kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hebatnya Najib, Sultan Nazrin dan Tun Hamid ...

Syabas Najib!


GRUP-grup WhatsApp sibuk memuji PM Najib atas kejayaannya mengembalikan kotak hitam MH17 ke tangan kita; dan berjaya mengeluarkan mayat-mayat penumpang dari kawasan bergolak di Ukraine untuk dihantar pulang kepada keluarga masing-masing.

Malah, pujian juga dijulang atas kejayaannya berunding dengan ketua pemberontak Alexander Borodai yang menguasai kawasan nahas itu.

Najib juga dipuji kerana berjaya menggunakan diplomatik senyapnya berunding dengan Presiden Putin bagi memujuk kumpulan pemberontak menyerahkan aset negara itu.

Salah seorang rakan menulis: "PM Najib made it possible! That's why Najib avoids condemning Putin, quiet diplomacy gets result." (PM Najib berjaya melakukannya! Itu sebab Najib mengelak daripada menghentam Putin, diplomasi senyapnya beroleh kejayaan.)

Seorang lagi rakan menulis: "Tun Razak as PM of a democratic Malaysia surprised the world by visiting China in 1974 to be friendly with Communist China. Now in 2014, DS Najib speaks to Russian Communist Putin and pro-Russian Rebel Leader to solve MH17 issue of bodies and black box. He achieved what others failed. Orang Pahang hebat! DD"

(Tun Razak sebagai PM negara Malaysia yang demokratik mengejutkan dunia dengan melakukan lawatan ke China pada 1974 untuk bersahabat dengan komunis China. Sekarang 2014, Najib bercakap dengan Putin, seorang komunis Rusia dan dengan pemimpin pemberontak pro-Rusia bagi menyelesaikan isu kotak hitam dan mayat-mayat penumpang MH17. Beliau berjaya semasa orang lain gagal.)

Seorang lagi: "Fantastic work by PM. Direct nego with Borodai...the separatist leader...and clinched the deals. Now the bodies is on a train otw to Kharkiv. And blackbox is in Msian hands."

(Tugas hebat oleh Najib. Rundingan terus dengan Borodai...ketua pemisah... dan mencapai perundingan. Sekarang mayat-mayat di dalam kereta api dalam perjalanan ke Kharkiv. Dan kotak hitam dalam tangan Malaysia).

Satu lagi mesej: Akhbar New York Times melaporkan kejayaan PM Najib berunding dengan pemisah Ukraine serah mayat dan kotak hitam MH17. Kejayaan ini dianggap sesuatu yang gagal dicapai oleh negara-negara yang lebih berkuasa. Alhamdulillah pagi ini (waktu Malaysia) majlis serah kotak hitam MH17 kepada wakil Malaysia di Bandar Donetsk selamat dijalankan. Ketua Pemisah Ukraine, Alexander Borodai turut hadir menyaksikannya.

Syabas Najib!

Daulat Tuanku Sultan Perak!

PETANG Sabtu lepas, saya sekali lagi dijemput berbuka puasa di Istana Iskandariah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar.

Jika pada tahun lepas jemputan dibuat oleh Raja Muda Perak, tahun ini baginda sudah bergelar Sultan Perak, Sultan Dr. Nazrin Muizzuddin Shah.

Seperti biasa sebelum masuk ke dewan santapan untuk berbuka, kami - dalam kumpulan terdiri daripada orang media dan NGO yang terpilih, dititah menghadap baginda di dalam sebuah Bilik Mengadap serba merah, diberi jolokan Bilik Merah.

Tempat-tempat duduk telah ditetapkan dengan tanda nama masing-masing. Tuanku duduk di tengah-tengah bersebelahan dengan Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim. Baginda bertanya khabar semua tetamunya. Sungguh berhemah baginda.

Kemudian kami semua berangkat ke Bilik Jamuan Negeri. Selepas berbuka dengan juadah ringan buah kurma, bubur lambuk, kuih Tokyo, cucur badak, karipap dan sirap cincau, kami bersolat maghrib berjemaah.

Ia diikuti dengan santapan makan malam - yang menunya nasi putih Basmathi, nasi beriani, ayam Vangge, kari ikan bawal, rendang Tok, sambal tumis, udang cili, ikan masin - yang cukup menyelerakan berserta pajeri nanas, acar buah, air asam dan sambal belacan serta minuman sirap cincau. Di meja santapan, masing-masing teruja dengan ayam Vangge dan perbincangan mengenainya bermula.

Tetamu kemudian bersolat isyak dan tarawih berjemaah bersama-sama Tuanku.

Suasana bersolat di dalam istana berusia 81 tahun itu, dibina pada tahun 1933 di tepi Sungai Perak, cukup syahdu sekali.

Tetamu kemudian dibawa ke dewan santapan sekali lagi untuk jamuan moreh berupa kuetiau goreng dan ketupat daun palas cicah serunding daging serta hirupan teh tarik.

Namun majlis belum selesai. Beberapa tetamu terpilih diminta sekali lagi tunggu dahulu dan diiring ke Bilik Merah sekali lagi.

Seketika menunggu, Tuanku pun masuk mengambil tempat. Kali ini baginda tidak diiringi oleh Raja Permaisuri Perak.

Tuanku Sultan memulakan cerita. Pemilihan Presiden Indonesia, "apa peluang Jokowi dan Prabowo?"

Maka, tetamu terpilih Tuanku itu pun mengulas, membuat pelbagai analisis, pendapat dan cadangan. Tan Sri Azman Mokhtar, orang kuat Khazanah turut memberi pelbagai perspektif dari segi politik dan kesan-kesan kepada ekonomi serta perniagaan serantau.

Tuanku mendengar dengan penuh analitikal dan kritikal. Pelbagai lagi pendapat yang dilontarkan secara naratif dan interpretatif.

Sebagai seorang yang cukup terpelajar - berkelulusan Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Politik, Ekonomi dan Kerajaan dari Universiti Harvard, Amerika Syarikat dan Ijazah Sarjana Muda Falsafah, Politik dan Ekonomi dari Universiti Oxford, England serta Ijazah Sarjana Pentadbiran Awam dari Universiti Harvard, baginda cukup tajam.

Soalan kemudian menjurus kepada satu lagi isu sensitif yang sedang berlegar dalam kalangan NGO Melayu sekarang iaitu Rang Undang-Undang (RUU) Harmoni serta cadangan penghapusan Akta Hasutan 1948.

NGO Melayu yang turut di bilik itu iaitu Majlis Perundingan Melayu (MPM), yang sedang bersama-sama puluhan lagi NGO Melayu Islam membahaskan rang undang-undang 'berat sebelah' itu turut mengulas.

Dr. Hasan Mad selaku Setiausaha Agung MPM memberi pencerahan kepada Tuanku. Cadangan rang undang-undang itu yang disokong oleh Majlis Peguam - yang pada pandangan NGO Melayu Islam ialah ke arah untuk mengekang hak keistimewaan Melayu dibincangkan dengan mendalam.

Ada juga tetamu yang agak emosional semasa perbincangan. Namun Tuanku cukup tenang.

Seorang lagi berkata sebagai sultan yang baharu dilantik, Tuanku harus juga memberi tumpuan kepada isu pokok itu.

Sebaliknya Tuanku amat menitikberatkan agar Rukun Negara diterapkan di jiwa rakyat Malaysia.

Benar kekhuatiran baginda. Sudah jauh dari hati dan jiwa rakyat kepada ideologi kebangsaan Malaysia itu.

Rukun Negara diwujudkan setahun selepas tragedi berdarah perkelahian kaum 13 Mei 1969. Ia dijadikan satu ideologi kebangsaan, seperti Pancasila yang cukup dihormati di Indonesia sehingga kini.

Rakyat Malaysia sudah lupa kepada ikrar bahawa mereka sewajibnya menumpukan seluruh tenaga dan usaha untuk mencapai cita-cita nasional itu berdasarkan prinsip-prinsip: Kepercayaan kepada Tuhan; Kesetiaan kepada Raja dan Negara; Keluhuran Perlembagaan; Kedaulatan Undang-Undang serta Kesopanan dan Kesusilaan.

Benar ingatan Tuanku itu. Rukun Negara harus dimartabatkan semula. Malangnya, kini tiang nasional itu sudah semakin melayu dan lesu. Asas-asas Perlembagaan juga harus diajar sejak di bangku sekolah rendah lagi.

Ajar anak-anak kecil kita mengenai asas Perlembagaan dan di akhir tahun biar anak-anak itu sendiri melakonkan drama pementasan mengenai Rukun Negara dan Perlembagaan.

Biar semua ibu dan bapa menyaksikan pementasan anak-anak kecil itu. Biar semua kita menyelami erti pementasan itu, seperti mana pementasan oleh anak-anak sekolah rendah di Amerika Syarikat mengenai Declaration of Independence 9 Julai 1776 oleh Jeneral George Washington.

Wajibkan ia mulai sekarang.

Kami di dalam Bilik Merah itu tidak sedar jam sudah melepasi 1 pagi hari Ahad.

Tuanku akhirnya bertitah; "Masa sudah suntuk, anda semua perlu membuat perjalanan jauh. Terima kasih, satu perbincangan yang amat baik."

Daulat Tuanku!

Tun Hamid yang bijaksana!

KELMARIN, Isnin saya sempat hadir ke satu wacana Islam bagi membincangkan Cabaran Semasa anjuran Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) dengan kerjasama Majlis Perundingan Melayu (MPM).

Beberapa ahli panel memberi pendapat. Tan Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman dan peguam Datuk Salehudin Saidin bercakap mengenai Cabaran Terhadap Keluhuran Perlembagaan: Isu-isu Keselamatan Negara, Islam dan Umat Melayu.

Kira-kira 300 orang hadir. Sesi kemuncak ialah ucapan dasar oleh mantan Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad.

Saya telah mengikuti beberapa sesi perbincangan dan forum dengan Tun Hamid. Ternyata jati dirinya terlalu kental terhadap negara ini, rakyatnya dan bangsanya.

Selaku orang yang pernah berada di atas puncak Perundangan dan Keadilan negara, beliau tahu apa yang diperkatakannya.

Beliau cukup bimbang dengan usaha pihak-pihak tertentu yang mahu merubah peraturan negara ini.

Perumpamaannya: "Jika mahu tebuan duduk dalam sarangnya diam-diam, maka joloklah kuat-kuat sarangnya."

Itulah maksudnya apabila ada pihak yang mahu menghapuskan Akta Hasutan 1958.

Dalam usianya 85 tahun dan perlu berjalan dengan tongkat, dia masih menggagahkan dirinya untuk berdiri untuk berucap.

Penghapusan akta itu akan mencacatkan peraturan negara ini dan keharmoniannya. Tun Hamid tahu apa yang dicakapnya.

"Itu pasal saya kena tulis apa yang mahu diucap. Kerana dengan menulisnya ia akan lebih berhemah. Ia seperti menulis sesuatu penghakiman."

Ucapan penuhnya sila ikuti di sini: Mempertahankan Perlembagaan Sebagai Asas Perpaduan Negara http://www.alumniuitm.org.my/site/?p=4082.

Ringkas daripada ucapannya: "Mereka mahukan atau mahu menghapuskan apa yang ada pada orang Melayu tetapi mereka tidak mahu melepaskan apa yang ada pada mereka. Sanggupkah syarat kerakyatan dikaji semua? Sanggupkah syarikat-syarikat milik mereka dibuka kepada orang Melayu..."

"Maka kita perlu faham alasan bahawa Akta Hasutan perlu dimansuhkan demi untuk mencapai perpaduan itu tidak berasas langsung. Ia hanyalah helah untuk memansuhkan Akta Hasutan oleh orang yang tidak sukakannya. Apatah lagi yang menggubalnya adalah Majlis Peguam. Itulah yang mereka mahu. Diberi peluang, terus mereka memanfaatkannya. Kita jangan terperangkap dengan helah seperti itu."

Tun Hamid sambil mentafsirkan orang Melayu, berkata:

"Saya amat sedih melihat orang Melayu dan Islam begitu naif (lurus bendul) sehingga begitu mudah diperalatkan sampai sanggup bertakbir dan bergolek di atas jalan raya sedangkan orang bukan Islam yang untung."

Ya Allah, panjangkanlah usia Tun Hamid!   Zaini Hassan: Utusan/Rencana/20140723

Tags: ilmu
Subscribe

 • Orang tua sumber ilmu

  1 Oktober telah dipilih oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai Hari Orang Tua (Orang Lama) Sedunia. Menurut statistik penuaan penduduk…

 • Tradisi ilmu negara maju

  MASIH belum terlambat untuk saya mengucapkan tahniah kepada calon-calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2015 yang memperoleh keputusan…

 • Menagih kejayaan sukan, Kanak-kanak dan keceriaan negara

  DUA tiga minggu ini kita di­hidangkan dengan be­ri­ta sensasi kejayaan be­berapa atlet negara dan juga atlet dan pasukan dari luar…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments