kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bukti kekejaman pengganas komunis

PERJALANAN yang mengambil masa hampir lima jam dari Kuala Lumpur ke Gua Musang sememangnya amat meletihkan apatah lagi berada pada bulan Ramadan.

Namun, kepenatan itu tidak menghalang kru S2 untuk menjejaki satu-satunya kubur yang berada di dalam masjid sebaik sahaja tiba di daerah yang menjadi pintu masuk ke Kelantan dari arah selatan.

Penulis lantas menghubungi Setiausaha Masjid Razaleigh, Sukri Hassan untuk mendapatkan maklumat mengenai kedudukan kubur yang dianggap pelik bagi mereka yang baru pertama kali melihatnya.

Sebaik sahaja tiba di lokasi yang dijanjikan, Sukri membawa kami memasuki Masjid Razaleigh menuju ke ruang solat jemaah lelaki.

Walaupun terdapat usaha menyebarkan fahaman Parti Komunis Malaya,
namun perjuangan mereka tidak mendapat sokongan masyarakat umum.

Sukri kemudian membuka penutup bersaiz besar yang diperbuat daripada kayu dan menunjukkan kami sebuah kubur lama.

Tidak mengambil masa yang lama, penulis terus bertanyakan soalan kepada Sukri mengenai kubur siapakah itu. Namun, dia tidak menjawab soalan yang dikemukakan.

Sebaliknya dia membawa kami bertemu dengan Nik Hassan Nik Jaafar, 54, iaitu individu yang mengetahui serba sedikit mengenai kubur itu berdasarkan diari yang ditulis sendiri oleh arwah ayahnya, Nik Jaafar Nik Soh.

Di dalam diari tersebut mengandungi catatan perjalanan tugas Nik Jaafar sebagai penggawa termasuk mengenai sejarah serangan komunis di Gua Musang pada 1943.

Rentetan daripada catatan itu dan menerusi percakapan orang lama barulah diketahui rupa-rupanya kubur berkenaan merupakan kubur adik perempuan Nik Jaafar yang juga ibu saudara Nik Hassan iaitu Nik Mah yang dibunuh secara kejam oleh pengganas komunis.

"Berdasarkan isi kandungan diari tersebut, ayah saya ada mencatatkan peristiwa penduduk Gua Musang mula diserang komunis pada 1 Januari 1943 kira-kira pukul 6.30 pagi.

"Semua penduduk pada masa itu dalam keadaan panik dan lari bertempiaran menyelamatkan diri daripada menjadi mangsa kekejaman komunis.

"Ketika ramai penduduk yang menjadi mangsa bedilan peluru, ayah saya berjaya melepaskan diri dengan terjun ke dalam sungai berhampiran masjid dan berselindung di sebalik pokok," katanya.

Bagi mengelak dikesan oleh pihak komunis, Nik Jaafar terpaksa berendam di dalam sungai dari awal pagi sehingga menjelang Maghrib.

Sempat juga sekumpulan pengganas melepaskan beberapa das tembakan ke arah sungai tempat persembunyian Nik Jaafar namun, mujur dia terselamat.

Ketika malam menjelma, barulah dia keluar dari tempat persembunyian dan berlari seorang diri menuju ke Bertam menerusi jalan darat yang terletak kira-kira 76 kilometer dari Gua Musang bagi mendapatkan bantuan di balai polis di situ.

Sekembalinya ke Gua Musang, dia melihat kebanyakan bangunan termasuk rumah penduduk, kuaters kereta api dan balai polis musnah dibakar komunis. Dua hari kemudian dia bersama sepasukan polis menuju ke Kampung Batu Papan bagi menemui isteri dan anak-anaknya termasuk penduduk kampung yang terselamat.

"Namun, Nik Mah bersama 26 penduduk Melayu yang lain telah mati dibunuh dalam serangan tersebut," katanya.

Difahamkan ketika komunis bermaharajalela, Nik Mah tidak dapat melarikan diri kerana sarat mengandung lapan bulan dan hanya sempat berselindung di dalam sebuah longkang berhampiran jalan menghala ke masjid .

Nik Mah bagaimanapun berjaya dikesan oleh sekumpulan komunis yang kemudian menembaknya sehingga mati.

Memandangkan ketika itu dalam keadaan darurat, jenazah Nik Mah dikebumikan bersebelahan madrasah yang dibina daripada kayu dan hanya mampu menampung kurang 100 jemaah.

Bagi menampung bilangan jemaah yang semakin bertambah, madrasah tersebut kemudian diubahsuai menjadi sebuah masjid menyebabkan kedudukan kubur tersebut berada di dalam ruang solat. Utusan/Rencana/20140726

Tags: komunis, pkm
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments