyat Palestin menjadi agenda kelangsungan Zionis Israel.

Serangan pada minggu pertama umat Islam berpuasa diiringi beribu-ribu roket ke Gaza. Lebih malang lagi Palestin berjirankan Mesir yang kini diterajui oleh proksi AS. Mesir menutup sempadan ke Palestin kerana hubungan baiknya dengan Israel.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memberi alasan serangan itu ditujukan kepada Hamas yang dituduh menculik tiga remaja Israel. Tetapi yang terkorban bukan anggota Hamas sebaliknya orang awam termasuk kanak-kanak yang tidak berdosa. Tentera Zionis berkata mereka melancarkan serang balas terhadap kubu Hamas tetapi yang runtuh adalah masjid dan premis awam.

Daripada imej yang disiarkan menerusi televisyen dan Internet, Gaza telah hancur. Bangunan dan tempat tinggal runtuh, kenderaan terbalik dan cerucuk besi di sana sini menunjukkan dahsyatnya kekejaman Zionis terhadap Gaza. Mayat kanak-kanak bergelimpangan dan hospital melimpah dengan mangsa yang cedera parah. Tetapi sehingga kini negara polis dunia AS seperti acuh tidak acuh mengarahkan Zionis menghentikan serangan. Zionis Israel dipelihara AS untuk menjadi kuasa penimbang dengan dunia Arab di Asia Barat.

Dalam satu sidang akhbar di White House beberapa hari lalu, Presiden Barack Obama berlakon melahirkan rasa simpati terhadap mangsa-mangsa yang parah dan terkorban dalam kalangan rakyat Palestin di Gaza. Tetapi presiden yang sangat disanjungi oleh pihak tertentu di negara kita menekankan bahawa tentera Zionis mempunyai hak untuk "mempertahankan diri" daripada diserang oleh Hamas.

Anehnya Israel yang didakwa diserang oleh pejuang Hamas tetapi tidak ada seorang pun yang terkorban berbanding beratus-ratus rakyat Palestin yang menjadi mangsa. Semua ini tidak akan dibincangkan dalam jurnal Israel Studies.

Kekejaman Zionis ditutup oleh Obama. Inilah wajah sebenar Obama yang merestui pembunuhan kanak-kanak dan orang tidak berdosa untuk memberi 'keadilan' kepada Zionis Israel.

Dengan dokongan kuasa besar seperti AS, Zionis akan terus berkuasa. Ditambah pula dengan penonjolan sisi putih oleh sarjana Yahudi yang sedaya mungkin tidak disekutukan dengan kekejaman walaupun sebenarnya kejam. Zionisme pun menjadi ideologi yang agung. Ku Seman Ku Hussain Utusan/Rencana/20140720

Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments