kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tingkatkan keupayaan risikan

Baru-baru ini bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor membayangkan terdapat kemungkinan kumpulan yang setia dengan pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), Nur Misuari terlibat dalam insiden serangan dan penculikan anggota polis marin di Pulau Mabul, Semporna, Sabah pada 12 Julai lalu. Perkara itu disahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Menurut beliau, Nur Misuari cuba mendapatkan semula pengaruh di selatan Filipina dan menggunakan taktik menculik bagi mendapatkan dana daripada tebusan semata-mata untuk menghidupkan semula pasukan tentera upahannya. Dalam wawancara bersama wartawan Mingguan Malaysia, HUSSAINI AMRAN dan jurugambar, ZAINI HUSIN di Damansara Utama, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini, Abdul Rahim menyatakan pandangannya tentang kaitan antara Nur Misuari dengan ancaman keselamatan di timur Sabah.

MINGGUAN: Bagaimana Tan Sri boleh melihat kaitan antara Nur Misuari dengan insiden pembunuhan serta penculikan anggota-anggota polis marin di Pulau Mabul, Semporna, Sabah baru-baru ini?

ABDUL RAHIM: Sebahagian besar maklumat tentang kegiatan Nur Misuari dan pengikut-pengikutnya diperolehi melalui risikan yang dijalankan oleh Cawangan Khas semasa saya berkhidmat sebagai pengarahnya dan sebagai Ketua Polis Negara dahulu. Seperti yang diketahui umum, Nur Misuari pernah diberi kepercayaan untuk memegang jawatan Gabenor Wilayah Autonomi Muslim Mindanao (ARMM) pada 1996 hingga 2002. Namun, lantikan itu menyebabkan pengaruh Nur Misuari dalam kalangan masyarakat Islam di selatan Filipina semakin merosot. Ramai yang kesal dengan perubahan sikap beliau daripada seorang revolusioner kepada birokrat. Nur Misuari dilihat agak selesa dengan gaya kehidupan yang mewah dan bersenang-lenang dengan kedudukannya. Malah, sebahagian pengikutnya menganggap Nur Misuari sudah lupa daratan.

Nur Misuari semakin kurang pengaruhnya setelah Murad Ebrahim keluar daripada MNLF dan menubuhkan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) pada 1982 selain kemunculan kumpulan militan Abu Sayyaf sekitar lewat 1980-an. Kejayaan proses rundingan damai antara MILF dengan kerajaan Filipina sehingga membawa kepada kewujudan wilayah autonomi Bangsamoro menambah lagi kejengkelan Nur Misuari. Lebih-lebih lagi apabila merasakan dirinya dipinggirkan daripada proses rundingan damai yang menyaksikan peranan Malaysia sebagai fasilitator. Sebagai seorang individu yang sentiasa merasakan dirinya hebat, agak sukar bagi Nur Misuari untuk menerima hakikat bahawa beliau diketepikan.

Kita masih ingat lagi Nur Misuari pernah memberi amaran akan bertindak balas terhadap Malaysia di atas kematian setiap anggota kumpulan pengganas Kiram dalam Op Daulat yang dilancarkan oleh pasukan keselamatan kita pada awal tahun lalu. Saya juga pernah menyatakan dalam satu wawancara dengan Mingguan Malaysia tahun lalu bahawa serangan mereka tidak akan berhenti selepas Op Daulat berakhir. Mereka akan meneruskan dengan tindakan-tindakan seperti menculik, melanun dan sabotaj terhadap aset-aset negara termasuk pelantar minyak di perairan Sabah. Apa yang saya jangkakan pada ketika itu kini menjadi kenyataan.

Terdapat kemungkinan kumpulan yang menyokong Nur Misuari melakukan kegiatan menculik dan melanun bagi mengembalikan pengaruh mereka dalam kalangan masyarakat Sulu, selain untuk mengumpul dana. Mereka ini sememangnya licik dan tindak-tanduk mereka sukar difahami. Oleh sebab itu, ahli-ahli politik kita jangan sesekali cuba mendampingi mereka kerana perbuatan itu lambat-laun akan mengakibatkan kesulitan pada masa hadapan. Malah, melihat apa yang berlaku sekarang, perbuatan membantu mereka tidak ubah seperti melepaskan anjing yang tersepit.

Mungkin Tan Sri sendiri ada pengalaman secara langsung dalam menangani kegiatan kumpulan Nur Misuari?

ABDUL RAHIM: Polis Diraja Malaysia (PDRM) pernah mewujudkan zon keselamatan wilayah timur (Eastern Command) nun di sekitar pantai timur Sabah dan lain-lain kegiatan jenayah di kawasan berkenaan. Inisiatif yang dimulakan semasa saya menjadi Pengarah Cawangan Khas dan Ketua Polis Negara beberapa tahun lalu telah menunjukkan keberkesanannya. Malah kita tahu secara terperinci bila dan di mana lanun-lanun akan menjalankan kegiatan mereka. Kita mempunyai kaedah tersendiri bagi memperolehi maklumat serta melumpuhkan kegiatan lanun.

Semua sumber yang dimiliki PDRM sentiasa digemblengkan menerusi Eastern Command untuk menumpaskan kegiatan melanun dan jenayah rentas sempadan di kawasan timur Sabah. Sentiasa ada perbincangan membabitkan pelbagai jabatan di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Sabah. Saya difahamkan, zon keselamatan Eastern Command wilayah timur Sabah masih wujud lagi sehingga hari ini dalam struktur kepolisan Sabah. Sebab itulah saya menyatakan seolah-olah berlaku keadaan 'satu kapal dua nakhoda' di Sabah.

Saya pernah menyuarakan kepada kerajaan kira-kira dua bulan sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13, keadaan 'satu kapal dua nakhoda' ini akan berlaku jika IPK Sabah tidak dimasukkan ke dalam struktur Esscom. Semacam ada dua IPK iaitu satu di Kota Kinabalu dan satu lagi 'IPK' di Lahad Datu khusus untuk 10 daerah yang bersempadan dengan selatan Filipina. Walaupun cantik di atas kertas dan ada 'bintang-bintang bertaburan' di Esscom, apakah peranan mereka?

Di samping itu, selain pegawai kanan polis dan tentera, ada juga pegawai-pegawai bertaraf sama daripada perkhidmatan awam di Esscom. Malangnya, mereka tidak mempunyai 'bala tentera.' Para pegawai dan anggota polis yang bertugas di 10 daerah polis dalam wilayah Esscom tak dapat tidak akan terdedah kepada 'suruhan' dan 'arahan' daripada Esscom, walhal mereka secara hakikinya kena melapor kepada IPK Sabah. Maka, kelam kabutlah keadaan di bawah, apabila mereka menghadapi keadaan wujud dua 'IPK' ini. Kerajaan mungkin tidak dapat melihat perkara ini. Esscom pula terpaksa bergantung kepada maklumat risikan daripada IPD-IPD.

Kerana itulah, saya telah menyarankan agar Komander Esscom, Datuk Abdul Rashid Harun, dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah yang kedua. Langkah ini untuk memastikan Esscom tersepadu dengan IPK Sabah secara langsung. Pada masa yang sama, pegawai-pegawai tinggi tentera dalam Esscom boleh dikekalkan. Memang pun mereka diperlukan. Akta Polis 1967 tidak menyekat kewujudan dua Timbalan Ketua Polis bagi mana-mana negeri. Menyekutukan Esscom kepada IPK Sabah akan memastikan seluruh kepakaran dan aset kepolisan Sabah boleh digembleng untuk tujuan Esscom.

Tan Sri dapat meramalkan situasi di timur Sabah secara tepat namun perkara yang serupa tidak berlaku dalam Esscom. Pandangan Tan Sri?

ABDUL RAHIM: Sebenarnya, kegiatan risikan di Sabah turun temurun telah dikendalikan oleh pihak polis sejak dari zaman penjajahan British lagi. Polis tahu apa yang berlaku di Sabah dan kawasan sempadan. Apabila IPK Sabah diketepikan, siapa yang boleh mendapatkan akses kepada segala 'khazanah' maklumat risikan di IPK Sabah? IPK Sabah boleh menyalurkan sebarang maklumat risikan secara langsung sekiranya ia dilibatkan dalam Esscom.

Dalam keadaan sekarang, semua aset negara di Esscom perlu meningkatkan tahap kesiapsiagaan. Saya percaya Nur Misuari turut mengembleng kumpulan Abu Sayyaf dalam perancangannya untuk menimbulkan kekacauan di timur Sabah. Insiden bunuh dan culik melibatkan dua anggota polis marin itu menunjukkan berlaku kelemahan. Mereka tidak cemburu atau risau sesuatu yang buruk akan berlaku secara tiba-tiba.

Memang ada penambahan aset tetapi sikap dan tahap kesiapsiagaan di takuk lama. Sikap ini mesti berubah walaupun kerajaan tidak mengisytiharkan keadaan darurat. Setiap anggota tentera atau polis di Esscom, waktu siang atau malam, mesti sentiasa mengamalkan sikap bimbang bahawa musuh akan timbul secara tiba-tiba. Pegawai-pegawai mesti siang dan malam mengingatkan mereka tentang hal tersebut. Mereka tidak boleh leka sama sekali.

Bagaimana pula dengan prosedur operasi standard (SOP) melepaskan tembakan bagi Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM)?

ABDUL RAHIM: Menurut saya, apa sahaja SOP yang diputuskan tentang penggunaan senjata api melibatkan aset-aset bukan polis di Esscom iaitu TLDM, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Tentera Darat dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) hendaklah mengambil kira bahawa tiada perintah darurat di bawah Perlembagaan dikeluarkan di Esscom. Malaysia juga bukan dalam perang dengan negara Filipina. Berbeza dengan polis, mereka mempunyai SOP dalam hal ini. Pokoknya, bukan untuk membunuh tetapi menghalang suspek daripada melarikan diri. Aset tentera boleh menggunakan peruntukan citizen's arrest untuk menahan suspek, kemudian menyerahkan mereka kepada polis. Tentang SOP melepaskan tembakan ini, saya fikir pihak Jabatan Peguam Negara boleh merangkanya dari segi undang-undang.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mencadangkan agar kampung air di Sabah ditempatkan semula ke lokasi-lokasi lain sebagai salah satu cara menangani ancaman kumpulan pengganas di negeri itu. Komen Tan Sri?

ABDUL RAHIM: Saya menyokong sepenuhnya cadangan ini. Saya sebetulnya pernah membuat cadangan serupa bagi menangani pelanunan dan jenayah rentas sempadan di timur Sabah. Pihak berkuasa sukar mengesan mereka selepas mereka menyusup masuk ke dalam kawasan kampung air. Boleh dikatakan sulit untuk menjejaki penjenayah dengan membuat pemeriksaan dari rumah ke rumah. Silap-silap polis akan diserang hendap. Itu yang berlaku kepada enam anggota polis yang terkorban semasa dalam waktu senja cuba memasuki kampung air di Semporna semasa pencerobohan kumpulan pengganas Kiram tahun lalu. Kita yang berasal dari Semenanjung Malaysia sukar untuk membayangkan situasi masyarakat kampung air di Sabah.

Waktu saya dahulu, ada sesetengah pemimpin politik di Sabah kurang bersetuju dengan cadangan ini. Ia melibatkan kos yang cukup tinggi. Mereka bimbang kesan negatif dari sudut politik lebih-lebih lagi memikirkan pihak pembangkang boleh mempolitikkan isu tersebut. Sering saya katakan ini "The political cost of uprooting the 'kampung air' people". Namun, kerajaan sekarang perlu bersedia menanggung kos politik ini.

Saya percaya, jika penjelasan yang diberi meyakinkan, mereka boleh menerimanya. Ia boleh dilaksanakan secara berperingkat. Saya menjangka kira-kira 50 peratus isu jenayah dan keselamatan di timur Sabah dapat diselesaikan jika penduduk kampung air dipindahkan. Saya juga tidak fikir ketiadaan kampung air akan terjejas dengan parah daya tarikan pelancongan timur Sabah.

Langkah penempatan semula kampung air boleh mengambil contoh pelaksanaan Rancangan Briggs yang diperkenalkan kerajaan British di Tanah Melayu pada Jun 1950. Pada masa itu, orang Cina yang tinggal berselerakan di pinggir hutan telah ditempatkan semula di kampung-kampung baharu bagi memastikan pengganas komunis tidak mendapat bekalan makanan, penyokong, maklumat dan menghalang mereka menyebarluaskan fahaman komunis. Tindakan cukup berkesan, malah bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaysia (PKM), Chin Peng, pernah mengakui antara punca utama kegagalannya ialah Rancangan Briggs. Ini disebut dalam bukunya My side of history. Jika kita gunakan kaedah yang serupa dengan Rancangan Briggs dengan beberapa penambahbaikan, saya yakin kita dapat melihat keberkesanannya dalam mematahkan kegiatan jenayah rentas sempadan di Esscom.

Adakah Tan Sri melihat pasukan keselamatan mempunyai persediaan mencukupi dari segi latihan dan pengalaman untuk berdepan dengan kumpulan Nur Misuari?

ABDUL RAHIM: Saya percaya pihak polis mempunyai keupayaan 'menyusup' ke dalam gerakan mereka untuk mencungkil maklumat yang diperlukan. Kita mesti kreatif dalam memikirkan kaedah-kaedah untuk melakukan penyusupan ke dalam kumpulan-kumpulan mereka. Langkah ini juga memerlukan peruntukan kewangan yang besar. Aspek risikan mesti sentiasa diberi keutamaan kerana risikan yang bermutu tinggi membolehkan pasukan keselamatan berada lebih dari setapak ke hadapan kumpulan Nur Misuari.

Soalan seterusnya agak keluar dari topik iaitu tentang insiden pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang terhempas di Ukraine pada 17 Julai lalu. Mungkin Tan Sri boleh berkongsi pandangan tentang insiden berkenaan?

ABDUL RAHIM: Pesawat itu telah terkena 'peluru sesat.' Maksud saya ialah perbalahan antara dua negara yang pernah bersaudara semasa menganggotai Kesatuan Soviet iaitu Rusia dan Ukraine. Semasa era Kesatuan Soviet, Rusia melaksanakan dasar transmigrasi penduduknya ke negeri-negeri gabungan Soviet termasuk Ukraine. Selepas Kesatuan Soviet berpecah, timbul masalah baharu. Di wilayah Crimea dalam negeri Ukraine, terdapat ramai orang Rusia, iaitu kesan langsung daripada dasar transmigrasi itu.

Penduduk etnik Rusia di Ukraine tidak menyokong kerajaan pimpinan Perdana Menteri Ukraine, Arseniy Yatsenyuk. Mereka ingin berpisah dan menubuhkan republik sendiri. Campur tangan Rusia dalam konflik itu sukar difahami kerana Crimea sudah menjadi wilayah Ukraine. Yang saya persoalkan ialah sokongan peribadi Presiden Rusia, Vladimir Putin kepada kumpulan pemberontak Crimea, termasuk memberi bekalan senjata, kereta kebal dan pelancar peluru berpandu permukaan ke udara (SAM). Walaupun Ukraine sekarang ingin menyertai pihak Barat tetapi ini adalah atas kemahuan rakyat Ukraine sendiri.

Tindakan Putin menyalahkan Ukraine dalam insiden itu saya anggap sesuatu yang bodoh. Beliau semacam tidak nampak dasar Rusia yang menyokong kumpulan pemberontak Crimea. Saya berharap siasatan bagi insiden ini tidak mengetepikan perlunya mencari bukti keterlibatan Putin secara peribadi. Putin ialah bekas pegawai KGB yang berpengaruh satu ketika dahulu. Saya boleh faham sikap Putin yang banyak pengalaman semasa Perang Dingin di zaman era Soviet dahulu. Utusan/Rencana/20140720

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments