kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Petua hilangkan hanyir ikan

22 Jul – Kini ramai wanita atau suri rumah yang tiada masa untuk memasak dan mengambil jalan senang dengan menyimpan barang-barang basah di dalam peti untuk satu jangka masa yang agak lama.

Tahukah anda apabila anda menyimpan barang basah contohnya seperti ikan untuk seminggu dua, ia akan berbau hanyir apabila dibiar seketika di luar peti.

Oleh itu kali ini kami ingin berkongsi beberapa petua berguna untuk menghilangkan hanyir ikan.

Pertama, setelah ikan siap di siang dan dipotong, basuh dengan bersih kemudian toskan air basuhan ikan. Lumurkan ikan dengan asam jawa dan biarkan seketika. Selepas itu cuci bersih dan bolehlah memulakan proses memasak.

Kedua, sama sahaja seperti cara satu, tetapi cuma gantikan asam jawa dengan perahan limau nipis, lumurkan ikan dengan perahan limau nipis, perah sampai tinggal hampas limau nipis pada ikan dan biarkan seketika. Kemudian cuci bersih.

Cara ketiga, lumurkan ikan yang dah disiap siang dan dipotong tadi dengan tepung jagung dan letakkan air sedikit. Pastikan tepung jagung kena pada semua bahagian ikan dan biarkan seketika.

Selamat mencuba!
Azwa Iela | Tupai 22 Julai 2014 –
Tags: food
Subscribe

 • Education is a learning curve

  TERTIARY level students, especially those in their final year, are a step away from graduation and have one foot in the working world. I must admit…

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments